Születés és szex
Címlap / Psziché / Születés és szex

Benke Edina

Születés és szex

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Ebben a sorrendben ritkán gondolunk rájuk. Oké, hogy először szex, utána pedig születés, a második következik az elsőből. De hogyan következik a születésemből a szexualitásom? Az élet első pillanatai, az akkor átélt érintések, az intimitás, vagy éppen annak a hiánya erős összefüggést mutat a felnőttkori párkapcsolati és szexuális működésünkkel.  

Nem vagyunk egyformák

Nagyjából elfogadható, hogy én kedvelem az érintést, de te kevésbé kedveled. Nem vagyunk egyformák. Az én családomban volt helye az érintésnek, a Tiédben nem, vagy fordítva. De a több éves szakmai tapasztalat azt mondatja velem, hogy a belső vágy az érintésre és az intimitásra mindenkiben egyformán jelen van. Lehet, hogy csak a romantikus filmek képkockáin merem átélni, de ott van a mélyben.



Hogy jön ide a születés?

Amikor kisbabaként a világra érkezem, nagyon sok élményben van részem. Először találkozom például a testem határaival. Miközben átküzdöm magam a szülőcsatornán, felfedezem, hogy én ettől-eddig tartok. Vannak határaim, van bőröm. Valami ott rajtam impulzusokat közvetít számomra az érintés által. Ez az én első tapasztalásom a világról, az érintésről. Ez lehet egészen fájdalmas és ijesztő is, például elakadt születésnél vagy egy császármetszés során. Ilyenkor az lesz életem első érintése, hogy számomra hatalmas, és durva kezek bontanak, rángatnak ki az óvó anyaméh védelméből.

Az ideális kezdet: Mire vágyna az újszülött?

Egy elég jó születés során a baba első élménye a világról az, hogy az édesanyja (vagy esetleg az édesapja) meztelen mellkasára érkezik. Nagyon gyengéd és szeretetteli érintések, simítások veszik körbe. Az első tapasztalása az érintésről, és ezzel egy időben az intimitásról is nagyon kellemes és megnyugtató lesz. Számára máris létezővé és természetessé válik az intimitás és a biztonság egyszerre. Bensőséges, átadással és elfogadással teli pillanatok jönnek, szeretetben, érintésben.


Mi történik belül?

Babaként a bőr-bőr kontaktus által megtapasztalom, hogy milyen megnyugtató és kellemes érzés az érintés. Testemet elárasztják a hormonok. Ezekben a pillanatokban oxytocin, „szeretethormon” termelődik, pont úgy, mint később, amikor a kedvesem szerelmesen érinti, simítja a testem. Máris tudom: Érintésben, intimitásban lenni biztonságos és jó. Amikor később ismétlődik az érintés, bátran átadom majd magam ennek az ismerős érzésnek.

A nem túl jó kezdet

Kellemetlen élmény a baba számára, amikor születés után azonnal elviszik a kötelező mérésre, fürdetésre, öltöztetésre, ki tudja még milyen ijesztő történésre egy vadidegen kezeiben. Nincs az a gondoskodó és elhivatott csecsemőgondozó, aki képes ugyanazt az érintést adni a baba számára, mint az édesanya vagy az édesapa. Éppen ezért az első találkozások az érintéssel kellemetlen, fájdalmas élményekké válhatnak. Különösen nehéz ez, amikor a babát a normál protokollon túl is el kell látni, valamilyen okból.

Milyen problémákat, gondolatokat vet fel az otthonszülés? Nézd meg videónkat!

A baba reakciói


A baba a későbbiek során egy-egy váratlan érintés hatására erősen összehúzhatja, megfeszítheti a testét. Gyakran ijedhet könnyen, vagy „befagyhat” egy pillanatra. Az átlagosnál nehezebben oldódik még az édesanya ölelésében, érintésében is. Előfordulhat, hogy mindig a születési időpontja körüli órákban sír fel, nehezen vigasztalható. Később, szélsőséges esetben ők szeretik megmondani, megmutatni, mikor és hogyan öleljék őket. Azonban, ha ez nem azonnal történik meg, vagy nem olyan módon, akkor már tovább is mennek. Odaveszett a pillanat számukra. Ebben jelenik meg újra a minta: „Amikor megszülettem, igényem lett volna Rád, anya! Jeleztem, de nem voltál sehol. Megtanultam, ha nem vagy ott, amikor jelzem, akkor már soha többé nem leszel…”. Hihetetlen, de egy baba számára pár perc is az örökkévalóság lehet anya nélkül, az érintése és a biztonsága nélkül. Ennek ideje természetesen egyénenként teljesen változó, és függ a várandósság alatti időszak minőségétől is.



A tünetek felnőttként: belső ellentmondás

Természetes vágy bennem, hogy szeretetben, intimitásban és érintésben legyek, vágyom feloldódni a szerelmem karjaiban, tekintetében. Mégis akkor miért nem megy? Nem komfortos az érintés és az ölelés, talán a páromé még valamennyire igen, de más, ha lehet, meg ne érintsen…! Főként ne váratlanul! Pedig vágyom rá, de mégsem tudom szabadon átadni magam. Szélsőséges esetben még irtózom is attól, hogy megérintsenek. Kínosan érzem magam, amikor valaki kedvesen a kezemre teszi a kezét beszélgetés közben. Megfeszülnek az izmaim, amikor valaki meg akar ölelni, igyekszem mihamarabb kimenekülni. Vágyom párkapcsolatra és menekülök is tőle. Mindezek a jelek azt mutathatják, hogy van ott valami, ami gyógyulásra, feloldásra vár.

 
 
Az érintés jó

Ennek fényében, ha nehéz számomra az intimitás, az érintés, vagy nehézségeim vannak a szexualitásom terén, érdemes lehet visszautazni a születés utáni pillanatokhoz mindennek a feloldásához. Az érintések során termelődő oxytocin még az immunrendszerünk stabilitására is jótékonyan hat. Egészségesebb, magabiztosabb, boldogabb emberré válhatunk általa.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 22460 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x