Szürke és ezüst színű növények - Egzotikumok a lakásban!...
Címlap / Otthon / Szürke és ezüst színű növények - Egzotikumok a lakásban!

Szürke és ezüst színű növények - Egzotikumok a lakásban!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

Legtöbben olyan növényeket választunk, amelyek hűsítő és megnyugtató hangulatot visznek a lakásbelsőbe, ezzel ellensúlyozva a külvilág nyüzsgését. A szürkészöld szín kellemes hangulatot teremt. Mivel ezek a növények nem olyan nagy méretűek, nem töltenek túl energiával, erejük mégis keresztüláramlik a téren. Rendkívüli kifejező erejű növények, olyanok, mintha a természet beköltözött volna a lakásba. 

Egy ámpolnanövény, mint például a vesszőkaktusz (Rhipsalis) olyan, mint a zöld eső – megnyugtat. A békaszittyóra (Junchus) pedig nem lehet úgy ránézni, hogy az ember önkéntelenül is el ne mosolyodna. A növények tökéletes légkört teremtenek: némi szünetet hagynak a zsongásban, amit akkor érezhetünk, amikor jógázáskor teljesen el tudunk lazulni. Ha erre nincs lehetőségünk, a növényekből meríthetünk energiát: kisöprik a lelki terheket, és képesek vagyunk magunkba szívni erejüket.


A fényben minden levél széle ezüstösen csillogó

1. Begonia venosa – Bolyhos kabát

Puha, ezüstös leveleivel oly felszabadító, mint egy mantra. Fehér virágainak illata kellemesen fűszeres, ugyanakkor vaskos, tömören álló, hamvas levelei már önmagukban is szemet gyönyörködtető szobanövénnyé teszik a begóniát. Azon ritka begóniafajták közé tartozik, amelyek a közvetlen napfényt is elviselik, ugyanakkor a nedves talajt kedvelik. Napi öntözést kívánnak.


Hajladozó fűszálak
Olyan erős és rugalmas, mint a bambusz
Belső erő


2. Carex brunnera – Zöld Haiku
A sás (Carex) olyan békés, mint egy haiku, ami egy háromsoros japán vers, aminek sorai öt, hét, majd ismét öt szótagból állnak. A bambusz távoli rokona. Alkalmazkodóképesség és magas díszérték egyesül benne. Virágzó fűféle, aminek krémfehéren csíkozott zöld levelein gyönyörűen csillan meg a fény, és kedvesen utánunk hajlanak, amikor elmegyünk mellette: a füvek oly könnyedek, hogy a legkisebb fuvallatra is táncra perdülnek! A sás jól tűri a közvetlen napfényt, folyamatosan nedvesen tartott, semleges vagy kissé savanyú kémhatású talajban érzi jól magát.


Néha elkap egy-két rovart


3. Ceropegia woodii – Ezüst vízesés
Hajtásai dekoratív selyemfonalakhoz, virágai veszélyes koronához hasonlítanak: a gyertyavirág a „furcsán csodálatos” növénykategóriába tartozik. Hosszú vékony hajtásokon növő ezüstzöld színű, szív alakú levelek közé finoman pillázott szakállkoronával ékesített, halványrózsaszín virágok vegyülnek. A természetben a rájuk repülő rovarokat a lila korona ideiglenesen magába zárja, de amint a beporzás megtörtént, szabadon engedi őket. A növény a dél-afrikai Natalból származik. Fényigényes, ám öntözni csak akkor kell, ha földje szinte teljesen kiszáradt.


Kellemes izgalom a nyugodtságban

4. Junchus ’Liebeslocken’ – Lendületes kunkorok
Meghökkentő, ellenállhatatlan és megihlető. Dugóhúzószerűen csavarodó, vékony levelei úgy táncolnak, ahogyan a gondolatok peregnek át az agyunkon meditálás közben. A Juncus név a latin „iung” szóból származik, aminek jelentése: összeköt. Évszázadokkal ezelőtt ugyanis ennek a sásfélének a leveleiből kötelet készítettek. Ez az Oroszországból származó vízparti növény nem kifejezetten fényigényes, közvetlen napfényre ne tegyük. Ugyanakkor sok vizet kíván, az edényében mindig legyen friss víz.


