Buteyko módszer: Varázslégzés. Ne szívd mellre, mert befulladsz!...
Címlap / Szépség-Egészség / Buteyko módszer: Varázslégzés. Ne szívd mellre, mert befulladsz! - Asztma, pánik, és szívbajok ellen is!

Buteyko módszer: Varázslégzés. Ne szívd mellre, mert befulladsz! - Asztma, pánik, és szívbajok ellen is!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-01

Asztma, allergiák, a Covid mellékhatásai? A tüdő és a légzőrendszer, valamint a szív-és érrendszer számos problémájának kiegészítő gyógymódja lehet a Buteyko módszer, mely egy ősi, és nagyon egyszerű módon hat testünkre: levegőt kell vennünk hozzá! Persze nem mindegy, hogyan - mutatjuk a módszert!  

A módszer nem új keletű, csupán eddig valahogy nem volt, aki hazánkban elmélyedjen benne. Egészen addig, míg egy szép napon Varga-Szilágyi Gyula villamosmérnök a módszert akkurátusan végigcsinálva, kigyógyult húsz éve tartó gyógyíthatatlannak hitt asztmájából.

Majd úgy döntött, hogy élete hátralévő részét a Buteyko módszer magyarországi elterjesztésének szenteli és megalapította a Buteyko Légzésközpontot.
A neten kutattam, amikor felugrott egy fizetett hivatkozás a keresőben. A honlapon nem kevesebbet állítottak, mint az asztma tüneteinek megszüntetését gyógyszerek nélkül. Imádom, ha valami olyasmit találok, amiről bebizonyíthatom, hogy pénzéhes emberek kreálnak lehúzós módszereket. De most valami egészen más történt.

A szokásos egyeztetést követően meghívót kaptam szombat délelőttre a Fő utcai METESZ székházba, ahol kicsit izgatott, rokonszenves férfi fogadott. Direkt korábban mentem, hogy a várakozókat tanulmányozzam, de én voltam az első „érdeklődő”.


Aztán mielőtt felmérhettem volna magamnak az előadót, gyorsan érkeztek még vagy tízen. Nem volt más választásom, beültem a padba, és figyeltem. Leszögezem. Nem vagyok asztmás, tudomásom szerint semmilyen légúti betegségben nem szenvedek, egy kicsit megfáztam, néhány napja, de már szalonképes vagyok.
Az első tíz percben egy heveny közlésvágyban szenvedő úr mutatkozott be, akiről mindent megtudtunk. A következő öt percben pedig a többi kilenc ember. Közülük négyen voltak asztmások, a legidősebb hatvanon felül a legfiatalabb hét éves.

HarmoNet tipp: Transzlégzés: Eszik vagy isszák? >>

Rövid történelmi kitekintést követően megtudtuk, hogy klinikai módszerről van szó, amit Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko dolgozott ki, ugyancsak klinikai megfigyelései alapján. A lényeg, hogy a széndioxid a mozgás és az anyagcsere melléktermékeként keletkezik testünkben és a vérárammal a tüdőbe kerül. Ha szájon keresztül lélegzünk, vagy egyéb ok miatt „túllélegzünk” vagy hiperventilálunk, csökken a vérünk széndioxid szintje, és ha huzamosan így lélegzünk, akkor egy idő után agyunk ezt az új, csökkentett értéket tekinti normálisnak és kevesebb levegővel már nem éri be. Így kialakul az állandó „túllégzés”. A percenként vett levegő mennyisége a normális 4-6 literről megemelkedhet akár 10-20 literre is. Amikor ez bekövetkezik, vérünk és testünk kémiai egyensúlya felborul, és testünk működése egyre inkább el fog térni az optimálistól. Ez számos krónikus betegség kialakulásához vezethet, úgymint: asztma, magas vérnyomás, allergia, orrpolip, éjszakai légzéskimaradás, stb.

Ennél a pontnál megakadtam egy kicsit, ugye azt tanítják, hogy széndioxidot lélegzünk ki, hiszen arra nincs szüksége a szervezetnek. Pedig bizonyos mennyiségben nagyon is szüksége van, ugyanis a szervezetünkben található sima izmok, amik a hörgők falát is borítják, összehúzódnak, görcsbe rándulnak széndioxid hiányában, leszűkítve, elzárva így a légutakat. Tulajdonképpen ez a Buteyko módszer lényege. Az előadás ezen részénél kicsit kezdtem izgulni, hogy meddig fogom érteni a hallottakat, de szerencsére kezdődtek a gyakorlatok, amelyeket én is képes voltam végrehajtani.

