24 óra Mozart (születésének 250. évfordulóján)
hirdetés
Címlap / Psziché / 24 óra Mozart (születésének 250. évfordulóján)

24 óra Mozart (születésének 250. évfordulóján)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

Wolfgang Amadeus Mozart neve szinte fogalom! Mindenki tud róla valamit. Osztrák csodagyermek, klasszikus zeneszerző, híres művész, vagy eszünkbe jut a Törökinduló, az Egy kis éji zene, vagy a Varázsfuvola.  


Rendezvénynaptár
Wolfgang Amadeus Mozart neve szinte fogalom! Mindenki tud róla valamit. Osztrák csodagyermek, klasszikus zeneszerző, híres művész, vagy eszünkbe jut a Törökinduló, az Egy kis éji zene, vagy a Varázsfuvola. Van, akinek könnyed, szórakoztató, mások szerint patetikus, méltóságteljes, máskor lírai, vagy vidám, harsány. Mindez igaz külön is és együtt is. Salieri, a legnagyobbnak nevezte, és élete végéig irigyelte.

Salzburg
Kemény, hideg téli estén született a kis Wolfgang hetedik gyermekként. A salzburgi csodagyerek ahogy kinőtt a bölcsőből, máris világhíressé vált. A muzsika világában vitte végbe csodáit.

A szülők békességben éltek, az apa, Leopold Mozart korán felismerte gyermekei tehetségét, hiszen a kis Wolfgang már öt éves korában komponált. Nannerl, a nővére zongorázni tanult, s a kisfiú ott ült mellette, s énekelte, zongorázgatta maga is a darabokat. A zongora mellett mindnyájan hegedülni is tanultak, házi-muzsikálás idején gyakran játszotta a hegedűszólamot, a színházban is fellépett Zsigmond király apródjaként.

Európa
Az édesapa a szülővároson kívül is bemutatta a gyerekeket. 1762-től a család beutazta Európát. Münchenben a választófejedelem előtt muzsikáltak, Bécsben Mária Terézia fogadta a kis művészeket. A császár letakarta a billentyűket, s a gyermek úgy játszotta el zongorán, orgonán a darabokat. Frankfurt, Versailles, London csodálta a gyermeket, Londonban ismerte meg a klarinétot, melyre később több művet komponált. A fejedelmi udvarok ünnepségeire megrendeléseket kapott, s nemcsak méltóságteljes zenekari muzsikákkal bűvölte el hallgatóit, hanem – jó táncos lévén – sok vidám táncos művet adott hallgatóinak.

A Sixtus-kápolnában Allegri híres Misererejét hallgatta meg, s egyszeri hallás után leírta kottában az egészet. Ennek hírére a művészek keresni kezdték barátságát, XIV. Kelemen pápa pedig az „Aranysarkantyús Rend” keresztjével tüntette ki.
Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1268 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x