Egyedi elgondolás: HIV-pozitív társkereső
Címlap / Psziché / Egyedi elgondolás: HIV-pozitív társkereső

Egyedi elgondolás: HIV-pozitív társkereső

Forrás: Medipress
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-19

Amikor a 32 éves Talatu Umarról két éve, férje halála után kiderült, hogy HIV-pozitív, az asszony még a lehetőségét is kizárta annak, hogy valaha újra férjhez menjen. Azonban ma Umar boldog házasságban él és egy háromhónapos kisbaba anyukája, köszönhetően a "Pozitív Párok" társ- és házasságközvetítő irodának, amelyet egy nigériai állami ügynökség vezet. 

Umar és újdonsült férje, a 46 éves Kamilu Ismail egyike annak a 110 HIV-pozitív párnak, akik az elmúlt évben rövidítéséről csak BACATMA-nak ismert projekt keretében találkoztak és házasodtak össze az északon található Bauchi államban. A vírust már hordozók összehozásával az ügynökség a HIV/AIDS terjedését szeretné megakadályozni a zömében muszlim államban, ahol az országban az egyik legmagasabb a fertőzöttségi arány. „Azután dolgoztuk ki ezt a társkereső stratégiát, miután rájöttünk, hogy az alkalmi szex mellett a HIV a házasságban is terjedhet” – mondta el Rilwanu Mohammed, a BACATMA vezetője.

Az ügynökség által kezelt ügyek ezrei közül több, mint százban arról volt szó, hogy a fiatal nők szűzen mentek férjhez, ám röviddel azután megfertőződtek, mivel férjük eltitkolta, hogy HIV-pozitív. Bauchi egyike Nigéria 12 államának, ahol a saría jogrendszere érvényben van, és Mukhtar Ahmed, a saríát felügyelő kormányszerv vezetője szerint kötelezővé tervezik tenni a szűrést a jegyespárok számára.


„Ezek a szomorú tapasztalatok késztettek bennünket arra, hogy a program mellett döntsünk a vírus terjedésének visszaszorítása érdekében, így a vírussal együtt élők egymás között házasodhatnak és boldogan élhetnek anélkül, hogy a társadalom más tagjait veszélyeztetnék”
– tette hozzá Mohammed. „Eddig 110 HIV-pozitív párt hoztunk össze, közülük 15-nek született HIV-negatív gyermeke, továbbá nyolc jegyespár van várólistán.”

HarmoNet tipp: AIDS - Ismét megállíthatatlanul előretör a halálos kór >>

A projekt 2008 januárjában indult, célja eleinte nemcsak a HIV, hanem a tuberkulózis, a lepra és a malária terjedésének visszaszorítása is volt.
Azonban az elváltak és megözvegyültek nagy számának hatására jött a nagy szikra: a társkereső ötlete. Manapság már 25 rendelőben folyik az ingyenes HIV-szűrés és tanácsadás. A tanácsadó találkozók mintegy 10 ezer fertőzöttnek adnak esélyt ismerkedni, randevúzni és házassági ajánlatot tenni. „A 110 házasságból csak egy nem sikerült, és három férj talált második feleséget a program segítségével” – mesélte Mohammed. Az iszlám legfeljebb négy feleséget engedélyez egy férfinak.

Umar mindössze négy héttel első férjének halála után végeztette el a HIV-tesztet és találkozott új kérőjével. „Arra vártam, hogy megkapjam az antiretrovirális gyógyszereimet, amikor odajött egy nővér és azt mondta, menjek a BACATMA irodájába egy fontos beszélgetésre” – idézte fel Umar. „Amikor odaértem, találkoztam a kérőmmel és Dr. Rilwanu Mohammeddel, aki tájékoztatott a lánykérésről, én pedig egyhetes gondolkodási időt kértem. A többi már történelem” – tette hozzá az asszony és gyengéden letörölte a könnyeket kisbabája arcáról.


Bauchi állam kormánya havonta 40 ezer nairányi (250 dollárnyi) apanázst fizet a házasságot kötő HIV-pozitív pároknak.
A párokat arra bátorítják, hogy használjanak óvszert a különböző HIV-törzsekkel történő keresztfertőzések megakadályozásának érdekében, valamint hogy csak akkor közösüljenek óvszer nélkül, amikor a nőnek peteérése van, hogy gyermeket nemzzenek. „Tanácsot adunk a pároknak, hogyan védjék meg a kisbabákat a fertőződéstől és eddig a program során született mind a 15 kisbaba HIV-negatív” – mondta el Mohammed.

HarmoNet tipp: Már nem félünk az AIDS-től? >>

A BACATMA adatai szerint tavaly 125 ezer fertőzést regisztráltak Bauchi államban, szemben a 2005-ös 156 ezerrel.
Nigéria 140 millió lakosának átlagos fertőzöttségi rátája körülbelül 3 százalék. „Célunk, hogy 500 HIV-pozitív pár házasodjon össze a következő két évben” – tette hozzá Mohammed.

Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 8002 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x