Sokkoló: Minden tizenkettedik ember fertőzött hepatitis C-vel!...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Sokkoló: Minden tizenkettedik ember fertőzött hepatitis C-vel!

Sokkoló: Minden tizenkettedik ember fertőzött hepatitis C-vel!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-19

A hepatitis korunk egyik legveszélyesebb betegsége. A következő évtized népbetegségének tekinthető. Sokkal könnyebben terjed, mint a HIV, mégsem fordítunk rá akkora figyelmet. A Hepatitis Világszövetség kutatásai szerint a világon több mint félmilliárd - vagyis minden tizenkettedik - ember fertőzött. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) legfrissebb jelentése szerint Európa májbeteg-halálozási listáját Magyarország vezeti. 


Rendezvénynaptár
Ráadásul ezeknek az embereknek a többsége nem is tud róla, hogy ilyen jellegű betegsége van. Jó hír, hogy a hepatits B ellen már létezik védőoltás, amellyel akár egész életre szóló védettséget lehet szerezni. A C típusú hepatitis ellen azonban sajnos még nem létezik oltóanyag, így a fertőzés ellen csak a megfelelő körültekintéssel lehet védekezni.

A Hepatitis C, azaz a "májmoly vírus"
1989-ben fedezték fel. Ezt követően a tudomány mára tisztázta a vírus terjedésének lehetséges változatait, miszerint vér útján fertőz, máshogy nem kerülhet az emberi szervezetbe. Miután bekerül, a szervezetbe észrevétlenül pusztítja a májat, ugyanis semmilyen fájdalommal nem jár, viszont gyulladást okoz, és a májsejtek 70-80%-át is elpusztíthatja, anélkül, hogy panaszok jelentkeznének. A folyamat alatt a kötőszövet átalakul és májzsugor vagy májrák alakulhat ki. Ekkor már nem lehet segíteni ezért nagyon fontos időben észrevenni, hogy fertőződött a szervezet. A hepatitis C vírus okozta idült májgyulladás ugyanis még gyógyítható betegség. Azonban ha időben nem ismerik fel és kezeletlenül marad a beteg, akkor a szövődményeknek köszönhetően akár halálos is lehet. Az idejében felismert fertőzés esetén azonban a betegség korai stádiumában elkezdett kezeléssel teljes gyógyulás érhető el úgy, hogy a kórokozó elpusztul és a beteg végleg vírusmentessé válik, majd ennek folyományaként a májbetegség is megszűnik.Szomorú magyarországi helyzet

Az idült vírushepatitisek (B, C, és D hepatitis) hazánkban mintegy 70 000 egyént érintenek - ezzel az alkohol okozta májbetegség után a májbetegség miatti halálozás második leggyakoribb okozói. Az időben felismert, visszafordíthatatlan májkárosodással még nem járó esetek több mint felénél a betegség gyógyítható.

HarmoNet tipp: Vírus okozta májbetegségek >>

Elsősorban rajtunk múlik, adunk-e esélyt a gyógyulásra

A Hepatitis C vírusbetegség megállapítása orvosi feladat, míg az, hogy mikor forduljunk orvoshoz, csak rajtunk múlik. Egy rövid teszt segítségével megállapíthatjuk, hogy mikor érdemes a májbetegségekre irányuló vizsgálatot kérni. Továbbiakban pedig speciális vizsgálatokat a hepatológiai szakrendelőben lehet elvégeztetni.

Fibroscan módszer
Ez egy új módszer a májkárosodás fájdalommentes vizsgálatára. Régebben májbiopszia lehetett vizsgálatokat végezni, aminek során a biopsziás tűvel a beteg májából vesznek mintát, ezt vizsgálják a továbbiakban. Ez a beavatkozás általában néhány napos kórházi bennfekvést igényel, elég kellemetlen, és - bár ritkán, de - szövődményekkel is járhat. Eddig tehát a fibrózis mértékét csak ezzel a szövettani vizsgálattal lehetett elvégezni. Ezzel szemben az új Fibroscan-nek köszönhetően ma már a vizsgálat során nem szükséges behatolni az emberi szervezetbe, így semmiféle előkészítést nem igényel (még éhgyomrot sem) és a vizsgálat járóbetegként elvégezhető így megkímélhetjük magunkat a kórházi tartózkodástól. Az így történő vizsgálat teljesen fájdalom- és szövődménymentes, és mindössze 10-15 percet vesz igénybe. A hepatológiai centrumokban már igénybe vehetők a fibroscan-nel történő vizsgálatok. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Hepatitis vírusbetegségek felismerésére nem a Fibroscan szolgál, hanem hepatológiai vérvétellel járó vizsgálat szükséges. 
 
[ 4293 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x