Versbe foglalt szerelem - a költő titka
Címlap / Psziché / Versbe foglalt szerelem - a költő titka

Versbe foglalt szerelem - a költő titka

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-05

Április 11. a Költészet Napja. Szép, magasztos, emelkedett nap ez a mai… de tudjuk-e egyáltalán, mi a költészet?  

 

Zavarba ejtő kérdés, ki-ki kávéjába kavar, teájába hörpint, esetleg másodjára is beledörzsöli a hamutálba az utolsó csikket, vagy csak az orra hegyét piszkálgatja, mintha viszketne, de egy végső vállvonásnál, kézszéttárásnál, egy legyintésnél többet kevesen próbálnának erre válaszolni: Mi a költészet?

Majd segít a kéziszótár
Semmi baj, elő a „mankót”, lépjünk oda a könyvespolchoz, húzzuk ki alulról a kissé már poros kéziszótárat és értelmezzünk! Azt mondja, hogy… azt mondja… költészet, költészet, lássuk csak, aha, itt van! Szóval, költészet: „1. Az irodalomnak a költői műveket magában foglaló ága.” Hm... „2. Költő (vmilyen) költeményeinek összessége.”

Az ember, ha alapvetően nem borúlátó, ilyenkor elmosolyodik. Lehet a mosolya keser- vagy negédes. Mert gyanús, nagyon gyanús! A költészet tehát költői műveket foglal magában és a költő költeményeinek összessége? Újabb, hasonló szavakba, botlottunk – költő, költői, költemény –, mintha a költészetet önmagával magyarázná, nem? Ilyenkor mélyen a kéziszótár szemébe kell néznünk, bátran, és kurta kérdésekkel kicsikarni belőle az igazságot:

– Ki a költő? – kezdjük.
– Költői műveket író művész. – feleli.
– Mit jelent az, hogy költői? – csapunk le rögtön.
– Költőre jellemző, vele kapcs. – vihog erre a kéziszótár.

És a mesebeli kígyó máris farkába harapott.
Na de, rajtunk nem lehet ilyen könnyen kifogni, igaz-e? Maradt még egy mentő kérdés:

– És a költemény, a költeménnyel mi van?
– (Verses) irodalmi mű – válaszol készségesen a kéziszótár.
– Hm. Gyanús nekem az a zárójeles rész. Vers? Mi az, hogy vers? De nehogy azt mondd, hogy költői mű, mert akkor magam eszlek meg az egerek helyett!
Erre hadarni kezd, kissé megszeppenve:
– A nyelvi kifejezésnek szabályos, ritmusos, kötött formája. Ilyen formájú (kisebb)… ööö… Óóó! – Igen, megtorpan. Kicsit visszatartja a lélegzetét, s csak aztán nyögi ki bátortalanul: – költői mű.

Persze, milyen oktalan vagyok, tudhattam volna, hogy az értelmező kéziszótár nem segít! Miként is feledkezhettem el arról a jelenetről, amikor a Hivatali patkányok (Office space) című film főhősei tőle akarják megtudni, mi a pénzmosás? És mire mentek a válasszal? Hiszen a szótár még azt sem tudja, mi a vers! Hisz ki ne tudná, hogy egy vers lehet szabályos, ritmustalan, kötetlen?! Vagy egy vers, mármint egy igazi vers, akkor is szabályos, ha szabálytalan? Akkor is ritmusos, ha ritmustalan? Akkor is kötött, ha kötetlen? Ki tudja?

HarmoNet tipp: Itt szebbnél szebb verseket találsz>>>

Jó, jó, forduljunk valaki okosabbhoz.
Álljunk hát a könyvespolc elé és (kis mélázás után) emeljük le Nemes Nagy Ágnes kötetét. Olvassunk bele például „Tudjuk-e, hogy mit csinálunk?” című esszéjébe: „Ha egy művészfélét hírtelen és lesből megtámadnak azzal a kérdéssel, hogy miképpen hozza létre, amit létrehoz, akkor a legőszintébb válasza, hogy zavartan kinyitja a száját egy artikulálatlan nyöszörgésre, majd becsukja. És úgy marad.”

Jó! Ha már fotelbe rogytunk, higgyük el végre (és tehát): a költészet, a költemény nem igazán definiálható, nem is igazán megfogható dolgok. Ezeket megtapasztalni kell, olvasni kell. És ha sokat olvasunk, ezt-azt, verseket, talán eljön majd a pillanat, amikor, bár szavakkal megválaszolni nem tudjuk még, de legbelül mégis tudni fogjuk, érezni fogjuk, mi a költészet.

Április 11-e József Attila születésnapja.
S mivel lehetőségünk van József Attilától szabadon idézni is – végre! –, hadd használjam ki a kínálkozó alkalmat, hadd kérjem meg őt, hogy válaszolja meg valamiképp a feltett kérdést: Mi a költészet? Biztassuk is, ne izguljon, csak egyszerűen, íme:

József Attila: RINGATÓ

Holott náddal ringat,
Holott csobogással,
Kékellő derűvel,
Tavi csókolással.

Lehet, hogy szerelme
Földerül majd mással,
De az is ringassa
Ilyen ringatással.

Horváth György

HarmoNet tipp: Magyar Költészet Napja>>>


 
 
[ 1329 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x