HarmoNet tipp: Ne mellre szívd! 7 tipp, hogy hatékonyabb légy >>

Az első negyedórában kidugult az orrom, ami ebben az állapotban orrcsepp nélkül még nem fordult elő velem. Kis idő elteltével érezni kezdtem padtársam „hm” jelenlétét, akkor is, ha elfordítottam a fejem. A legmeglepőbb dolog azonban az volt, amikor helyben járást követően alacsonyabb lett a pulzusom, mint az azt megelőző nyugalmi állapotban pusztán attól, hogy közben lecsökkentettem a légzésem.

Van itt valami huncutság az oxigén hasznosítása körül, amit nekünk eddig nem mondott el senki!
A következő három órában alapos légzéskoordináción mentünk keresztül, és sok mindent tanultunk. A hét éves Virág az előadás végén már csak ritkán vette szájon át a levegőt, és a második lépésgyakorlata jobb lett, mint az enyém, de nem bántam, mert titokban végig neki szurkoltam, mert igazán méltatlan, hogy egy kis virág, éjszaka zihálva bújjon szüleihez, amikor nem kap levegőt. Valószínűleg terapeutánk is ezen rágódhatott, mert annyi időt és figyelmet fordított Virágra, amennyit csak tudott.
Miután a társaság hazament, kicsit más gondolatokkal ültem le beszélgetni Varga-Szilágyi Gyulával.


Varga úr, kinek jó ez a módszer és miért?
A tapasztalatok azt mutatják, hogy szinte mindenkinek, aki a jóléti társadalmakat sújtó népbetegségek valamelyikében szenved, de igazán látványos eredményeket az asztmások esetében tudunk felmutatni. Ez pedig azért van, mert ők azonnal megtapasztalják, hogy a helyes légzésre való áttéréssel csökkennek a tüneteik, így aztán lelkesebben, kitartóbban végzik a gyakorlatokat, mint például a magas vérnyomásban szenvedők, akiknél esetleg több hónapos állhatatos gyakorlás szükséges ahhoz, hogy érzékeljék a módszer áldásos hatását.

Előadásaim kezdetén meghívtam gimnáziumi barátaimat, akik többnyire egészséges emberek voltak, majd kis idő elteltével sorra hívogattak és örömmel újságolták, hogy jobb lett az állóképességük, növekedett a koncentráció képességük, elmúlt a pánikbetegségük, és megszűntek olyan kellemetlen tünetek, mint pl, a krónikus fejfájás, vagy a szorulás. Egy sor olyan betegséget tud hatékonyan gyógyítani a módszer, amelyeket csak drága és erős gyógyszerekkel lehet elviselhetővé tenni.

Magyarországon ez a módszer még újdonság, mennyire ismert nemzetközileg a Buteyko légzéstechnika? 
A legismertebb természetesen Oroszországban, hiszen Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko sokáig az egykori Szovjetunióban élt. Ha az interneten rákeresünk, akkor jól látszik, hogy a világ szinte minden országában ismerik és alkalmazzák.

Ön, hogyan került kapcsolatba a módszerrel?
Közel húsz évig voltam asztmás és öt orrpolip műtétem volt. Az orvosaim azt mondták, törődjek bele, hogy ezzel kell együtt élnem. Természetesen én ebbe nem nyugodtam bele és folyamatosan kerestem a gyógyulás lehetőségét. A Buteyko módszerről egy internetes cikkben olvastam először, kipróbáltam és eredményeket értem el. De akkor még a gyógyszeres kezelésre is szükségem volt. Jelentős változást akkor értem el, amikor elvégeztem egy külföldi kurzust, ahol az ottani terapeuta segítségével sikerült elérnem, hogy tünetmentes legyek.

Miután kigyógyultam az asztmából úgy döntöttem, meghonosítom itthon is a módszert, ezért ismét külföldre utaztam és Buteyko terapeuta diplomát szereztem.

Hogyan lehet önnel, önökkel kapcsolatba kerülni?
Van egy portálunk, ahol sok hasznos információt találnak az érdeklődők >>
   
Tóth Sándor
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 74998 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x