Az éhezés tudománya
Címlap / Psziché / Az éhezés tudománya

Az éhezés tudománya

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-23

Az Egyesült Nemzetek szóvivői szerint, noha az éhezők száma világszerte rekordot dönt, az élelmiszer segélyek 20 éves mélyponton vannak a rossz világgazdaság miatt. Idén több mint egymilliárd ember fog éhezni a világban. Ezek után böjtölnél vagy koplalnál? 

 

Az Egyesült Nemzetek Világélelmezési Programja (WFP) idén a szükséges 6,7 milliárd dollár (1200 milliárd forint) csupán felét kapta meg, amellyel 108 millió embernek juttatnak élelmet 74 országban közölte a program igazgatója, Josette Sheeran.

Egy elmulasztott étkezés után nekünk csak a hasunk korog, ám egy fejlődő ország éhező lakosa nem sokat tud a hosszú éhezés súlyos következményeiről, amelyeket különbözőképpen lehet mérni, beleértve az alultápláltságot és a hiányos táplálkozást.

Alultápláltság esetén nem történik elegendő kalória bevitel a minimális energiaszükségletek fedezésére. A hiányos táplálkozás, vagy malnutrició, esetében nem a mennyiséggel hanem a minőséggel van probléma. Ekkor nem történik meg a fehérjék, mikro-tápanyagok (például vitaminok) vagy más fontos tápanyagok megfelelő mennyiségének bevitele az élelmiszerrel.

A hiányos táplálkozás jelei:
 • Hosszútávon gátolhatja a gyermekek növekedését.
 • A gyermekek testsúlya alacsonyabb lehet az életkorukhoz képest.
 • Akut esetben sorvadást és súlyos fogyást okozhat.
 • Vitamin- és ásványianyag hiányt okozhat, például vérszegénységet vagy vashiányt.
 • A fogyás és a hiányállapotok miatt nő a betegségek iránti fogékonyság.

A malnutrició másodlagossá válhat, ha a szervezet nem képes felvenni a tápanyagokat, például hasmenés vagy egyéb betegség miatt.

A vitamin- és ásványi anyag hiányos állapotok jelei:
 • Vashiány: a leggyakoribb malnutrició, emberek milliárdjait érinti világszerte, gátolhatja az agyi fejlődést.
 • A-vitamin hiány: 118 ország 140 millió kisgyermekét érint világszerte. A gyermekkori vakság vezető oka, és számos betegség iránt tesz fogékonyabbá. Az UNICEF szerint évente egymillió újszülött hal meg emiatt.
 • Jódhiány: 780 millió embert érint világszerte. A jódhiányos anyák gyermekei értelmi fogyatékosak lehetnek.
 • Cinkhiány: évente 800 000 gyermek haláláért felelős. Gyengíti a kisgyermekek immunrendszerét.

HarmoNet tipp: Városi gyümölcsösök, urbanizált bio-szántók - Kuba kertészete és az önellátás módjai >>

Miközben a föld lakossága számára lenne elegendő táplálék, a WPF számításai szerint világszerte több mint 1 milliárd ember éhezik, vagyis hatból egy ember – ami több, mint az USA, Kanada és az Európai Unió lakossága együttvéve.

„Sürgősen szükség lenne további 3 milliárd dollárra (550 milliárd forint), amely csupán 0,01 százaléka annak, amekkora összeggel próbálják a világgazdaságot stabilizálni.” – közölte Sheeran.

Miközben katasztrófák, mint az áradások vagy a szárazságok, ideiglenesen okoznak éhezést, a sürgős esetek a világ éhezőinek csupán 8 százalékát teszik ki. A legjobban a nők, a gyermekek és a vidéki közösségekben élők vannak kitéve az éhezés veszélyének.

Az éhezők fele Ázsiában és a Csendes-óceán térségében élnek, egynegyedük pedig a szub-szaharai Afrikában. 65 százalékuk mindössze hat ország lakosai: India, Kína, Kongói Köztársaság, Banglades, Indonézia, Pakisztán és Etiópia.

A WPF statisztikái:
 • A fejlődő országokban 146 millió gyermeknek alacsonyabb a testsúlya a korához képest.
 • Hat másodpercenként hal meg egy gyermek éhezés vagy ahhoz kapcsolódó okból.
 • A hosszútávon éhezők 60 százaléka nő.

Miközben a segélyprogramok a 20. században sikeres támadást mértek az éhezésre, az emelkedő élelmiszer árak rontották az erőfeszítések eredményeit, és ismét az éhezők számának növekedését okozták mindenhol, Dél-Amerikát és a Karib térséget kivéve.

HarmoNet tipp: Az ivóvízzel terjed a kolera! >>

Az élelmiszer árak emelkedése miatt 2007-ben 75 millió emberrel nőtt az éhezők száma, és 2008-ra további 40 millióval nőt a számuk. Háborúk, klímaváltozás, leküzdhetetlen szegénység, rossz mezőgazdálkodás és a mezőgazdasági források túlhasználása mind hozzájárulnak az éhezés növekedéséhez.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a malnutrició megelőzésének módjai: vízellátás, közegészségügy és higiénia javítása; egészségügyre nevelés; egészséges élelmiszerhez való jutás a szegények körében; és annak biztosítása, hogy az iparosodás és a mezőgazdasági előrehaladás nem járul hozzá a problémához.

Medipress

 
 
[ 3143 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x