HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-09-20
Címlap / Polcra / Mi micsoda? A Halva (halwa)

Mi micsoda? A Halva (halwa)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-09-20

A halva szót az arabok előszeretettel írják halwa-nak, vagy akár halawa-nak mert kb. úgy ejtik, mint az angolok a w-t; inkább "wu"- nak. Ez ugyanis egy arab édesség, mely kétfelé osztja a világot. Halwa rajongókra és halwa utálókra. 

 

A halva egy eredetrileg arab édesség, az iszlám térhódításával gyakorlatilag az egész keleten elterjedt. Hazánkban is többfelé ismert volt a török hódoltság kora óta, ám a múlt rendszerben szinte az egyetlen finom dolog, amit az oroszoktól hozni lehetett az apró „konfetti” vagyis csomagolt apró csokoládé mellett a halva volt. Bár aki kóstolta már az eredeti arab halvát, és visszaemlékszik az oroszra, bizony nem sok közöset talál a két finomságban. Jómagam mindkettőt megkóstoltam, s bátran voksolok a házi, arab halvára.

halva

A szó gyöke amúgy is arab, egyszerűen édeset jelent, sőt egyes vidékeken még ilyen nevű nőkkel is találkozhatunk. Az arab világban legtöbbször tahini felhasználásával készítik. A tahinit a legtöbb arab –török boltban kapni lehet, ez egy szezámmag paszta. Ám a keleten többféle elkészítési módja létezik.

Indiában egy szilárd állagú, kardamonnal fűszerezett grízpaszta vagy egy sárgarépával és sütőtökkel elkészített tejes felfújt sziruppal szervírozva. A Közel-Keleten és a Balkánon a halva egy mézzel és cukorral édesített, szilárd tömb, mely mandulát, szezámot és/vagy pisztáciát (és újabban mogyorót is) tartalmaz. Törökországban többféle variációja is létezik; van olyan amelyik puhább, s inkább vattacukor állagú. Az orosz konyhában napraforgómagból, Görögországban pedig búzadarából készítik.

A halvához a krumplitól  magvakon át a sárgarépán keresztül a sütőtökig mindent felhasználnak a kreatív háziasszonyok. A receptek sokasága található az Interneten. 

Az arab, illetve a keleti világban, ha édességgel – halvával – kínálnak meg, akkor az a háziak vendégszeretetét fejezi ki irányodban. Az édességek készítése és fogyasztása a háziasszony tiszteletét és szeretetét mutatja ki felénk. Ott nem illik visszautasítani.

Ha szeretnél halvát készíteni egy korábbi receptünket és most egy újabbat is kínálunk neked. Az újat a napokban eredeti arab forrásból kaptam és azonnal ki is próbáltam. Bizony nem sokáig maradt belőle…

Halwa - Hozzávalók:
10 dkg pisztácia (én kicsit többet vettem, mert ezzel szórtam meg a tetejét)
10 dkg fenyőmag
10 dkg mogyoró, mandula, vagy dió (én mogyoróval próbáltam)
1 nagy csomag teavaj
1-2 ek olaj
3 ek tahini
kb. 4-5 dl tej (nekem felvette a fél litert)
cukor
3 evőkanál gríz

Elkészítés: Az olajos magvakat megvágom, majd az olajon megpirítom szép lassan, hogy meg ne égjenek. Fokozatosan hozzáolvasztom a vajat, majd beleöntöm a cukrot, hogy karamellizálódjék. Hozzáadom a tahinit, elkeverem, majd Lassan felöntöm a tejjel, s közben fokozatosan hozzáadom a grízt, jól elkeverve. Addig főzöm, míg egységes állagú nem lesz, majd a tűzről levéve kivizezett szilikonos formába (esetleg üvegformába) helyezem, hagyom kihűlni és már fogyasztható is. Viszonylag drágább édesség, de nagyon-nagyon finom!




 
 
[ 38285 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/harmonet_kinai.png
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x