A világ egyik legismertebb játékszere
Címlap / Psziché / A világ egyik legismertebb játékszere

A világ egyik legismertebb játékszere

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-25

Szelet vetett és vihart aratott az 1959-es New York-i játékkiállításon egy minden korábbitól eltérő külsővel megjelent kis baba. A látogatók reakciója olyan kedvező volt, hogy előre meg lehetett jósolni egy sikertörténet születését. 

 

Szelet vetett és vihart aratott az 1959-es New York-i játékkiállításon egy minden korábbitól eltérő külsővel megjelent kis baba. A látogatók reakcója olyan kedvező volt, hogy előre meg lehetett jósolni egy sikertörténet születését.

Megszületik Barbie
A baba születésének története úgy kezdődött, mint általában a nagy találmányoké. Először csak egy elképzelt kis ötletecske volt egy anya fejében. Elnézte, ahogy Barbara nevű kislánya több, papírból kivágott kis, kezdetleges figurát próbál megmintázni a kort leginkább jellemző külalakkal felruházva. Ekkor képzelte el, hogy miért ne lehetne egy olyan, háromdimenziós kis babát készíteni, amelyik hűen követi a tínédzserek ízlését, leginkább utal szokásaikra. Felismerte a lehetőséget, hogy ezáltal a gyerek álmai és elképzelései a babával történő játék közben akár valóra is válthatók. Gyorsan feltérképezte a piaci kínálatot és arra a megállapításra jutott, hogy számos baba kapható szépek és bájosak, de egyik sem volt igazán a tínédzserek megváltozott ideálját követő külsőségekkel ellátva. Ekkor elhatározta, hogy egy saját játéküzemet alapít férjével, és belekezd újszerű babáinak a gyártásába. Hát ezzel lett igazán népszerű a Barbie baba "szülőanyja" Ruth Handler.

Bemutatkozik Barbie
Az 1959. évi New York-i játékkiállításon mutatták be a közönségnek először a kisméretű babát. A viszonteladók, kereskedők szkeptikusan fogadták a számukra furcsa külsővel felruházott Barbiet. Bár soha előtte nem láttak egy ilyen kis méretű babán annyi kifinomultságot, mégis azt kérdezték a kritikusok, hogy ki fogja ezt megvenni? A kiállítás látogatói nem így gondolkodtak, és nem csak, mint az újdonságnak kijáró "kötelező" megkülönböztetett figyelemmel, de nagy rokonszenvvel is fogadták Barbiet. A gyártó egy jelentős reklám kampányt indított a TV-ben, így sok százezer gyermek megismerhette - a hamarosan követelésük tárgyává váló - új játszótársat. A baba világhíre sem váratott sokáig, és páratlan népszerűsége gyakorlatilag a mai napig töretlenül tart.

Korszakok
Ahogy egy igazi modell, úgy Barbie is számos fantasztikus kosztümöt viselt. Már a kezdetektől divatot diktált. Egyik első, nagyon egyszerű megjelenésében például, fekete-fehér csíkos, egyrészes fürdőruhát és lófarokba fogott hajat viselt. Azon a nyáron a strandok, tengerpartok telis-tele voltak a hasonló megjelenésű, éltre kelt Barbiekkal. Ahogy a divat változott, úgy változtak Barbie ruhái is. A ruhákhoz mindig új frizura is dukált. A 60-as években, egyáltalán nem titkoltan Barbie ruhái hűen próbálták követni a kor legnépszerűbb hölgyének, Jackie Kennedy-nek divatot teremtő öltözködését. Ekkortájt terjedt el a kifejezés, hogy Barbie egy amerikai baba.

Sokak szerint ő formázza meg legjobban az amerikai leány és nőideált. A baba lassan szerkezetileg is megváltozott. Hosszú, vékony lábai térdeinél hajlíthatóvá váltak, vékony dereka pedig forgatható lett. A részletek kidolgozása még nagyobb hangsúlyt kaptak. (az arc, a szempillák, az alak). A 70-es években élethűen követte Barbie ruhatára a kor divatirányzatait. Fontos tényezővé vált, hogy a baba hajszíne és hajának hosszúsága nagyon változatossá vált és a lányok fésülhették őt. A hetvenes évek végén számos, markáns változtatáson ment keresztül a trendekhez igazodva.

Például megszületett a "szupersztár" modell széles, hófehér fogsorú mosollyal és markánsan kifestett arccal. Az egyik legnépszerűbb kollekció ekkoriban a disco irányzat diktálta kellékekből állt. A 80-as évektől Barbie jelképesen felnőtté vált. Már nem csak a gyerekek játékszere, hanem a felnőtt nők is szívesen és szenvedélyesen gyűjtötték őt. Sok felnőtt nő számára Barbie a fiatalságuk ártatlanságát szimbolizálta. A tökéletes, karcsú, mindig jól öltözött baba időtlennek és kortalannak tűnt, és mégis mindig korszerűnek a rengeteg megújuló változatával. Mindenki választhatott kedvére a leginkább magára jellemző ízlésvilág szerint. 1986-tól, látva a Barbie babákat gyűjtők elszánt kitartását, a gyártó megjelentette az első, porcelánból készült babáját is a piacon. Ezzel egy új területet nyitott, a kizárólag gyűjtőknek szánt termékeivel.

Némelyik több százezer példányban, míg egy másik nagyon limitált darabszámban kerül a fanatikus gyűjtők polcaira, vitrinjeibe. Ez az ágazat még inkább segíti a babák elterjedését a világ minden területén. A 90-es évek végén nagyszabású születésnapot tartott Barbie, mert szinte hihetetlen, de túllépett a negyedik ikszen. Tudjuk, hogy ez a hölgyek vonatkozásában nem mindig jelent örömteli eseményt. A népszerű Barbie esetében viszont egy páratlan népszerűség töretlen folytatását jelenti. Új korszak nyílt és a High-tech korában, haladva a korral (és már tradícióval) Barbie újabb és újabb arcaival, ruháival ismerkedhetnek meg a világ lányai, asszonyai.

A www.barbie.com alapján

 
 
[ 1836 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x