Márciusban újra kezdjük!
hirdetés
Címlap / Psziché / Márciusban újra kezdjük!

Márciusban újra kezdjük!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-22

A szovjet katonák leverték a magyar szabadságharcot, s még az iskolákban is úgy tanították - már amelyik tanár tanította, hiszen sokan inkább hallgattak, mint hogy hazudjanak - hogy ellenforradalmi suhancok bontották meg a békés szocialista munkát.  


Rendezvénynaptár
A szovjet katonák leverték a magyar szabadságharcot, s még az iskolákban is úgy tanították – már amelyik tanár tanította, hiszen sokan inkább hallgattak, mint hogy hazudjanak – hogy ellenforradalmi suhancok bontották meg a békés szocialista munkát.

Volt egy iskola – talán a legnevesebb az országban, hiszen itt egyetemistákat oktattak arra, hogyan kell tanítani – amelynek az igazgatója úgy jött be a tanulókhoz, hogy most várjatok, lányok, ha eljön az idő, mi fogunk titeket vezetni az elnyomók ellen.

Ebben a szuper lánygimnáziumban is várták 1957 március 15-ét, és reménykedtek, hogy nem lesz végleges a szovjet agresszió. Persze azt akkor még nem is sejtette senki, csak néhány régi katonatiszt, hogy a jól megrendezett novemberi pusztítás nemzetközi egyezséggel történt, Amerika és az ENSZ a kisujját se fogja mozdítani Magyarországért.

Március elején felforrósodott a második osztály hangulata, s minthogy kint „tél” volt, „csend, hó és halál”, úgy határoztak a lányok, hogy március 14-én, mindenki valamilyen piros ruhát vesz magára a szokásos ünnepi egyenviselet mellett. Piros kardigánt, piros zoknit, piros cipőt, tüntetésként a kifolyt vér miatt.

Erzsi szétnézett a család ruhatárában, de mindössze anyja vörös bársony pongyoláját találta megfelelőnek. Hosszú zárt kordbársony pongyola volt, aki felvette, királynőnek érezte magát benne. Egy amerikai csomagban küldték a szomszédnak, tőle vették meg.

Miután felvette ünneplőjét, belopta a fürdőszobába a pongyolát és a kabátját. Gombostűkkel felhajtotta a pongyola alját, felvette rá a kabátot, s bár kicsit kövérnek találta magát, úgy gondolta, ennél jobban nem lehet magyarnak lenni.

Az osztályban köpenyt hordtak, ő az utolsó padban ült, senkinek se tűnt fel. A hosszú szünet következett, le kellett menni az udvarba, erre az alkalomra öltöztek fel mindnyájan. Mindenki levette a köpenyt, és kabát nélkül vonultak le, kiki a maga piros díszével. Erzsi leengedte a pongyolát, s a lépcsőn már úgy ment, hogy királynőnek képzelte magát. Nem szólt rájuk senki, a többiek nevettek, mindenki értette, miért történik mindez.

Dr. Balogh László magyar órája következett, ő megkérdezte, tud-e valaki verset mondani március 15-ére. Erzsi felállt, és Kónya Lajos versét mondta:

Verje meg az Isten, veretlen ne hagyja,
Lobogó hitünket, ki lábbal tiporta,
S az idegen fegyvert ölésünkre hozta.

A tanár mosolygott, s azt kérdezte, miért nem Illyés Gyula Egy mondatát tanulta meg, az is benne volt az 56-os Irodalmi Újságban.

Azért az ötöst megadta a versre, csak kérte Erzsit, hogy az iskolai ünnepélyen ne ezt szavalja a kiadott vers helyett.

Dobosy Ildikó 
 
[ 872 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x