Szüljünk együtt! Szüljünk együtt? - Apás szülés vagy...
Címlap / Otthon / Szüljünk együtt! Szüljünk együtt? - Apás szülés vagy sem?

Szüljünk együtt! Szüljünk együtt? - Apás szülés vagy sem?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-27

Vigyük-e be a férjeket a szülőszobára? Szükség van-e a közös élményre agy sem? Mi a jobb a papa, a mama és a baba szempontjából? Szükség van-e az apákra a szülőszobán? Ha nem miért? Ha igen, mikor? A válaszok sokfélék lehetnek, de érdemes átgondolni.  

Nagy divat manapság, kismamáktól és emancipált nőciktől mindenféle tervezett szülési módozatokról csevegni jó társaságban is. Hurráoptimizmusuk néha meglep. Valóban, a kisbaba és a kismama igényeit is figyelembe kell venni, hogy egészséges, és minden résztvevő számára lelki megrázkódtatások nélküli szülést éljenek át.  

Orsi novemberre várja babáját. Férjével már előre közölte, szenvedjen ő is vele, legyen ott mellette. Szinte azonnal elhurcolta magával a terhestornára és kész ténynek vette, ami most nagy divat: Péter vele lesz a szülésnél. Péter - mert elvárták tőle, és más ifjú papajelöltektől így látta, - szorgosan követte Orsit. Titkairól azonban csak nekem mert beszélni.

Elmondta, hogy a vértől mindig is irtózott, és nagyon szereti a feleségét, de egyáltalán nem biztos abban, hogy neki hasznos szerepe lesz a szülésnél. Az egésszel szemben inkább tartózkodó, mint lelkes. Sőt, azon töri a fejét, hogy lépjen meg a helyzet elől, hogy a felesége ne bántódjon meg tőle. Mint mondja, a természeti népeknél a férfiak általában nem vesznek részt a szülésben. Az anya, nagyanya, vagy idősebb nőtársak segítik a szülő nőt. Ők ösztönös gyakorlatukkal tudják a gondozás teendőit. A nő által kedvelt, tisztelt nőtársak segítsége többet érhet. Péter anyósa, Orsi mamája például szívesen jelen lenne a szülésnél, de a lánya nem őt hívta. Nem lehetne szerepet cserélniük? Kérdezi Péter. Kérdése talán jogos, bár Orsi biztos tudja, miért nem kéri anyukáját ezekben a pillanatokban.

A papás szülés minden esetben kiváló, ha a papa érdeklődik a dolog iránt. Vagy leküzdhetetlen vágyat és kíváncsiságot érez az iránt, hogy lássa, hogyan jön világra gyermeke. Fadil is így gondolta, mikor első gyermeke világra jöttét megcsodálni akarva videokamerával felszerelve, optimizmussal telve bement a szülésre. Az összevagdosott szülőcsatorna látványa olyan erősen hatott rá, hogy a szüléstől számított fél évig teljesen képtelen volt a feleségét megkívánni. Pszichológus segítette át ezen az élményen. Második lánya születésénél, ahol pedig nem volt szükség gátmetszésre, már a folyosón szurkolt. Ilyen is előfordulhat.

Azt még mindig nem értem, miért is kell lelki terrorral kényszeríteni a papákat a közös szülésre, és ha hangot adnak nemakarásuknak, máris lelketlennek, ne adja ég divatjamúltnak titulálni az ódzkodó pasit. Mi lenne, ha Erika példáját követnénk, aki nyolc gyerekes anyósát kérte meg, hogy menjen be vele első szülésére? A nyolc gyermek születése alatt Rózsi néninek elegendő kórházi és gyereknevelési tapasztalata lett, hogy menyét alázattal segíthesse. Viszonyuk elmélyült, azóta cinkosokként nevetne össze a baba feje felett. Nincsenek köztük nevelési viták, valahogy mindent meg tudnak beszélni azóta.

Amikor orvost választunk,  - már ha megtehetjük, hiszen a mai "reformok" alapján már ez sem lehetséges olyan könnyen - jó lenne, ha a Szülősuli elveit tudnánk követni! Az orvos egy szolgáltatást nyújt a szülő párnak. Segítőként van jelen, szakemberként és irányítóként ténykedik. A szülés nem betegség és a megszületés nem gyógyulás. Egy természetes folyamat, melyet ha jól segítik a kismamát és a babát, akkor az elvárásaikat figyelembe véve, könnyíthetnek a dolgukon. A szülés nem lehet rutin az orvos számára sem. Alázata és a gyermek, az ember tisztelete nélkül nem lehet lélekemelő élmény a fájdalmakkal teli szülés.

Sok nő elhatározza előre, milyen módon akar szülni
Ha ez az első szülés, minden tapasztalatnak híján, csak olvasmányokra támaszkodhat. Ilyenkor nehezen lehet eldönteni, hogy az adott helyzetben mit fog a legjobbnak érezni. Ezért inkább abban kell megállapodni az orvossal, hogy eleget tud-e tenni azoknak az elvárásoknak, amiket a kismama saját magától és a szüléstől vár. Tud-e beszélgetni, ki tud-e alakítani egy bizalmi és tiszteleten alapuló kapcsolatot maga és a szülésre készülő család között? El tud-e beszélgetni a kispapával? Ezek a kérdések fontosabbak, mint a szülőszobai fények, vagy a modernebbnél is modernebb kórházi műszerek. Az emberségen, az egyszerű dolgokon több múlhat.

Sok kórház magát modernnek nevezi, de nem engedi be a szülőszobába a magnót a meditációs zenével, a füstölőt, vagy nem ad módot a párnak a vajúdás közbeni együttlétre, a szülés utáni hármasban maradásra. De "bevezettük a papás szülést" hirdetik fennhangon.

De ez kinek jó?
Kérdem én csendben. Sok helyen a külsőségeket a belső tartalmak elé helyezik és magukat nagyon reformáltnak hiszik. A jó kórházban a kismama nem a gépezet része. Szuverén lény, saját ösztönökkel, érzésekkel és egyedi megnyilvánulásokkal. Igényeit figyelembe véve segíthető abban, hogy a számára legjobb és a kórház lehetőségeihez mérten legokosabb szülést választhassa. A nő ösztöne, a baba tempója, a szülész orvos és a bába gyakorlata együttesen kell érvényesüljenek, egymás mellett. Ez az igazi csapatmunka. És ebbe nem kell feltétlenül belekényszeríteni a reform papát.
 

Jó választás lehet az otthoni szülés
Ha a pár el tudja fogadni, az otthoni szülés lehetőségét is érdemes lehet megfontolni, és akkor sokkal egyértelműbbé válhat az apa helye a szülés körül. Az asszonytársi segítők, a dúlák tudják a dolgukat és az apára nem terhelnek olyan feladatot, amire az nem képes, vagy nem akarja.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 23583 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x