A bigott, a különc, meg a problémás - Táplálkozási macerák...
Címlap / Szépség-Egészség / A bigott, a különc, meg a problémás - Táplálkozási macerák és a megítélés

A bigott, a különc, meg a problémás - Táplálkozási macerák és a megítélés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Macerás így élni - pláne, ha a nehézségek nem megértő fülekre, hanem önjelölt bélyegző-gyárosokra találnak. Amikor valaki nem úgy táplálkozik, mint mások, nagyon könnyen rányomják a stemplit. A táplálkozás másságáról beszélgetünk másként evőkkel. Kit vallása, kit egészségtudatossága, kit valamilyen táplálék-allergiája visz rá, hogy ne azt ehesse, amit a többiek. 

Akármikor elmegyünk vendégségbe, tapasztaljuk: Másnak lenni macerás. Lelkesen főző háziasszonyok lelkébe taposhatunk bele szöges bakanccsal, ha bejelentjük, hogy nem kérünk a rántott karajból, mert:
  • rántott – és a panírban glutén van
     
  • mert hús – és vegetáriánusok vagyunk
     
  • mert sertés hús – és ezt vallásunk tiltja

HarmoNet tipp: Húsevő a tudatos vega? - avagy nem minden arany, ami fénylik! Vega konyha pro és kontra >>

Azonnal ránk sül a bélyeg. Ha betegség miatt nem eszünk, akkor a „szegény problémás”, ha vegetáriánusság miatt akkor a „hülye különc”, ha vallási ok miatt, akkor a „bolond bigott” címke lesz ragadós. És többé inkább nem hívnak meg, nehogy nekik is meg kelljen próbálni mondjuk lisztes dolgok nélkül, hús nélkül, vagy szalonnapörc nélkül élni.


A problémás: Táplálék-allergiás család
Apuka és gyerek is erős glutén érzékeny. Glutén jószerivel mindenben van, amiben búza volt. Nem egyszerű egy ilyen családnak nyaralni menni, de még egy könnyed családi napos szórakozáson nyert müzli-szelettel is vannak gondok. Az étteremben evés, az utcán bekapott perec kizárt dolog, és odahaza is külön kell főzni. Ráadásul az alapanyagok sem a legolcsóbbak, és beszerezni is nehéz volt addig, míg egy lelkes – és halmozottan problémás családdal megáldott - édesanya létre nem hozta az ételallergia boltot a weben: http://www.elelmiszerallergia.hu
Itt végre egy helyen megvan minden infó azok számára, akik sorstársak. Hiszen vannak szép számmal – glutén érzékenyek, tej és tojás érzékenyek, allergiások, akik bizony nem ehetnek bármit, amit megkívánnak. Pláne gyerekként még nehezebb így élni – ezért fontos az eszmecsere, a szülők, gyerekek önsegítő tapasztalati támogatása.

A különc: vegetáriánus vagyok, és a gyerek is az!
A három gyerekes anya a Vegetáriánus fesztiválok fő szervezője. Az egész család vegetáriánus. Már nem nagyon találkozik ugyan olyan emberekkel, akik ezen megütköznek – egy idő után kialakul mindenki körül az elfogadó világ. Ám az elején nagyon gyakori volt, hogy kioktatták: Anyuka, a kismamának szüksége van húsra! Anyuka, a gyerekének szüksége van. Anyuka meg szelíden bólogatott, és csinálta tovább amit jónak tartott. Mára a tizenharmadik vegetáriánus fesztivált tervezik, és biztosan tudják: Lehet egészséges, hiánybetegségek nélküli gyereket nevelni helyes vegetáriánus táplálkozás mellett.

HarmoNet tipp: 20%-ot spórolhatsz! A vegetáriánus étkezés egészségesebb és olcsóbb is! >>

A bigott: Kérem ne adjanak sertéshúst!
A szabad vallás gyakorláshoz való jog alapvető egyetemes emberi jog. Mégis hatalmas gondot okoz egy átlag menzán egy átlag gyereknél, ha csupán ennyit szeretne kérni: ne kapjon sertéshúst. A tradicionális zsidó konyhát vivő édesanya megtehette, hogy gyerekét vallási óvodába adta, mivel a hagyományos óvodába nem vihetett magával a gyerek otthoni ételt. Ám a vidéki kisvárosi moszlim család gyerekének már nem volt ennyire jó dolga. Ha végignézzük egy egyszerű óvoda hagyományos menüjét, szinte minden húsételben megtalálható az ipari szalonna, vagy a sertéshús valamilyen változata. Az óvónénik meg csak annyit látnak: pulykasonka, vagy baromfi virsli. Ennek fényében odaadják a gyereknek azt az ételt is, amit a szülő határozottan kér, hogy ne tegyék. „Nem árt az” gondolják ők. Az étteremben könnyebb enni egy tuti gyrost a töröknél, a felnőtt már tapasztaltabb. A gyerek ilyenkor kizárólag nevelőire támaszkodhat. Ha ők gondosak…

Szinte minden ember fel tud sorolni legalább egy ételféleséget, amit nem szeret, amit akkor sem enne meg, ha kötelező volna. Ha ezt áttudjuk érezni, akkor talán kevésbé sajnálkozunk, vagy alkotunk ítéletet a másként táplálkozók felett. 

Gáspár Katalin

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3007 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x