Valósággal kereste a kis szemével, mit tehet tönkre - Szabóné...
Címlap / Psziché / Valósággal kereste a kis szemével, mit tehet tönkre - Szabóné Katona Eszter, a problémás gyerekek szüleinek támasza

Valósággal kereste a kis szemével, mit tehet tönkre - Szabóné Katona Eszter, a problémás gyerekek szüleinek támasza

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-17

Eredetileg tanár szeretett volna lenni, de másfelé fordult az élete. Mondhatnánk, egyszerű családanyaként érte a felismerés, hogy adminisztrátori munkáját segítő tevékenységgel egészítse ki, de az lenne a legkevésbé igaz, hogy egyszerű családanya. Egyáltalán nem az, hiszen olyan nevelési problémával szembesült, amely alapjaiban rendezte át az életét. Ismerkedjetek meg Szabóné Katona Eszterrel, aki a viselkedészavaros gyerekek szüleinek nyújt hatékony segítséget!  

Hogy emlékszel vissza az első jelre, arra a pillanatra, amikor megfogalmazódott benned az útkeresés gondolata?

Békés családi életet éltem a második gyermekem, a kisfiam 15 hónapos koráig. Akkor aztán beütött a mennykő a kisfiam első, majd aztán a sorozatban bekövetkező többi dührohama formájában. Gondolhatod, első pillanatban azt sem tudtam, mit tegyek. Csak figyeltem a gyereket, és megpróbáltam nem közbelépni, illetve nem izomból, ahogy mondani szokták. Persze, nagyon megijedtem, de nem akartam ordítozni vele, sem megütni. Felvettem a kapcsolatot más szülőkkel, akiknek hasonló problémával kell szembesülniük, nagyon sokat olvastam, kutattam, mígnem hat hosszú év után rátaláltam Mary S. Kurcinka csodálatos könyvére. Az amerikai nevelési tanácsadónő szintén a saját, megélt tapasztalataiból indult ki, hogy kifejlessze módszerét, amelynek segítségével könnyebbek a mindennapok, és el tudják fogadni a problémás gyermeket mások, a nevelőik, a társaik, a környezetük. Az általam megismert szerzők közül ő az első, aki felismerte, hogy bár a szokványos nevelési módszerek ezeknél a gyerekeknél hatástalanok, mégis van olyan út, amelyen kiválóan lehet velük együtt haladni.

Kurcinka nevét nem sokat hallani itthon. Te hogyan ismerted meg?

Valóban nem, hiszen az első könyve idén jelent meg magyarul is, Eleven kölykök címmel, és eddig nem lehetett magyar fordításban olvasni. Épp ezért is tartottam rendkívül fontosnak, hogy megismertessem a hozzám hasonló szülőket ezzel a módszerrel, és az eddigi visszajelzések alapján erre igen nagy szükség is van. Célom, hogy a szerző minél több műve jelenjen meg magyarul, de addig is tartok a szülőtársaim számára kompetencianövelő képzéseket Kurcinka könyvei, és mások, például a Thomas és Chess pszichiáter házaspár útmutatásai alapján.Hogyan foglalnád össze röviden ezt a módszert?

Az úgynevezett élénk gyerekeket nevelő módszer alapjául az alaptermészeti jellemzőkre adott válasz szolgál. Hogy ez micsoda, az itthon egyelőre ismeretlen fogalom, de feltett szándékom, hogy ez ne maradjon sokáig így. Nagyon röviden a módszer a megértésen, türelmen alapszik, ezzel párhuzamosan a gyermekünk alaptermészetének - amelyet nagy valószínűséggel tőlünk, a szüleitől örökölt egyébként - mélyreható megismerésén. Ha az ember csak önmagában arra ráeszmél, úgynevezett "aha" élményként megéli, hogy gyerkőce, vagy akár saját maga – esetleg házastársa - milyen alaptermészeti jellemzőkkel bír azok közül, amelyek ezt a magatartászavart okozzák, már megtette az első, igen fontos lépést, s ha megtanulunk ezekre választ adni, sokkal könnyebb lesz az egész család élete. Segít az energiagazdálkodásban, hisz az a jó viselkedés egyik alapja. A módszer tartalmaz olyan forró pontokat, mint az étkezés, öltözködés, alvás, társas kapcsolatok és a megfelelő iskola megtalálása (ne gondoljuk, hogy nincs ilyen!), valamint a dührohamok kezelése, sőt megelőzése, akár a későbbiekben úgy, hogy a gyerek maga veszi észre a jeleket saját magán.

