HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-06-22
Címlap / Otthon / Mitől olyan különlegesek a modern kertek?

Mitől olyan különlegesek a modern kertek?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2018-06-22

Az épülettervezési trendek alapján manapság igen népszerűek a modern formájú, főként minimál stílusú házak.  

 

 Kálmán Kata okleveles kertészmérnök ezúttal a modern kertépítészet alapjaiba kalauzol el. A szakértő szerint, a modern épületek többnyire letisztult formájúak, mértani (szögletes vagy épp nagyon ívelt) alakjuk van. Nem csak az ilyen modern designt követő, hanem a régebben épült lapos tetejű – főként társasházi - épületek mellett is jól mutatnak a minimál kialakítású kertek.

 
A minimál (modern) kertek alapja a mértani formákkal való tervezés. A közlekedőutak többnyire egyenesek, hasznos funkcióval rendelkeznek: minden esetben összekötnek a kertben található elemekből legalább kettőt. A burkolat többnyire osztott, a betontégla, a különböző térkövek, a betonszegéllyel határolt zúzott kő a leggyakoribb alapanyag, a vas- és acélfelületek, Cor-Ten lemezek és üvegfelületek mellett.
 
A kerítés vagy zárt, vagy az átlátható megoldásokat sövények határolják. A zárt, átlátszatlan tégla vagy burkolt elemeket futónövényekkel futtathatjuk be. Sövényként a ma divatos növények közül választunk: ilyen a korallberkenye (Phoetinia), a babérmeggy (Laurocerasus), a még mindig divatos oszlopos alkatú tuja (Thuja) fajták, és a Leyland-ciprus (x Cupressocyparis). Ez utóbbiból már kaphatók zárt növekedésű, keskenyebb koronát nevelő és színes levelű változatok is.
 
A modern kertekben fontos a terek kihangsúlyozása, illetve ezek átláthatósága. Nagyobb kertek esetében mértani formájú ágyásokba ültetett, viszonylag fajtaszegény növényzet található, amelyek a lehető legtovább díszítenek az összes évszakban. Az egyféle fajból és fajtából ültetett ágyások a jellemzők. Nagyon kedveltek a törpe méretű bambuszok (pl. Pleiobastus pygmaeus), az örökzöld orbáncfű (Hypericum calycinum), a különféle zárt ágrendszerű, apró virágú rózsák (pl. Rosa ’The Fairy’), és a talajtakaró növények (pl. Lonicera nitida, cotoneaster fajok).
 
A modern kertekben is ültetünk nagyobb, szoliter növényeket, de ezek száma kevesebb a többi kerttípushoz képest. Ezek a növények vagy különleges alakúak, vagy keskeny, zárt lombozatot nevelnek. (Pl. Gingko biloba ’Obelisk’, Quercus robur ’Fastigiata’, Liriodendron tulipifera ’Fastigiata’)
 
Az ágyások és az utak között gyepfelületek találhatók, az árnyékos helyeken pedig árnyéktűrő, talajtakaró növények (Vinca minor, Pachysandra terminalis, Hedera fajok).
 
 
A modern kertekben jól mutatnak a hasonlóan minimál stílusú, párnázott kerti bútorok, a napvitorlák. A terasz és erkély árnyékolását, kerítését is szögletes, mértani formákkal célszerű megoldani.
 

(X)
 
 
[1910]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x