Az ezerarcú citrom
Címlap / Otthon / Az ezerarcú citrom

Havasi Patrícia

Az ezerarcú citrom

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Számtalan recept áll ma már rendelkezésünkre, ha magunknak szeretnénk elkészíteni az otthonunkban használt tisztítószereinket. Mai cikkünkben a citrom szerepét mutatjuk be a fertőtlenítésben és a tisztítószerek elkészítésében.  

Élvezni fogjuk, ha ezt az utat követjük, mert ezek nemcsak kreatív tevékenységek, hanem környezetbarát, pénztárcabarát megoldások egyben és mert ha saját kézzel készítünk bármit, mi tudjuk a legjobban, hogy milyen alapanyagokat használunk és milyen adalékanyagokat teszünk hozzá és nem utolsó sorban, nem kell aggódnunk, hogy elfogy a boltok polcairól. Az egészségünk érdekében sosem árt, ha természetes alapanyagból készítjük el a tisztítószereinket is.

A sokoldalú citrom felhasználási módjait mutatjuk be most nektek. A citrom illatosítóként és légfertőtlenítőként is ideális megoldás lehet, mert a fertőtlenítő hatásának köszönhetően elpusztíthatja a szagokért felelős baktériumokat is. 



Ehhez nincs más dolgunk, mint, hogy mossunk meg alaposan pár darab citromot, majd szeleteljük fel őket, és télen tegyük ezt a radiátorra, nyáron hagyhatjuk egy tálcán is az asztalon. A citromszeletek pár napig biztosítják a friss aromát otthonunkban, majd ezután se dobjuk ki, mert hasznosíthatjuk őket tovább, pl. késeink rozsdamentesítésére, vagy bármilyen acél és króm felületeink tisztításához.

A mikrohullámú sütőben is bátran takarítsunk citrommal, mert ott bizony a nehezen elérhető helyeken a szennyeződések sokszor már rászáradnak a felületre, így hamar baktériumtanya alakulhat ki a sütőnkben. Vágjunk egy citromot minél vékonyabb szeletekre és tegyük egy mikrózható tálba, majd öntsünk rá forró vizet és a legmagasabb fokozaton melegítsük ezt pár percig, majd hagyjuk állni benne 15 percet, majd nyissuk ki az ajtót és egyszerű mozdulattal töröljük le a régi lerakódott szennyeződéseket.

Levegő fertőtlenítésére érdemes diffuzert, avagy hideg párásítót beszerezni, amibe ha tiszta vizet és pár csepp koncentrált citrom esszenciális olajat teszünk, pár óra alatt fertőtleníti a helység levegőjét és még friss, üde illatot is kapunk általa.

Mosogatószerünket citromból is elkészíthetjük a következőképpen, ami majd minden konyhai szennyeződésünket eltávolíthatja. Hámozzunk meg pár darab citromot és héjukat tegyük egy közepes befőttes üvegbe, majd öntsünk rájuk almaecetet úgy, hogy ellepje a citromhéjakat, majd zárjuk le az üveget és pár napig sötét helyen állni hagyjuk. Ezt követően szűrjük le a folyadékot és töltsük azt egy szórófejes üvegbe, és mosogathatunk is!

A durva, makacs szennyeződéseket súrolás nélkül is eltávolíthatjuk a citrom segítségével. A tömény citrom még a vízkövet is nyomtalanul eltávolítja, és nem marad utána kellemetlen szag. Szagtalanítja a műanyag edényeket is, ha az edény belső részét átdörzsöljük vele, ezáltal a foltokat is eltávolíthatjuk és a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatunk. Ha a vágódeszkánkra rászáradt volna ételmaradék, egy maréknyi só és egy negyed szelet citrom megoldhatja a problémánkat, ha átdörzsöljük a citromos sóval a felületet.

Ahogy az üvegedényeket, úgy az ablakokat is cseppmentessé és ragyogó tisztává varázsolhatja a citromból készült tömény szer, amit így készítünk el: öntsünk két-három evőkanál citromlevet fél liter vízhez, és már kész is van a vegyszermentes ablaktisztító folyadékunk! A padló felmosásához is jó alapanyag lehet a citrom leve, amit szódabikarbónával vagy almaecettel vegyítsünk és tegyünk bele pár csepp, 100%-os tisztaságú teafa olajat is.

 

Teremtsünk rendet otthonunkban citrommal, ami nemcsak illatosít, hanem fertőtleníthet is.

Következő cikkünkben a citrom gasztronómiai felhasználását mutatjuk be, mert mennyei ételeket-italokat készíthetünk citromból, és még egészségünkre is jó hatással lehetünk, mert a citromnak számtalan előnye van, melyeket szintén ismertetünk. Addig is találsz hasonló, az immunrendszerünket támogató ételek elkészítéséről szóló recepteket az Egészségcseppek Facebook oldalunkon!  

Kép: Jaromír Novota / Pixabay
  

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 9405 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x