Akivel a szeretkezés áhítatos szertartás: A Hesztia nő
Címlap / Psziché / Akivel a szeretkezés áhítatos szertartás: A Hesztia nő

Akivel a szeretkezés áhítatos szertartás: A Hesztia nő

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-09-24

A nyugodtság és visszafogottság tökéletes megtestesítője. Minden férfi álma: a rendezett otthon, a békés családi élet és a szertartásos szeretkezés példaképe. Istennőink közül Hesztia éppen ebben járhat elöl.  

Az ókori istennőket felvonultató sorozat célja, hogy mélyebb önismeretre tegyünk szert, melyet – többek között – emberi kapcsolataink nemesebbé tételére fordíthatunk. Ebben a részben arról lesz szó, hogy milyenek is azok a nők, akikben Hesztia – a tűzhely és a templom Istennője - dominál.

A HarmoNet "Bennünk élő istennők" sorozatának bevezető részét itt olvashatod el >>

Eredete
A mitológiai történet szerint Hesztia Rheia és Kronosz elsőszülött leánya. A görög mitológia főképpen háborúkat és szerelmi afférokat beszél el, így Hesztia neve nem sokszor bukkan fel, mert sem a harcokban, sem pedig a szerelmi bonyodalmakban soha nem vett részt. Poszeidón, a tenger Istene és Apollón, a nap Istene is meg szerette volna hódítani, de egyikük sem járt sikerrel, mert szilárdan ellenállt. Nagyon ritkán ábrázolták szobor formájában, illetve falfestményeken emberi alakban, mert a templomokban és a városközpontokban is eleven tűz alakjában jelent meg. Jelképe a kör, mivel az áldozati tűzhelyek kör alakúak voltak mind az otthonokban, mind a templomokban. Hesztia spirituális tevékenységet is képviselt a szent tűz megjelenítése mellett: biztosította a melegséget, a fényt, az ételek elkészítéséhez szükséges energiát.

Az archetípus jellemzői
Jelenléte a női személyiségben az érintetlenséget és az „egész”-ség belső élményét jelenti. A három szűz Istennő közül ő a legidősebb. Nem kalandozik a felfedezés vágyától hajtva a vadonban, mint Artemisz, és nem is alapít várost, mint Athéné. Viszont mindhárman sebezhetetlenek, nem lehet neki fájdalmat vagy szenvedést okozni.

Kapcsolódó cikk a HarmoNeten: A szingli istennő nyomában: Az Artemis csajok >>

Húgaival egyetemben megáll a saját lábán, csak az foglalkoztatja, ami igazán érdekli, senki nem tudja figyelmét más irányba mozdítani. Míg Artemisz és Athéné egy külső célra fókuszál, addig Hesztia inkább befelé fordul, a szubjektív élményre koncentrál (latinul a „focus” tűzhelyet jelent): figyeli belső hangját, az intuícióira hagyatkozik. Arra koncentrál, ami neki fontos, ami számára hordoz jelentést, ami hozzá szól, vagyis önmagán átszűrve érti meg embertársai jellemét, indítékait, az élet helyzeteit. Szereti a csendet és nyugalmat, melyeket általában önmagában talál meg.

A földi Hesztia
Nyugodt és visszafogott, jelenléte békés, meleg, rendet sugall. Gyakran introvertált személyiség, kedveli a magányt, nem beszédes, és kapcsolatokat is nehezen létesít. Lakhelye mindig tiszta, világos, rendezett, derűs, ízlésesen díszített, a konyhájából kiáramló friss kenyér vagy sütemény illata az otthonát szentéllyé varázsolja. Az ő otthona csendes, békés hely, ahol el lehet bújni a zaklatott mindennapok elől. Szavak nélkül is tud nyugalmat, szeretetet árasztani magából.

A nőkkel való kapcsolata
Kevés igaz barátnője akad, viszont mikor együtt tölti velük az időt, valójában csodálatosan érzi magát. Barátnői olyan hölgyek közül kerülnek ki, akik maguk is hordoznak személyiségükben némi Hesztia jelleget. Biztosan nem a politikai helyzetet beszélik meg, a pletyka sem foglalkoztatja őket.  Hesztia legkiválóbb adottsága, hogy tökéletesen tud a másikra figyelni, empátiájával a másik helyzetét átérezni és megérteni, otthonában egy meleg helyet kínálni egy viharvert menekültnek.

