Kaya Kalp: Az ősi egységből táplálkozó komplex jógarendszer...
Címlap / Szépség-Egészség / Kaya Kalp: Az ősi egységből táplálkozó komplex jógarendszer

Kaya Kalp: Az ősi egységből táplálkozó komplex jógarendszer

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Sri Vijay Anand jógamester tradicionális védikus családban született Indiában. Jógázni négyéves korában kezdett, majd a védikus tudományok különböző ágait tanulmányozta, mint például az asztrológia, vasztu, jógaterápia, ájurvéda és a tantra.. Sokat utazott a Himalájában is, különösen olyan szent városokban, mint például Haridwar, Rishikesh, Varanansi, Devprayag, és Kedarnath. A Kaya Kalp jóga rendszerét kísérletként fejlesztették ki, hogy az ősi védikus tudásrendszert a modern tudományágakkal integrálja. 

Ez a holisztikus közelítés lehetővé tette olyan modernkori problémák kezelését, mint a stressz, pszichoszomatikus megbetegedések. A Nemzetközi Kaya Kalp Akadémia ma már több mint 50 országban jelen van és jógaoktatói tanfolyamokat, lelkigyakorlatokat, testmegfiatalító és családi harmónia szemináriumokat szervez. Azért, hogy az Akadémia munkáját Európában elősegítsék, a Rishikesh Nemzetközi Kulturális és Egészségügyi Alapítványt Magyarországon is bejegyeztették. A kulturális és egészségügyi munkák mellett az Alapítvány aktívan támogat humanitárius programokat is, mint például szegény és otthontalan gyermekek oktatása tbb országban.

- A Kaya Kalp jógarendszer mennyiben más, mint a Magyarországon eddig ismert többi (Hatha, Rádzsa, stb.) jóga?
- A védikus tudás és  a jóga tudománya  eredetileg egy szerves egységet alkotott, mára azonban rengeteg részre, egymástól elkülönülő stílusokra szakadt. Az egységes ősi tudásrendszer alkotóelemeit önálló irányzatokként keltették életre. Így könnyebben vált közismertté, de nélkülözi az ősi egységes szemléletet, elmarad az ebből következő harmonikus eredmény, és választásra készteti az érdeklődőt olyan irányzatok között, amelyek tulajdonképpen egymást kiegészítő szerves egységet alkotnak. Például a Hatha jóga az ászanákra (testtartásokra), a Radzsa jóga a meditációra, a Bhakti jóga az odaadásra, a Karma jóga az önzetlen szolgálatra, a Djána jóga az intellektuális tudás gyakorlati bölcsességgé való átalakítására, a Tantra jóga a rituálékra fekteti a hangsúlyt, kiragadva azt az egységes egészből.

A Kaya Kalp Jóga legfontosabb jellemzője, hogy a kezdeti egységből táplálkozik, a védikus bölcsesség tudását éppúgy célja megismertetni, mint a jóga, a meditáció, az energia harmonizáció... stb. művészetét, és elmélete a mértékletességen alapul. Az ájurvéda holisztikus szemlélete (a test, a lélek és a tudat összefüggő egységként való értelmezése) közérthetőbbé teszi mindenki számára testünk működésének titokzatos összefüggéseit, és segít a fő cél, a minden szinten megvalósuló harmónia megvalósításában. Segítséget nyújt abban, hogyan építsük be mindennapjainkba az ősi tudást, és miként kamatoztassuk azt testi, lelki egészségünk megőrzése, illetve annak elérése érdekében. A KAYA  testet, a KALP újraalkotást, azaz  a test megfiatalítását jelenti. A JÓGA szó pedig egységet, egyesülést jelent. Ezt  az egységet sokféle megközelítésben megtalálhatjuk. Ez egy fontos kulcsszó, ami összeköt, és nem pedig szétválaszt. A test és az elme egységbe hozásával módunk nyílik valódi énünk megismerésére. Az egyén és a kozmikus tudat egységének megvalósulásakor magunkat a nagy egység részeként értelmezzük. Harmonikusan egyesült  belső energiáink lelki nyugalmat, egyensúlyt, boldogságot, feltétel nélküli szeretetet és egészséget hoznak életünkbe.E gyakorlati tudás elvezet a bölcsességig, ami segít megtalálni életünk igazi értelmét!