Milyen az élénk gyerek? Nem könnyű a különbségtétel, hiszen hétköznapi értelemben ez lehet jó is, de lehet akár a rosszcsont eufemikus megnevezése.


Hogy a saját példámat hozzam: a kislányom is volt dackorszakos, a legtöbb szülő tudja, milyen az - nem a legkönnyebb időszak, de túl lehet lenni rajta. Azonban a fiam rohamai nagyon brutálisak voltak. Valósággal kereste a kis szemével, mi az, amit leverhet és összetörhet! Az egyik legkínosabb eset egy karácsony alkalmával történt, kis híján egy porcelánkészlet, igazi családi ereklye bánta, s hogy ne történjen meg, szorítottam a a fim kis kezét rendesen. Sokszor el kellett menekülnünk egy-egy szülinap, családi ünnep alatt, mert a gyerek dührohamot kapott. Az oviban már ismertem a módszert, de azért egy tányér grízes tészta a földön landolt, ekkor szóltam az óvónőknek, hogy amennyiben meghallgatják, nem lesz semmi gond, és "tá-dámm" a gyerek kisangyallá vált.
Ma már iskolás a fiam, épp most fejezte be az alsó tagozatot, sajnos eddig már négy iskolába járt. Elmondhatom, hogy az utóbbi másfél évben nem volt rá komoly okom, de mindig dobogó szívvel veszem fel a telefont, ha az iskolából hívnak... Tudnod kell, hogy ő egy nagyon komoly eset, a kilenc alaptermészeti jellemzőből, amelyet Kurcinka megnevezett, hét nála felismerhető.

Nos, mik is ezek a jellemzők? Kicsit ködös egyelőre...


Mondom is. A fiam Kurcinka nyelvén impulzív, ez azt jelenti, hogy dührohamokat kap. Kitartó, de úgy is mondhatjuk, hogy makacs. Érzékeny - ezt értsd konkrétan, például szagokra, hangokra, ruhaanyagokra, tömegre, de lelki értelemben is, például amikor nekem gondom volt egy idegbeteg kollegával, a gyerek lett beteg... Alapos, jó megfigyelő. Lassan alkalmazkodó - szóval ha valamiben benne van ezer méter mélyen, és szólok, hogy indulás, akkor impulzivitása az egekbe szökik! Jó előre kell figyelmeztetni, hogy legyen ideje hozzászokni az indulás gondolatához. Magas energiaszinttel rendelkező, igazi Duracell nyúl. Nagyon komoly gyerkőc, azaz eléggé negatívan szemléli a világot; ez az alaptermészeti jellemző, ami a nyers beszédet „okozza”, emiatt képes a nagyival közölni, hogy ronda a blúzod, vagy a tanítónőjével, hogy nem azért vagy tanár, hogy kérdezzél. Iskolából is rúgták már ki azért, mert mindenkinek egyenesen megmondta a véleményét... A további kettő alaptermészeti tulajdonság, a rendszerességhez való ragaszkodás és a negatív első reakció nem különösebben jellemző a fiamra, de más gyerekeknél persze másként alakulnak a jellemzők, kire-kire, mindenkinek a maga egyénisége alapján.

Hogy bírod a munkád mellett ellátni egyrészt a saját, kamaszodó gyerekeidet, másrészt a segítő munkádat?

Félállásban vagyok már csak adminisztátor, az időm nagyobb részét már jó ideje ez a munka és tapasztalatszerzés tölti ki. Blogot is írok, hármat is, ezek a következők: http://rosszagyerek.blogspot.hu http://hisztisagyerek.blogspot.hu http://rosszalvoagyerek.blogspot.hu .
Csoportokat is vezetek, egyénileg is lehet hozzám fordulni. Facebook oldalam és weblapom is támpontot nyújt. Hála annak a sok tapasztalatnak mind a saját fiam, mind a mások gyermekeinek történeteiből megszereztem, egyre könnyebben vesszük az akadályokat, és egyre több nyugodt órám marad arra, amire születtem: hogy segítsek másoknak.

Vegyél részt Belső Nyár önismereti játékunkon (részletekért katt a képre), és ha a szerencse is melléd áll, nyerhetsz Esztertől egy alapképést 14900 forint értékben!


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5872 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x