Szexualitása
A szex nem játszik fontos szerepet ennél az archetípusnál, még abban az esetben sem, ha meg tudja élni az orgazmust. Társa kezdeményezéséig szunnyad benne a vágy, viszont utána igencsak lelkes és érzékenyen képes reagálni.  Ha hosszabb ideig nem él szexuális életet, nem hiányzik neki. Ha nincs orgazmusa, a házaséletet akkor is szép és szeretettel teli élményként éli meg. Társát nagyon közel érzi magához, örömöt okoz neki, ha adhat. A férfi számára egy ilyen asszonnyal olyan a szeretkezés, mint egy áhítatos szertartás.

Házassága
Tökéletesen megfelel a hagyományos feleség eszményképének: egyrészt, mert kitűnő háziasszony, másrészt nincsenek ambíciói, nem rivalizál férjével, nem próbálja arra rávenni, hogy jobban hajtson. A társ hűsége nem olyan fontos számára, mint Hérának (akiről a következő részben olvashatnak) de ő maga épp olyan hűséges, mint a Héra feleségek. Látszatra férje árnyékában él, függő helyzetű asszony, aki a hagyományos szerepben tökéletesen érzi magát; a látszat azonban csal: Hesztia mindig megőrzi belső autonómiáját, énjének nagyobb töredéke mindig a szűz istennő jellemvonását tükrözi, kinek nincs szüksége férfire ahhoz, hogy érzelmileg ki tudjon teljesedni, és jól érezze magát a bőrében. Ha nem lenne férje, más életet élne, de az sem lenne céltalan.

Kapcsolata férfiakkal
Azokat a férfiakat vonzza, akik csendes, nyugodt, kevésbé önérvényesítő nőket találnak ideális partnernek. Az ilyen férfiak a hagyományos kenyérkereső családfő szerepére vágynak, s mellettük Hesztia asszonyai akár életük végéig tájékozatlanok maradnak a szerelem igazi öröme felől, mivel férjük nem követel meg egy olyan asszonyt a hitvesi ágyban, akinek megvannak a saját igényei. A férj nagyon élvezi, hogy Hesztia-felesége biztosítja a meleg otthont, a nyugalmat. Tetszik neki felesége független szellemisége is. Akárcsak az Istennő, a földi Hesztia is szinte névtelen marad annak ellenére, hogy ő a ház lelke, de elismerésre nem is tart igényt. A nyugodt körülmények biztosítása önmagában örömet okoz neki.

Hesztia, az anya
Általában kiváló anya, de mivel gyakran befelé fordul, így szeretete nem látványos, ezért szenvtelennek tűnhet. Nem zaklatja gyermekeit elvárásaival, nem buzdítja őket hatalmas teljesítményekre, viszont olyan körülményeket teremt, melyben gyermekei ki tudnak bontakozni, önmaguk lehetnek. Gondoskodik róluk, biztonságot ad nekik. Gyermekeinek nincs okuk lázadásra, ha felnőtt korukban lelki problémáik adódnának, biztos nem az anyával való konfliktus a baj gyökere.

Pszichés zavarok
A mély, belső bölcsesség típusa, ezért a negativitás hiányzik belőle, így a hétköznapi lélek-kórtünetek nem jelennek meg Hesztiában. Ahogy az Istennő sem kerül kapcsolatba a külvilággal, a földi Hesztia is befelé forduló, magányos, elszigetelt, de nem ez okozza a lehetséges problémát. Az egyedüli lehetséges gond hátterében a személyiség gyenge volta, vagy teljes hiánya állhat.

A fejlődés útjai
A Hesztia típusú hölgynek igencsak össze kell szednie magát, ha kilép a nagyvilágba otthona vagy temploma szentélyéből. Távol áll tőle a társaság által elvárt viselkedésmód felvétele, viszont kénytelen másokkal beszélgetni, mint bárki más, aki egy kompetitív kultúrában él. Tudatosan ki kell munkálnia azt a készséget, mely segítségével helyt tud állni egy vizsgán, egy interjún vagy egy tárgyaláson. Fel kellene fedeznie a benne szunnyadó animust, a kevésbé tudatos férfias személyiségrészt, mely az aktivitást képviseli, így alkalomadtán ki tud állni önmagáért.

HarmoNet-tipp: A szívdöglesztő pasi hű asszonya: az Athéné hölgyek >>

A sorozat következő része, a Héra hölgyekről >>>

Révész Márta

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 17080 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x