Érzékelés, Érzelmek és Valóság
Címlap / Psziché / Érzékelés, Érzelmek és Valóság

Szabad Mihály

Érzékelés, Érzelmek és Valóság

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-19

Három egyszerű szó. Az összefüggésük megértése viszont a bőség, a boldogság, a béke, a biztonság garanciája lehet bárki számára. Hogyan? Miként?  

A válasz kvantumelmélet legfontosabb üzenetében rejlik: "Te teremted a saját valóságod.". "Közhellyé koptatott klisé." - gondolhatja a logika és racionalitás mindenhatóságában hívő ember. Mi van azonban akkor, ha mégis van benne valami? Milyen lehetőségektől fosztja meg magát, a vállaltan materialista személy? Mit is jelent ez valójában ez az ismert kifejezés?

Ahhoz hogy megértsd a benne rejlő bölcsességet, meg kell vizsgálni magadban hogyan hatnak az érzelmek az érzékelésre, a tetteidre, viselkedésedre, s azokon keresztül a valóságod eseményeire és jelenségeire.A neurológia felfedezései szerint az emberi agyba másodpercenként kb. 400 milliárd bit információ jut be az öt érzékelési csatornán keresztül. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a fenti adatmennyiség elenyésző része, mindössze 2000 bit, vagyis a beérkező adatok csak 0.0000005 %-a tudatosodik az emberben. Vajon mi redukálja le ilyen hatalmas mértéken az agyba jutó információk feldolgozását?

Abban a felfedezésben rejlik a válasz, hogy érzelmeink ugyanakkora szerepük van a valóság érzékelésében (vagy létrehozásában?), mint az érzékszerveknek és emlékeinknek. Sőt, bizonyos szempontból, még fontosabb is. Hiszen az érzelem az a „kulcs” amely kinyitja, vagy éppen bezárja a kaput a valóság felé. Tehát nem csak az számít, mit látsz, minek nevezed, hanem az is mit érzel a megfigyelt jelenséggel kapcsolatban. Az érzékelés folyamatában az érzelmek döntik el, mire érdemes odafigyelni, vagy mi az, ami valamilyen „fájdalmas” emlék miatt nem kerülhet az éned látókörébe.

Az érzelmek egyik evolúciós szerepe az lehetett, hogy különböző emlékeket megerősítsenek a hosszú távú memória számára. Azonban nagyon sok nehézséget is okozhatnak az ember életében. Hiszen az érzelmek által mélyebben bevésődött idegpálya gyakran akkor is aktivizálódik, amikor arra nincs szükség.

Nézzünk egy konkrét példát. Valaki (akarva vagy akaratlanul) megsértette az énképed biztonságérzetét, egy szóval, esetleg egy megjegyzéssel. A kellemetlen érzés vésődik a memóriába. Amikor legközelebb találkozol ezzel az emberrel, a „sértés” aktivizál bizonyos emlékeket, amelyek öntudatlanul meghatározzák, hogyan viselkedsz azzal az emberrel. Pedig lehet, hogy nem is gondolt arra, hogy megsértsen, sőt talán kedvel téged. Csak félreértettél valamit. Ez azonban nagy valószínűséggel nem fog kiderülni, mert már alapból bezárod magad a másik ember előtt, nehogy ismét megsértsen.

Összefoglalva: az érzelmek hihetetlenül fontosak az érzékelés folyamatában, vagyis abban hogy a beérkező információknak milyen súlya, fontossága, jelentősége van. Tehát érdemes -e a valóságodban szerepet játszania. Az érzelmeknek „köszönheti” az ember azt a különleges képességet, hogy egyszerűen nem veszi észre azt, amit nem akar (vagy inkább nem mer). Vagy csak azt látja, amit látni akar.Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a világról alkotott elképzeléseinket a kvantumelmélet radikálisan átalakította, s teljesen új jelentőséget adott benne a megfigyelés aktusának. Azt sugallja, hogy nem „A Valóságot” érzékeljük, hanem csupán „egy valóságot”. Azt, amelyet az érzelmekkel átitatott emlékek alapján a személyiség érzékel (létrehoz).

Minden modern tudományos eredmény, és ősi misztikus tapasztalat ellenére az emberiség jó része, még mindig hinni akar abban, hogy létezik az „egyetlen objektív világ”, amit mindannyian ugyanúgy érzékelhetünk. Így születtek a vallási háborúk: egy embercsoport megegyezett abban, hogy mi a nagybetűs és egyetlen „Igazság”. Aki annak ellentmondott azt eretneknek, hitetlennek, az egyházra, hazára, erkölcsre, társadalomra veszélyesnek minősítették. Így a közösség nevében lehetett üldözni, vagy akár el lehetett pusztítani.

 
 
Mennyivel békésebb és emberhez méltóbb volna belátni azt az egyszerű tényt, hogy nem magát a Valóságot látjuk, hanem csak azt, amit képesek vagyunk belőle felfogni. S tudni, amit elmondhatunk, az nem más, mint egyéni vélemény. Ami véges és korlátozott. Ennyi, s nem több.

S ha valaki azt mondja véleményünkre, hogy ez nem így van, vagy ez akár ostobaság, akkor vonjuk meg a vállunkat, s akár nevessünk egyet. Mindig tudjuk: vagy igaza van, mert sokkal többet fog fel, mint mi, s akkor tanulhatunk tőle, vagy pedig nem lát semmit, csak a saját véleményét, amelyet átszőnek saját szubjektív érzelmei. Akkor meg miért vitázzunk? Miért ragaszkodjunk egy nézőponthoz? Inkább emlékezzünk a kvantumpszichológia felfedezésére:
„Az észlelés nem passzív jelbefogadásból, hanem aktív jelértelmezésből áll.”


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5633 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x