Szén - elég! Az ausztrál példa
hirdetés
Címlap / Otthon / Szén - elég! Az ausztrál példa

Szén - elég! Az ausztrál példa

Forrás: Stop Adani!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-08

Stop Adani! Több millió ausztrál ért egyet ezzel a szlogennel és a mögötte álló mozgalommal, amely egy súlyosan környezetkárosító szénbánya nyitásának megakadályozását tűzte ki célul. Azt mondod, Ausztrália messze van? Persze, de csak egy bolygónk van. És egy légkörünk.  


Rendezvénynaptár
STOP ADANI!, avagy a tervezett bányanyitás, amely ellen óriási lakossági tiltakozás van most Ausztráliában

A szénbányászat és a szénégetés az éghajlatváltozás vezető oka. Az intenzív hőhullámok, bozóttüzek, szárazság, árvizek és viharok nyarát követően az ausztrál emberek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy a globális felmelegedés milyen veszélyt jelent életünkre.

Miközben a világ egy része azon „versenyez”, hogy megoldják a klímaválságot, az Adani bányászati óriás Ausztrália történelmének legnagyobb szénbányáját igyekszik megépíteni Queensland központjában.Ha megépül, az Adani Carmichael bányája:
  • Megsemmisíti az őslakosok ősi földjeit, vizeit és kultúráit – a hozzájárulásuk nélkül.
  • További 500 szénhajó számára teszi lehetővé, hogy áthaladjanak a Nagy Barrier-zátony világörökségi részén, 60 éven keresztül.
  • Ingyenes hozzáférést kap 270 milliárd literhez Queensland értékes talajvizéből, 60 évig.
  • Veszélyt jelent a Nagy Artéziai-medence víztartó rétegeire, károsíthatja azokat.
  • 4,6 milliárd tonna széndioxid-szennyeződést eredményez légkörünkben.
Ha engedélyt kap a folytatáshoz, az Adani Carmichael szénbányája felnyitja a Galilea-medencét – a világ egyik legnagyobb érintetlen széntartalékát –, egyben megnyitva ezzel az utat is további legalább nyolc szénbánya létesítéséhez. Mindezt akkor, amikor a tudósok arra figyelmeztetnek: nem építhetjük tovább a fosszilis tüzelőanyagokkal kapcsolatos infrastruktúrát, ha el akarjuk kerülni a katasztrofális globális felmelegedést.

Hogyan lehet ezt megakadályozni? Több millió ember támogatásával és tetteivel, akik mindent megtesznek az egyre növekvő #StopAdani mozgalomért, hogy megtörjék a szénlobbi erejét, és átlendítsék Ausztráliát a szénen túli korszakba.
A #StopAdani kampány nem csupán a világ egyik legnagyobb szénbányájának építését akadályozza meg. Alapjaiban igyekeznek eltávolítani az ausztrál politikát a fosszilis tüzelőanyagok iparának érdekeitől, és megteremteni a lehetőségét annak, hogy a jövőben olyan legyen az éghajlat, amelyben biztonságos élhetünk.

A szén öl

A szénszennyezés az éghajlatváltozás legfőbb okozója. A szén megöl minket és bolygónkat. A szénégetésből származó szennyezés önmagában a legnagyobb hozzájárulás a veszélyes globális felmelegedéshez. A szénbányászat kiüríti és szennyezi a vízkészleteinket, károsítja egészségünket, megsemmisíti természeti tájainkat.

A levegőszennyezés világszerte 3 millió embert öl meg évente becslések szerint, a szénégetés ebben kulcstényező. Ausztráliában a szénbányászat és -égetés a legnagyobb légszennyező forrás.Évente körülbelül 3000 ausztrál hal meg a légszennyezés miatt, ami kétszerese annak, ahányan az utakon vesztik életüket. A szén sokkal több halálhoz járul hozzá a veszélyes globális felmelegedés üzemanyagaként, amely egyre fokozottabb és intenzívebb aszályokkal, bozóttüzekkel, hőhullámokkal és áradásokkal fenyegeti az emberek életét és megélhetését az egész bolygón.

A szénbányákból, a vonatokból és a kikötőkből származó por beszivárog a szénmunkások tüdejébe, és légzőszervi betegségeket, például „fekete tüdőt” okoz. A szénpor szennyezi a környékbeliek levegőjét, az érintett területeken magasabb a szív- és tüdőbetegségek, a magas vérnyomás és a vesebetegségek aránya más területeken élőkével összehasonlítva. Ausztráliában a „fekete tüdő” betegség (szénbányászok pneumonoconiosisa) a közelmúltban jelent meg újra a bányászok körében, és legalább tizenkilenc munkást rokkantosítottak miatta.

A széntüzelésű erőművek kén-dioxidot, nitrogén-dioxidokat, higanyt és olyan részecskéket bocsátanak ki, amelyek a véráramba jutva hozzájárulnak az asztma, a tüdőrák, a szívbetegségek és a stroke kialakulásához.

 

Globális szinten a szénipar folyamatosan nyilvántartja a bányászati baleseteket és haláleseteket. Az indiai Adani szénbányákból súlyos sérüléseket és haláleseteket jelentettek. 2016-ban 21 munkavállaló borzasztó égési sérüléseket szenvedett az Adani gudzsaráti szénerőművében, amikor eltört egy forró vizet szállító vezeték. A balesetet szenvedett munkások közül heten később belehaltak sérüléseikbe.

A szén nem biztonságos. A szén munkavállalókat, közösségeket gyilkol, és a bolygónkat is. Mindeközben a világ túlhalad a szénen, ez a trend. Az egyes államok egymás után térnek át a biztonságosabb, egészségesebb és olcsóbb módszerekre, a megújuló források (nap, szél) használatára a villamos energia előállításához.

Az ausztrál bányanyitás ellen tiltakozó STOP ADANI! mozgalom honlapja itt érhető el.

Ha itthon szeretnél tenni a környezetért, és/vagy érdekelnek a klímaválsággal és a lehetséges megoldásokkal kapcsolatos hírek,
kövesd az Ébredj! mozgalom Facebook oldalát. Az ausztrál témára is ők hívták fel figyelmünket.
  
 
[ 1207 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x