Nem fogyni kell! Hibátlan anyagcserére törekedj!
Címlap / Szépség-Egészség / Nem fogyni kell! Hibátlan anyagcserére törekedj!

Nem fogyni kell! Hibátlan anyagcserére törekedj!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Az anyagcsere szó nagyon elterjedt a magyar szóhasználatban. Az interneten rákeresve a másodperc töredéke alatt 89.000 találatot kapunk. Ugyanakkor a fogalom körül számos dolog tisztázatlan. Az emberek jelentős része a testnyílásokban zajló, kiválasztásban lévő folyamatokat érti alatta, holott az anyagcsere jóval több, mint a tápanyagok bevitele és azok távozása a szervezetből. 

Gyakran azért használjuk az anyagcsere szót, mert kerülni akarják a vulgáris – széklet, vizelet – kifejezéseket. Az anyagcsere valójában az a folyamat, amikor az élőlények a környezetükből anyagokat vesznek fel, azokat felszívódásra alkalmas állapotúra bontják, beépítik sejtjeikbe, energiaként raktározzák, vagy megváltozott formában a szervezetből eltávolítják.

Beszélhetünk továbbá a tápanyagok anyagcseréjéről is, ugyanis a szervezetünkbe kerülő tápanyagok (fehérjék, szénhidrátok, zsírok) a szervezeten belül egymásba is átalakulhatnak. A szénhidrát felesleg cukorbetegséget, túl sok zsírral együtt magas koleszterin szintet, érelmeszesedést idézhet elő elő. Jelen tudásunk szerint a fehérjék az izmok felépítését támogatják, hőtermelő, telítettségérzést okozó hatásukkal a testsúlycsökkenésben játszanak szerepet. Ezek nem a táplálékban, hanem a szervezet belsejében játszódó anyagcsere folyamatok, melyek hormonális és idegrendszeri ellenőrzés alatt állnak. Az orvostudományban az anyagcsere problémákkal elsősorban az endokrinológusok foglalkoznak, de a diabetológusok, lipidológusok, obezitológusok is nagy mértékben érintettek a témában.

HarmoNet tipp: Amit eszel, azzá leszel! Ma már a tudomány is ezt állítja! >>

Az emberek életmódja hatással van az anyagcserére.
A táplálkozási zavar, a mozgáshiány elhízást, és a hozzá kapcsolódó diabéteszt, magas koleszterinszintet, magas vérnyomást okoz. Az időjárásnak is van rá bizonyos hatása, melegben az anyagcsere gyorsul, hidegben lassul, télen inkább híznak az emberek. A fizikai tréning növeli az alapanyagcserét, napi 45 perc fizikai tréning ezt a hatást még 2 napig fenntartja.


Még az egészséges szervezetnek is, ha csak mérsékelten, de szüksége lehet az anyagcsere élénkítésére. A testmozgással és a megfelelő étrend megválasztásával mindenképpen pozitív irányban befolyásolhatjuk a szervezetünkben zajló folyamatok lefolyását. Az antioxidánsokban gazdag tápanyagok szervezetünkbe juttatásával például kedvezően befolyásolhatják a belső anyagcsere folyamat részeit képező oxidációs folyamatokat. Az oxidációs folyamatok és a szervezetben található ún. antioxidáns anyagok közötti egyensúly az előbbiek javára történő felborulása esetén ún. oxidatív stressz keletkezik. Ez a folyamat együtt jár a szabadgyökök keletkezésével, amelyek számos betegség kialakulásában játszhatnak szerepet.

HarmoNet tipp: Túl kevés vagy túl sok? A létfontosságú vitaminok - Kis vitamin ABC-vel! >>

Az egyik leghatékonyabb antioxidáns a zöld teában található ún. epigallokatekin-gallát, rövidítve EGCG. A zöld teák fogyasztása koffein tartalmuk miatt is kedvező hatást gyakorolnak az anyagcsere élénkítésére. A koffein élénkíti az anyagcserét, a központi idegrendszert, a szív és agy, vese vérkeringését, gyorsan átjut a vér-agy gáton, hamar szellemi frissességet okozva, javítja a memóriát, a tanulást is. A zöld tea fogyasztás előnyeivel számos tudományos vizsgálat is foglalkozott, melyek szerint ezen italok rendszeres fogyasztása hozzájárulhatnak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.

Dr. Pados Gyula
c. egyet. docens
A Táplálkozási Fórum elnöke
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3853 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x