Változások 2006-tól
hirdetés
Címlap / Psziché / Változások 2006-tól

Változások 2006-tól

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-08

Adó- és nyugdíjreform indul, jelentősen emelkedik a minimálbér, átalakul a családtámogatás rendszere, babakötvényt kapnak az újszülöttek 


Rendezvénynaptár
Adó- és nyugdíjreform indul, jelentősen emelkedik a minimálbér, átalakul a családtámogatás rendszere, babakötvényt kapnak az újszülöttek, továbbá néhány szolgáltatásért többet kell fizetni az új évben. A kormányzati portál összeállításában a 2006-os esztendő legfontosabb változásairól olvashat.

Indul az ötéves adóreform: az általános forgalmi adó (áfa) felső kulcsa 25 százalékról 20 százalékra, a személyi jövedelemadó (szja) felső kulcsa 38 százalékról 36 százalékra csökken. Az szja 18 százalékos kulcsának értékhatára 1 millió 500 ezerről 1 millió 550 ezer forintra emelkedik. Az iparűzési adó 100 százalékát le lehet majd vonni a társaságiadó-alapból. Bevezetik az úgynevezett luxusadót, amit a 100 millió forintnál értékesebb ingatlanok után kell fizetni.

Megszűnik a bor jövedéki adója
A jövedéki termékek adói differenciáltan, különböző szempontokat figyelembe véve változnak. Emelkedik például a cigaretta, a sör, a pezsgő, a tömény szeszes italok után fizetendő adó, eltörlik viszont a bor literenkénti 8 forintos jövedéki adóját. Pontosítják egyebek között a biodízel szabályozását, a gyógyszergyártással kapcsolatos rendelkezéseket, valamint megváltoznak az üzletbezárási szabályok is.

Csaknem tíz százalékkal nő a minimálbér
Az idei 57 ezer forintról 62 500 forintra emelkedik a minimálbér. Az első félévben még csak ajánlott, de a második félévtől már kötelező szorzószámokat vezetnek be a szakképzetteknél. A legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve szakképzettséget igénylő munkakörökben kétéves gyakorlatig 1,05, afölött 1,1-szeres lesz a szorzó. Az OÉT ajánlja, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében 1,4-szeres szorzót alkalmazzanak, vagyis esetükben a legalacsonyabb havi fizetés 87 500 forint lesz.

Kiszélesítik a Prémium évek programot
Bár a Száz lépés programja munkaügyi intézkedéseinek zöme már életbe lépett, néhány változás januártól hatályos. A 250 munkavállalónál kevesebbet foglalkoztató kis és közepes cégek, egyéni vállalkozók az év elejétől igényelhetik a teljes járulékkedvezményt, ha legalább 3 hónapja regisztrált álláskeresőt vesznek fel. Ugyancsak a jövő év elejétől indulnak a szakképzetlenek képzési programjai, hogy nagyobb esélyük legyen az elhelyezkedésre. Ezentúl azok is bekapcsolódhatnak a Prémium évek programba, akik - három helyett - öt évvel állnak a nyugdíjazás előtt.

Átláthatóbbá válnak a járulékbefizetések
Januártól megvalósul a teljes járóbeteg- és fekvőbeteg szakellátási kassza összevonása, ezzel együtt a teljes díjharmonizáció. Létrehozzák a járulékbefizetések nyilvántartási rendszerét, megteremtik az ellenőrzési jogosultságokat, és a járulékbeszedés és behajtás szabályozását. Lehetőség nyílik egyéni egészségügyi számla vezetésére, féléves átmeneti időszak után élesre vált a rendszer.

Indul az ötéves nyugdíjreform
A Száz lépés programja keretében elindul az az ötéves intézkedéssorozat, amelynek célja a nyugdíjrendszert terhelő igazságtalanságok felszámolása. Jövőre a minimálnyugdíj összege az idei 24 700 forintról 25 800 forintra nő, az átlagos öregségi nyugdíj pedig több mint 65 ezer forint lesz.

Január 1-jétől a 75 év feletti egyedülálló nyugdíjasok jogosultságot szerezhetnek az időskorúak járadékára. Ha jövedelmük nem éri el a nyugdíjminimum 130 százalékát - ez 2006-ban havi 33 540 forint -, akkor jövedelmüket erre a szintre kiegészítik.

Átalakuló családtámogatás
A családi pótlék havi összege az egygyermekes családokban 11 ezer, kétgyermekes család esetén gyermekenként 12 ezer, három- vagy többgyermekes családban 14 ezer forint lesz. Egyedülálló szülő esetén a támogatás összege minden kategóriában gyermekenként ezer forinttal magasabb. Tartósan beteg, illetve súlyosan beteg gyermek esetén a támogatás 21, illetve 23 ezer forint havonta.

A családi pótlék megemelt összegébe beépül a rendszeres gyermekvédelmi támogatás és az adókedvezmény, amely csak a három- és többgyermekes családok esetében marad meg. Az egy- és kétgyermekes családoknál megszűnik a családi adókedvezmény, beépül a családi pótlékba, a három- és több gyermekes családok adókedvezménye viszont korlátozott mértékben megmarad.

Startszámla az újszülötteknek
A gyermekvállalási kedv ösztönzése érdekében a kormány babakötvénnyel segíti a fiatal párokat. A 2005. december 31. után született gyermekek számára startszámlát nyithatnak a szülők, melyen 40 ezer forintot helyez el az állam. A szülők évente 120 ezer forintot helyezhetnek el jelentős kedvezményekkel, az alacsonyabb jövedelmű családok gyermekeinek pedig megemelt állami támogatás jár.

tovább


 
 
[ 911 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x