Kavicsok között békességben

5. Lithops – Rejtőzködő szépség
Élő kavics, igazi túlélő. Természetes élőhelyén, Namíbiában és Dél-Afrikában ez a pozsgás növény kavicsnak álcázza magát, hogy az állatok ne egyék meg, és háborítatlanul éldegél a kavicsok között. Két vaskos levele mélyen a talaj felszíne alatt fejlődik, és csak a felső harmada emelkedik ki belőle. Ideális szobanövény azok számára, akik nem igazán értenek a növényekhez: dekoratív, nem igényel különösebb törődést, jól bírja a közvetlen napfényt és csak akkor kell öntözni, ha földje szinte teljesen kiszáradt.


Kaktusz, tüskék nélkül


6. Rhipsalis cassutha – Csüngő csoda
Ez az egyszerű növény talán még a dinoszauruszokkal is találkozhatott, ugyanakkor ez a tüskétlen kaktuszféle rendkívül modern és spirituális megjelenésű. A titok karcsú, stílusosan csüngő, hűsítő nyugalmat árasztó, sűrű szártömegében rejlik, amelyek kellemet és bájt visznek a lakásba. Ez a titokzatos növény télen apró, fehér virágokat nevel, amelyekből tavaszra fehér bogyócskák fejlődnek. Igénytelen ámpolnanövény. Elegendő havi egy-két alkalommal öntözni. Ha túlságosan összekuszálódna, egyszerűen csak vágjuk vissza, és visszanyeri mutatós alakját.
 

Titokzatos kaktusz saját oázissal

7. Cactus – Virágzó mantra

Semmi nem vethető össze a zennel annyira, mint a kaktusz: egykedvű nyugalommal növekszik érzékeket borzoló, szokatlan formájúra. Hónapokig agonizál szürkés zöld színében, majd hirtelen hihetetlen élénk színű virágokat hoz, ragyogó bizonyítékául annak, hogy a zord külső érző lelket takar. Igazi aszkéta; kevés törődéssel beéri. Csupán napfényre és olykor-olykor egy kevés vízre van szüksége.

HarmoNet tipp: Tavasz a Feng Shui erejével - a szerelem terület harmonizálása cserepes jácinttal >>


Ezeregyéjszaka meséje

8. Soleirolia soleirolii ’Minty’ – Kicsi és érzékeny
A teljesség mindig több, mint a részek összessége, ami erre a növényre igazán ráillik. A korzikai menta, amit az „otthon nyugalmának” is nevezhetnénk, sok ezer apró, mentazöld levelek egybeforrt tömege, ami összességében egy finom megjelenésű, ugyanakkor ellenálló növényt alkot. Hűvös, árnyékos helyet kíván. Soha ne hagyjuk, hogy a földje teljesen kiszáradjon. Ne öntsünk vizet közvetlenül a növényre, hanem a cserépalátétbe töltsük, és hagyjuk, hogy onnan szívja föl a szükséges nedvességet.


Ohm shanti: szent nyugalmat kívánok

9. Sansevieria ’Twister’ – A Nap üdvözlete
Ha ez a növény egy jógapozíció lenne, egész biztosan úgy hívnák, hogy Zöld Csavar. Ennek az új, menő anyósnyelv-fajtának csavarodó levelei a keleti templomok ősi szobraira emlékeztetnek. A növény éppen olyan állhatatos, mint egy profi jógi: elviseli a légszárazságot, az erős napsütést és a rendszertelen öntözést.

HarmoNet tipp: Hozd rendbe a növényeidet - gyors ápolás márciusban! >>


Nyolc ösvény szabályos sorban halad


10. Euphorbia obesa – Életenergia
Buddha hasára hasonlító, nyugalmat sugárzó karakterű növény, aminek hét éle a hét csakrát jelképezi. A gömbös kutyatej Dél-Afrikában, a Nagy-Karoo hegységben őshonos. Természetes élőhelyén a telhetetlen gyűjtők miatt a kipusztulás veszélye fenyegeti. Nagyon népszerű szobanövény, ezért széles körben szaporítják, termesztik. Jól tűri a meleg, száraz szobai körülményeket. Sok évig él, így szinte családtaggá válik, és nem kíván sokat, csak időnként egy kis vizet.

Holland Virágiroda
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 14635 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x