7 tipp tudásod hatékony átadásához
Címlap / Psziché / 7 tipp tudásod hatékony átadásához

Szabad Mihály

7 tipp tudásod hatékony átadásához

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Az elmúlt 6 évben több száz tanácsadás során volt alkalmam megfigyelni hogyan és miként működnek azok a javaslatok, melyek valóban hatékonyak, s melyek azok, melyek nem. Segíteni szeretnél tudásoddal, tapasztalataiddal másoknak? Akkor át kell gondolni néhány elvet, s alkalmazni is azokat az életben. Melyek ezek? Mit érdemes tenni, hogy véleményed és tanácsod valóban értékké váljon?  

1. Ne adj tanácsot kéretlenül!

Ez az első és legfontosabb szabály, amit viszonylag könnyű megérteni, azonban kicsit nehezebb megtenni. Akkor adj tanácsot, s mondd el a véleményed, amikor feléd fordul valaki és valóban megkérdezi szerinted mi a helyes. Amikor jelezte is, hogy szüksége van a nézőpontod nyújtotta lehetőségre. S nem pedig önjelölt bölcsként „belemászni” valakinek az életébe és érzéseibe.

2. Ne akard a tegnap megoldásait alkalmazni a mai helyzetben!

Ehhez meg kell tanulni hallgatni. Csendben maradni. Első lépésben a szavak szintjén, második lépésben gondolati szinten kell elcsendesedned, ha valóban adni szeretnél a világnak. Úgy figyelni valakire, hogy minimálisra csökkenjenek elmédben a múlt adta előítéletek, koncepciók, sablon „életbölcsességek”. Teljes figyelmed szenteld a beszélgetőpartnerednek, s a jelen pillanatban érzékeld mi is adhat valami értéket számára. S válaszaid kreatívak lesznek.

3. Ne azonosulj teljes mértékben a véleményeddel!

A legtöbb ember beleesik abba a hibába, hogy azonosul a véleményével, elhiszi annak kizárólagos igazságát, s folyton azt hangoztatja. Az a gond az ilyen jellegű kommunikációval, hogy a másik ember érdeke sokadlagos szemponttá válik. Ő már csak egy eszköz lesz, véleményed hangoztatásának folyamatában. Pedig a vélemény nem más, mint pusztán egy nézőpont, és egyszerű képzettársítás. Egy reflex az elmében, ami viszont gyorsan az énkép részévé válik. S ilyenkor már hatalmas jelentőségűvé válik.

Különösen az önmagukat „spirituális úton járóknak” definiáló emberek életében van egy szakasz, amikor a megtalálni vélt igazság hangoztatása nagyon jellemző. S általában igen sok gondot szokott okozni. Nekik, és környezetüknek egyaránt. Egyébként ez egy természetes jelenség, majd mindenki átmegy rajta. A kérdés csak az mennyit idő alatt múlik el. Mondhatnánk, hogy a szellemi fejlődés fontos része, melyben az elme természetének megismerését segíti. Azonban csak akkor, ha felismerjük a hátrányait. Hogy is zajlik a folyamat?

Bárki, aki elkezdi megismerni az emberiség vallási, szellemi, és misztikus örökségét, az egy kincsesbányára bukkan. Bizonyos drágakövek, és gyémántok persze jobban tetszenek, mint mások. Amikor az ember szívét és lelkét megérintik egy mester szavai, egy szent könyv kinyilatkoztatásai, egy szertartásban rejlő méltóság, az csodálatos pillanat az életben. Természetes késztetés, hogy meg akarja osztani szeretteivel és barátaival, hiszen tényleg valódi kincsre lelt.

Azonban tudni kell, hogy mindenkinek más típusú drágakövek értékesek. Sőt még maga a kincs sem ugyanazt jelenti a különböző típusú emberek számára. Ami az egyiknek gyémánt, az a másiknak csak egy széndarab.


 

4. Éld is meg, amit hirdetsz!

A legnagyobb nehézség, hogy kezdetben csak intellektuális szinten jelennek meg az élet szépségéről, békéről, szeretetről, az együttérzésről szóló tanítások. Az élet örvényei, s az érzelmek áradása könnyen elsodorja az elméből a puszta információkat a fent említett életminőségekről. S akkor jönnek a régi gondolati és érzelmi reflexek.

A megoldás, hogy tudatosítsd magadban élő –e a tudásod. Ezzel mindenképpen nyersz, akár igen a válasz akár nem, Ha nem, akkor van lehetőséged fejlődni, s felnőni a saját ideálodhoz. Ha igen akkor elégedett és derűs nyugalommal éled életed, s van türelmed kivárni, amíg kérdeznek. Akkor elmondod, te hogy látod a világ jelenségeit. S ha ez segít, akkor jó…Ha nem, az is….

5. Ne sértődj meg, ha nem veszik figyelembe a véleményed!

Ne ess bele a csapdába, hogy amikor a jó tanács és a fennkölt vélemény nem kell a környezetnek, vagy haszontalannak minősítik, ne adj isten ellenkezőleg reagál a vártnál (kétkedéssel, közönnyel, akár gúnnyal), akkor konfliktus, sértettség, akár harag keletkezhet a még csak szavak szintjén megjelenő spirituális igazságokból.

6. Tudd, hogy minden tudás viszonylagos!

Ismerd fel: a világ legokosabb tanácsa is félreérthető, és ostobasággá süllyeszthető, s a világ legnagyobb közhelye is lehet a bölcsek köve. A titok mindig a fogadó fél elméjében és szívében rejlik. Ő az, akiben a tanács kivirágzik, s gyümölcsöt fog hozni, vagy éppen meddő talajra hullik.

7. Ne csinálj érzelmi kérdést abból, hogy egyetértenek a tanácsoddal vagy sem!

Az, hogy megfogadják –e vagy sem az már nem a te hatásköröd. Légy megértő. Tudd, hogy véleményed csupán egy a világ végtelen tükröződéséből. Nem jobb, nem is rosszabb, mint bárki másé. Nem igazabb, vagy nem hamisabb. Ez mindig csak viszonyítás kérdése. S talán ezt a legnehezebb elfogadni. Viszont ha megteszed, a vélemények ütközése okozta konfliktusok csökkennek, vagy akár teljesen eltűnnek az életedből, s a békés, derűs nyugalom időszaka jön el az életedbe. Ahogy a régi történet kifejezi:

„A madár nem azért dalol, mert valami mondanivalója van.
Azért dalol, mert dala van”



Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4909 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x