Bruegel világa
hirdetés
Címlap / Psziché / Bruegel világa

Bruegel világa

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-11

A Napéjegyenlőség (Equinoctial) március 21-e meghozta a kellemes tavaszi illatokat. Id. Pieter Bruegel Márciusa a németalföldi reneszánsz ember világába vezet el.  


Rendezvénynaptár
A Napéjegyenlőség (Equinoctial) március 21-e meghozta a kellemes tavaszi illatokat. Id. Pieter Bruegel Márciusa a németalföldi reneszánsz ember világába vezet el.

A festő megismerkedett az itáliai reneszánsszal, de visszatért hazájába, s az első polgári forradalom előtti korból (Németalföld népe szabadult meg először a spanyol feudális kötöttségektől) megajándékozott minket a holland parasztokról festett életképekkel.
Bruegel munkásságát megelőzte Hieronymus Bosch, aki a középkor borzalmas babonáit és embertelen bűneit megfestette. Vicsorgó ördögök húzzák az embert a kocsmák, a szex a vér mámorába. A spanyol uralkodók által képviselt katolikus egyház pedig az inkvizícióval próbálja engedelmességre kényszeríteni a polgárokat.

Bruegel a bűn és az erény ellentéteinek szimbólumaival oldja fel az ember lehetőségeit a földi életben: mámor helyett józan megfontolással és önmérséklettel térhetünk vissza emberi mivoltunkhoz.

Minden hónapot megfest a naptár szerint a paraszti élet eseményeivel. A vad szeles Március-ban még sötétek a napok, csak a napéjegyenlőség napja után lesz több a fény, mint a sötétség. Az emberek ünneplik ezt a napot, bár fúj a szél, kimennek a természetbe. A viharos tenger mellett élő hollandoknak épp hogy elindul az olvadás, a rügyezés. Tomboló szél teszi mozgalmassá a képet. A tengerpartot hullámok verik. A mélyföldet (Németalföld) a tenger bekerítésével tette termővé a holland nép, s a tenger minduntalan visszaköveteli birtokát. Néhány hajó roncsokban verődik a partokhoz, ott pedig egy katonai erőd veri vissza a felmagasodó hullámokat. A távolabbi hegyeket még hó borítja, lejjebb olvad, a közeli növények éppen rügyezni kezdenek.

A vihar hajóroncsokat ver a part felé, a part felől, a kikötőből azonban újabb hajók indulnak kereskedelmi útra. Hollandia a Hanza-kereskedelem egyik jelentős részese volt már a középkorban is.

A napéjegyenlőség ünnepén az asszonyok leállnak, s napi munkájukat megszakítva csevegnek, pletykálkodnak a képen. A gyerekek már játszanak a szabadban, néhányan kosárfonáshoz hajlékony száraz ágakat gyűjtenek.

Zsánerképek
A holland parasztok munkával teli napjai és vidám, egyszerű ünnepei megelevenednek előttünk Bruegel képein. Fennmaradtak rajztanulmányai a gyerekek játékairól: karikázás, golyózás, kergetőzés, lóugrás (egymás hátán), stb., a felnőttek zeneszerszámairól, táncairól, udvarlási szokásairól.

A pontos rajzokat aztán felhasználta olajfestményeihez. Egyik különösen érdekes képen kisváros életén keresztül a szólásokat, közmondásokat rajzolja meg.

Id Pieter Bruegel bizonyára városlakó volt, viszonya a parasztokhoz inkább Shakespeare Szentivánéji álombeli mestereihez hasonlítható. A vidéki ember jellemét nem rejthette el a mesterkéltség és a konvenciók világa, mint a városban élőkét. A művészek gyakran
Dobosy ildikó
 
 
[ 996 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x