A betegtájékoztatók értelmezése - Létfontosságú információk...
Címlap / Szépség-Egészség / A betegtájékoztatók értelmezése - Létfontosságú információk egy apró cetlin

A betegtájékoztatók értelmezése - Létfontosságú információk egy apró cetlin

Forrás: Medipress
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-19

Mi a különbség a mellékhatás és a kedvezőtlen esemény között? A figyelmeztetés és a tanács között? Nem tudja? Nincs vele egyedül. 


Rendezvénynaptár
A szakértők azt javasolják, hogy a gyógyszerrel ill. annak használatával kapcsolatban beszéljenek orvosukkal vagy gyógyszerészükkel, ha nem értünk valamit. A következőkben megmagyarázunk néhány fogalmat, hogy biztonságosan és hatékonyan alkalmazhassuk a szereket.

Mellékhatások
Ezek az elfogadott reakciók, melyekre sok esetben számítunk is. Jelentős mennyiségű esetben fordultak elő a klinikai tesztek során. Bár a felsorolás ijesztő lehet, a mellékhatásokat az előfordulási aránynak megfelelő csökkenő sorrendben tüntetik fel. Az első helyen szereplő nagyobb valószínűséggel fordul elő, mint az utolsó.
A legtöbb mellékhatást a gyakoriság alapján osztályozzák. A gyakori 10 000 esetből egyszer fordul elő, a nem gyakori 100 000 esetből egyszer, a ritka pedig csak minden egymilliomodik betegnél.

Kedvezőtlen esemény
Olyan hatás, mely előfordult a gyógyszer klinikai tesztje során, de nem feltétlenül függ össze a gyógyszer használatával. Azért sorolják fel őket, mert a gyógyszergyártókat arra kötelezik, hogy minden egyes főbb hatásról számoljanak be, melyet a klinikai kísérletek alkalmával, akkor is, ha az nem a gyógyszer szedésével függ össze. Sok tényező befolyásolhatja az előfordulását, mint pl. az életkor, a nem, genetikai tényezők és más fennálló egészségügyi problémák, melyeknek közül a legtöbb nem jellemző az átlagnépességre.
A szakértők szerint rendkívül ritka a kedvezőtlen események előfordulása.Ellenjavallatok

Ezek olyan állapotok, amikor a gyógyszer használata nem javasolt. Vagy azért, mert nem biztonságos, vagy azért, mert kevés információ áll rendelkezésre a biztonsága kapcsán. A leggyakoribb ellenjavallatok: terhesség, szoptatás, más gyógyszerek rendszeres alkalmazása.
Figyeljünk oda erre a részre, és mindig hívjuk fel rá az orvosunk figyelmét, ha úgy gondoljuk, hogy beletartozunk ebbe a körbe. Különösen ami a más orvos által felírt gyógyszereket illeti.

HarmoNet tipp: Gyógyszerkölcsönhatások - hány féle orvosságot biztonságos együtt szedni? >>

Tanácsok

Javaslatokat ad a gyógyszer biztonságos és hatékony alkalmazását illetően. Itt jelennek meg azok a figyelmeztetések, melyek más kategóriákba nem sorolhatók, mint például a gyermekek esetében való alkalmazás, vagy a más gyógyszerekkel való együttes szedés. Habár az itt közzétett információ hasznos lehet, általában nem áll mögötte erőteljes tudományos adat. Általában a betegek elmondása alapján rögzített megfigyeléseket tartalmazza.
Általában olyan problémákra korlátozódnak, melyet csak ritkán, vagy egyáltalán nem tapasztaltak az emberkísérletek során. Ne vegyük őket félvállról, de nem kell aggódni addig, míg nem jelentkeznek.

Figyelmeztetések
Itt találjuk meg a súlyosabb kedvezőtlen eseményeket vagy a lehetséges veszélyeket, illetve a súlyos allergiás reakciókat. Az itt felsorolt események általában rendkívül ritkán fordulnak elő. A különösen veszélyes lehetőségeket (haláleset, szervkárosodás), fekete keretben kiemelve találjuk. Hacsak nem vonatkozik ránk az, amit ott olvasunk, nem vagyunk veszélyben.
Hívjuk fel az orvos figyelmét az ebben a részben található olyan állapotokra, melyek ránk vonatkoznak.

Klinikai adatok
Ez a rész írja le, hogy miként működik a gyógyszer a szervezetben, és akkor van jelentősége, ha más gyógyszerekkel együtt szedjük a készítményt. Például, ha az egyik gyógyszer felgyorsítja a pulzust, nekünk meg gyenge a szívünk, akkor valószínűleg másik szer után kell néznünk.
Az itt található információ segít az orvosnak a megfelelő gyógyszer kiválasztásában. Nagyon fontos, hogy minden orvos, aki gyógyszert ír fel nekünk, tisztában legyen a teljes egészségügyi előéletünkkel, és minden más gyógyszerrel is, amit még szedünk.

Alkalmazás
Itt tüntetik fel azokat az állapotokat, melyekre a gyógyszert kipróbálták és jóváhagyták. Nem árt, ha tudjuk, hogy sok gyógyszert alkalmaznak ettől eltérően is, más betegségekre, mint amire eredetileg jóváhagyták.
Ha a betegségünk nem szerepel a felsorolásban, kérdezzük meg az orvost, hogy miért ezt a szert írta fel nekünk.

HarmoNet tipp: Halálos fájdalomcsillapítók >>

Adagolás

Ebben a szakaszban olvashatunk a javasolt adagokról, az elérhető változatokról és hatóanyag-tartalomról (pl. 5 mg, 10 mg, 15 mg tablettánként), a minimális és maximális adagot, az alkalmazás gyakoriságát, minden olyan adatot, amely változhat attól a betegségtől függően, amire felírták.
Mindig pontosan úgy szedjük be a gyógyszert, ahogy az orvos előírta, de ha bármilyen ellentmondásra figyelünk fel ezzel kapcsolatban, azonnal szóljunk az orvosnak vagy a gyógyszerésznek. Olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakran és mennyit vegyünk be, és mindig olvassuk el újra, ha ismét felírják nekünk.

Medipress
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1298 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x