Plüssmackó, az igaz barát - ma van az ünnepnapja!
Címlap / Otthon / Plüssmackó, az igaz barát - ma van az ünnepnapja!

Plüssmackó, az igaz barát - ma van az ünnepnapja!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-01

107. évét ünnepli idén a világ legkedveltebb játéka, a plüssmackó. A kedves, simogatni, babusgatni való kis jószágok külön kultuszt teremtettek, nemzedékek rajongtak értük, és így lesz ez a jövőben is. Írókat, költőket ihlettek meg, saját múzeumuk van, és a legtöbb ember szerint a mackó nem csupán játék, sokkal több annál. Ugye, neked is van saját macid? 

Mindenki ölelgeti!
„Talán nincs is olyan ember, aki ne emlékezne, milyen megnyugtató dolog éjszaka egy plüssmackóhoz bújni.” – írja Rachel Newman. Nagyon igaz, és ha belegondolunk, ez nem csak éjszaka van így. Nappal is, ha bánat ér, vagy éppen nagy öröm, a mackó hamar kézbe kerül, hisz’ nincs annál jobb, mint kedvenc barátunkkal megosztani minden búját-baját és vidám kedvét életünknek. Mackó tuti, hogy nem szakít félbe, ő mindig türelmesen végighallgat, figyelemmel és megértéssel, nem tesz fel ostoba kérdéseket, és tüntetően unatkozni sem fog, amíg töviről-hegyire elmondod a mondókádat. Ahogy Rosanne Ambrose-Brown fogalmazott: „A mackód ismeri minden titkodat – és hallgat róla.”
 
Talán nincs is még egy ilyen megbízható és kitartó barátunk egész életünkben, aki hűen követ minket bárhová. Nem bánja, ha utazáskor begyömöszöljük a bőröndbe, sőt, meg is lenne sértődve, ha otthon hagynánk. Még hétköznap is mindenhová elkísér bennünket, szép csendben meglapulva a táskánk mélyén. Csak a zipzáron hagyott kis rés árulkodik arról, hogy kedvenc bundásunk ott van velünk, ahogy Patricia Hitchcock tette, hogy a mackója levegőt kapjon. A kis bundás nélkül egy lépést sem lehet tenni, ott lapul a kisiskolás táskájában éppen úgy, mint a bankigazgató asztalfiókjában – utóbbi legfeljebb jobban titkolja. Pedig a macikban nincs semmi titkolni való. A kanapén ülve, vagy a fotelban elhelyezve azonnal bizalmat és melegséget árasztanak minden belépő felé, a hálószoba meghittségének meg alapvető kelléke a plüssmedve, amit kedvesünktől kaptunk ajándékba. Később a párja is mellételepedhet, amikor szerelmünkkel együtt megérkezik az a példány, akit mi ajándékoztunk, hogy távollétünkben is legyen egy simogató mancs, egy figyelmes szempár, egy ölelő és védelmező kis kedvenc szerettünk közelében.


HarmoNet tipp:
Robotplüss gyógyhatással - ismét piacon egy új kedvenc! >>

Mit képvisel?

Mert a maci végül is nem más, mint egy különleges módon becsomagolt szeretet. „A játék mackó boldogság és gyógyír egy gyermek méretű, szőrös csomagolásban.” – mondta Carol-Lynn Rossel Waugh, és valóban az. Nem hiába őrzi meg mindenki kedves gyerekkori mackóját, és az sem véletlen, hogy ha igazán kedves, szívből jövő ajándékot szánunk valakinek, akkor a választás a mackóra esik. A játékboltok polcain százával ülnek a kedves, pihe-puha macik, és alig várják, hogy végre igazi otthonuk legyen, és, hogy végre az otthon is igazi legyen általuk. Vagy talán lehetséges egy olyan otthon, ahol egyetlen mackó sem lakik? Peter Bull erről így írt: „Abban a pillanatban, ahogy kirakom Teddyt és társait az éjjeliszekrényre, még egy idegen helyből is egyfajta otthon válik.” Saját otthonunknak pedig legalább annyira meghatározó és értékes tartozéka a mackó, mint a családi porcelán készlet, a képek a falon, vagy kedvenc fotelunk a kandalló előtt. Vagy még meghatározóbb. Az ütött-kopott mackók ugyanis magukon viselik szeretetünk minden jelét, egészen kicsi gyermekkorunk óta, ami egyetlen más berendezési tárgyról vagy játékról nem mondható el. A sokat gyömöszkölt, ölelgetett, dédelgetett mackó jobban hozzánk tartozik, mint az értékes tárgyak, a muszájból őrzött kacatok, vagy azok a képek, melyeken már azt sem tudjuk, melyik ősünk látható. A maci viszont, megkopott bundájával tanúja és részese egész életünknek, még olyan pillanatokban is, amikor senki más nincs velünk. 

A mackók hallgatnak
Becsüljük meg a mackókat, akik szebbé teszik a mindennapokat, és cserébe semmit sem kérnek. Csendben és feltűnés nélkül teszik dolgukat, gyakran csupán jelenlétükkel bátorítást és vigaszt nyújtva. Milyen fontos ez a felnőtteknek, és még fontosabb a gyerekeknek! „…a kitelepített vagy menekült, az ismeretlenbe induló, plüssmackóját szorongató gyerek képe különös élességgel vésődik be az emlékezetünkbe.” – írta Peter Ford. Szomorú kép, ám a macik nem csak az élet viharaiban állnak mellettünk, elkísérnek vizsgákra, ott vannak költözéskor és utazáskor is, velünk jönnek a doktor néni rendelőjébe, és ágyunk szélén ülnek, amikor félünk éjjel a sötétben. Felnőve pedig minden emlékünk, titkunk tudójává válnak, még a legfontosabbat is bevallhatjuk nekik: lelkünk mélyén örökre gyermekek maradunk, és ebben is legjobb társunk a mackónk.
 
HarmoNet tipp: Puha, formás és jó kézbe venni! >>

Életünk alkonyán, amikor már ugyan olyan megkopottak leszünk, mint a kis plüss barátunk, a maci még mindig ugyan olyannak lát bennünket, mint tipegő baba korunkban: ártatlan, játszadozó, esendő, érző, síró és nevető gyermeknek. Mi pedig ugyan olyannak látjuk a mackót, mint amikor először simogattuk meg puha bundáját, és gyömöszltük meg dundi pocakját: kedvesnek, szeretni valónak, ölelgetősnek, olyannak, amilyennek egymást is látni szeretnénk mindig. Amikor elfelejtjük, milyennek is kéne lennünk, és milyennek is kéne lennie mindenki másnak, a mackó bölcsen hallgat, és mosolyog édes gombszemeivel, és mi rögtön tudjuk: „Ha a mackók uralkodnának, béke lenne a Földön.” (Staurt és Linda MacFarlane)

Regele Tímea
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5984 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x