5-ös lista az élhetőbb környezetért
hirdetés
Címlap / Otthon / 5-ös lista az élhetőbb környezetért

5-ös lista az élhetőbb környezetért

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-17

Régóta fogyasztói társadalomban élünk, ahol minden a vedd meg - használd - jön újabb -dobd el - vedd meg az újat körforgásra épül. Persze a gazdaságunk működtetéséhez szükséges a termékek előállítása és fogyasztása, de vajon meddig mehet ez még? 2018-ban augusztus 1.-re esett a túlfogyasztás napja, ilyen gyorsan éltük fel az eredetileg egy évre való készleteinket. Ilyenkor mindenki kicsit megdöbben, bűnbakot keres és vannak páran, akik elkezdenek tudatosabban élni.  


Rendezvénynaptár
Félreértés ne essék, ez az adat nem azt jelenti, hogy innentől már a jövő évi tartalékokat éljük fel előre. A helyzet ettől borzasztóbb, mert a megnövekedett igények kielégítésére a termelés is meg fog növekedni. Az olajfúró tornyok, a bányák és a gázerőművek csak még nagyobb ütemben fogják kiszipolyozni a Földet.


Nézzünk egy példát! A nyomtatópatronok, tonerek piaca a nyomtatógyártásnál kezdődik. Szinte évről évre jönnek újabb és újabb modellek, típusok, melyek egyre többet és többet tudnak, egyre nagyobb élményt ígérnek a felhasználóknak. De vajon a technológia ilyen gyors fejlődése vajon mennyi feleslegesen legyártott terméket eredményez? Még szerencse, hogy a gyártók – bár főként saját jól felfogott gazdasági érdekükből kifolyólag – több típushoz is kompatibilis tonert, patront gyártanak. (Például az egyik népszerű kazetta, a samsung ML 2160 toner, több mint 10 féle nyomtatóba használható.) Így legalább, még ha cseréljük is a nyomtatót, tudunk olyan újabb modellt választani, amelybe ugyanaz a kazetta illik.

A túltermelés, túlfogyasztás folyamatának megállítására és visszafordítására komoly összefogásra lenne szükség, ami lássuk be, eddig sem ment…
De, a saját környezetében mindenki tehet azért, hogy a fogyasztást csökkentse. És ahogy azt tudjuk: Sok kicsi sokra megy!

Az életünkben számos dolgon spórolhatunk, ami nem csak a bolygónak hasznos, de bizony a pénztárcánknak is. Gondoljuk végig, hogy csak a háztartásunkban mennyi mindenen takarékoskodhatunk.

Íme a legkönnyebben kivitelezhető 5-ös lista az élhetőbb környezetünkért:

Tipp 1. Odafigyelhetünk a háztartásunk közvetlen energia, víz, gáz fogyasztására. Legyen szó akár a fogmosó pohár használatából eredő felesleges víz-elfolyások megakadályozásáról a villanyok legkapcsolásáig bármiről. Igen, ezek valójában filléres költségek, ha eddig sem éltünk pazarló életet, mégis hozzátesz a bolygó megmentéséhez, valamint talán ezt a legegyszerűbb betartatni a gyermekeinkkel is. És mint azt tudjuk, az ő kezükben van a jövő, tehát őket kell eljuttatni arra a gondolkodásbeli szintre, hogy sikk legyen a takarékoskodás.

Tipp 2. Fontos lenne, hogy ne maradjon kidobandó étel, mert egy másik felmérés szerint rengeteg élelmiszer landol a kukában, egy részük bontatlanul, de már romlottan. A megnövekedett igények miatt a gazdaságok egy része átállt az egyoldalú növénytermesztésre, így minden évben ugyanazt a kultúrát ültetik, vetik a földbe, ami még akkor is problémás lehet, ha közben trágya kijuttatás és műtrágyázás zajlik.


Tipp 3.
Vigyázhatunk az otthon használt tisztítószerekkel is, hiszen a mesterséges tisztítószerek előállítása és használata is hihetetlenül megterhelő a bolygónknak. Nem akarunk senkit rávenni arra, hogy holnaptól csak az ecetet, szódát és citromlevet használja, de arra szeretnénk rámutatni, hogy ezek a természetes és olcsó szerek sokszor hatékonyabbak, mint a méregdrága mű társaik. Érdemes tehát kipróbálni nagymamáink praktikáit is. Nálunk például a vízkőoldás citromlével hatékonyabb, mint a veszélyes vegyszerekkel, és még az illata is jó.

Tipp 4. Az általunk már megunt, nem használt, kinőtt ruhák, játékok vagy egyéb háztartási eszközök életét meghosszabbíthatjuk, ha nem kidobjuk őket, hanem odaajándékozzuk rászorulóknak, intézményeknek. Ezáltal a kollektív felelősségtudatot is fejleszthetjük a gyermekeinkben.

Tipp 5 . Bevásárlásaink során törekedhetünk az újrahasznosított eszközök választására, legyen az akár csak egy papírzacskó, vagy egy újraépített tonerkazetta. Ez azért fontos, mert így a termék előállítása során nem kell újra ugyanannyi erőforrást pazarolni, mint az első alkalommal, jóval kisebb energia és anyagráfordítással tudunk közel azonos minőségi terméket létrehozni. Ez pedig jelentősen csökkenti a környezeti terhelést. Például egy újraépített tonerben jó esetben az alumínium hengert kell kicserélni, illetve magát a tonerport kell mindig előállítani, amivel feltöltik. A többi alkatrész, a kazettatest gyakorlatilag szinte korlátlan ideig felhasználható. 

Ha csak ezt az 5 dolgot beiktatjuk mindennapjainkban már sokat tettünk a bolygónk megmentéséért, mellesleg az otthonunk is fellélegezhet, hiszen megszabadul a sok felesleges kacattól. A tiszta és átlátható otthonban pedig az élet is vidámabb. Így aztán saját életminőségünket is nagyban javíthatjuk, ha odafigyelünk környezetünkre, bónuszként pedig némi pénzt is spórolhatunk.

a képek free stock fotók 
 
[ 1785 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x