Stresszből allergia, allergiából idegeskedés - Megelőzés...
Címlap / Szépség-Egészség / Stresszből allergia, allergiából idegeskedés - Megelőzés a gyökerektől

Stresszből allergia, allergiából idegeskedés - Megelőzés a gyökerektől

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

A parlagfű virágzásának közeledtével egyre többen fordulnak orvoshoz segítségért, hogy a szénanáthás, asztmás, esetenként ekcéma kialakulásával járó allergiás tüneteket megfelelően kezelhessék. A gyógyszeres kezelés eredményét stresszoldással növelhetjük. 

A stressz és az allergia összefüggése
Az allergiás panaszok megjelenésében, fokozódásában az egyéni hajlam mellett a testet-lelket érő környezeti hatások (pl. stressz), továbbá a személyen belüli pszichés tényezők (pl. stresszre adott reakció intenzitása) játszanak jelentős szerepet. Az általánosan elterjedt gyógymód az olyan tüneteket, amelyek a testen keresztül fejeződnek ki, orvosilag, medikalizálva közelíti. Ha az allergiás személyben felmerül, hogy a tünetek rosszabbá válása összefügghet negatív érzelmi hatással járó eseményekkel, a szokásos szakorvosi ellátás során legtöbbször idő hiánya miatt ez figyelmen kívül marad.

HarmoNet tipp: Immunerősítéssel az allergia ellen >>

A beteg megoldáskeresése a válaszmodellhez idomulva fokozatosan medikalizálódik, a tünet egyre inkább kikerül a kapcsolati és környezeti összefüggésből, amely végül kijavítandó biológiai hibává laposodik. Ha a panaszok egyre erősebb gyógyszerek és egyre több életviteli megszorítás mellett sem enyhülnek, az allergiás beteg úgy érezheti, hogy betegsége felett elvesztette a kontrollt, kialakul a betegségével kapcsolatos tehetetlenségérzés, végül beletörődik, és tartósan lehangolttá válik. Érthető módon a  megoldást a környezettől, illetve a környezeti tényezők megváltoztatásától reméli. Mivel az okként feltételezett környezeti tényezők (pl. pollenszennyezettség) befolyásolásának lehetősége általában túlnő az egyén kompetenciáján, a kiszolgáltatottság érzése, a kontroll hiánya fokozza a betegséggel járó stresszt.

Lelki okok a háttérben
Kevesen jutnak el arra a következtetésre, hogy tüneteik mögött lelki okokat is figyelembe vegyenek, hiszen a felismerés alapvető önértékelési fordulattal járna. Nehéz elfogadniuk, hogy panaszaik fokozódásában személyesen is felelősek lehetnek. Pedig ennek belátása annak az egyszerű ténynek a felismerésével járna, hogy ha részesei vagyunk az okoknak, akkor változtatni is tudunk rajta. Mégpedig azért, mert az egyén és a környezet kölcsönhatásában a legkönnyebben befolyásolható tényező saját magunk és a problémához való hozzáállásunk, vélekedésünk lenne.

Elvileg legkönnyebben gondolatainkon tudunk változtatni, hiszen ahhoz még fizikai aktivitás sem szükséges. Ha pedig hatással vagyunk gondolatainkra, egyben érzelmeinket és viselkedéses válaszainkat is szabályozni tudjuk, úgyanígy szervezetünk stresszre adott reakciójának intenzitását is. Kiscsoportos stresszkezelő készségfejlesztő tréning, vagy relaxációs technikák (pl. autogén tréning, jóga) elsajátítása ma már bizonyítottan hatékony eszköze az allergiás panaszok csökkentésének is és kiegészítő gyógyító eljárás tud lenni a betegség kezelésében.

Tóth Krisztina, pszichológus

Forrás: OrvostKeresek >>

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2922 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x