Összefoglalva: a KAYA KALP JÓGA annyiban más, hogy az ősi védikus tudásrendszer mellett tartalmazza az összes ismert, elszakadt irányzat tudásanyagát komplex módon, egymással összefüggésben. Például a Hatha jóga ászanái erősítik, hajlékonyabbá teszik a testet, előkészítik a tanulót a légzőtechnikákra és a meditációra, az ájurvédából merített étrend és tisztító technikák egészségesebbé teszik, tantrikus technikái pedig energetizálják a testet, lelket, szellemet.

- Mi adja az elméleti, filozófiai hátterét, amely nyilván India ősi védikus rendszeréből táplálkozik?
- Elméleti rendszerét alapvetően a négy Ashram határozza meg. Ezek szerint életünk négy fő szakaszra osztható, ezeket nevezzük Ashramoknak, amik a következők: 1) brahmacsarja, azaz diákévek, 2) grihaszta, azaz háztartást fenntartó időszak, 3) vanaprasta, azaz  erdőlakó, 4)   szannyasza, azaz  a lemondás időszaka. Alapvető kitétel az, hogy csak akkor léphetünk a következő életszakaszba, ha már megfelelően felkészültünk rá. Magyarázatra talán csak a két utóbbi szakasz szorul.  A harmadik fázisban a családi és anyagi harmónia mellett a spirituális irányultság is fontos szerepet kap. Az utolsó szakaszban az anyagi világ szerepe fokozatosan csökken, és ezzel egy időben a spirituális rész válik egyre meghatározóbbá. E lassú átmenet végén lélekben is felkészülten juthatunk vissza oda, ahonnan jöttünk. Láthatóan a korszakok nagyon különbözőek, egyértelműen kitűnik, hogy más- más fő energiatípusra van szükségünk mindegyikben. A Kaya Kalp Jóga elméleti rendszere tudományos módon, energia igény szerint tanulmányozza az élet négy fázisát. Fontos célja, hogy felismerjük, mely életszakaszunkban melyik fő energiára érdemes koncentrálnunk. Segítségünkre van mindez abban, hogy megtaláljuk és harmonizáljuk külső és belső energiáinkat.  

HarmoNet tipp: Gyermekjóga: Spiritualitás és mozgás magzati kortól >>

A védikus kor tudósai felismerték annak jelentőségét, hogy megértsék az ember kapcsolatát az Univerzummal. A természet energia elveinek megértése már akkor megfogalmazódott határozott cél volt, hiszen látták, a természet mindig egyensúlyban van, harmonikus, és önfenntartó, azaz külső segítség nélkül, „természetesen" működő. A természet része vagyunk, (aminél a négy életszakasz a négy évszakra vetíthető), de testünk nem önfenntartó. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen anyagfelhasználás mellett (étel, levegő, víz…), mekkora teljesítményt, energiahozamot tudunk elérni, vagyis mekkora a hasznosítás mértéke. Ahhoz, hogy mindez egyensúlyban legyen, megfelelő prána (életenergia) bevitel is kell, és mindez azért is fontos, mert egyértelmű, hogy a betegségek energia és prána hiány következtében alakulnak ki. 

Így már jobban érthető, miért nagyon fontos kérdés ez, és miért vannak úgy megtervezve a jóga gyakorlatok, hogy a pránát a test minden részére segítsenek eljuttatni. Az elmélet lényege, hogy a KAYA KALP JÓGA rendszerében törekszünk arra, hogy a test energiáját harmóniába hozzuk a természet energiájával, és a természet energiáit saját harmonizálásunkra hasznosítsuk. 

-  A Kaja Kalp Jóga komplex rendszer, melyek a részei, s ezek milyen módon függnek össze egymással?

A Kaja Kalp Jóga  mint már említettük, az ősi egységből táplálkozik, tanulmányozásával elmélyedhetünk az eredeti védikus bölcsességben.  

Legfontosabb részei a következők:
 • Jóga gyakorlatok , légzéstechnikák
  A jóga szó egységet, egyesülést jelent. A test és az elme, az egyéni és a kozmikus tudat, egységbe hozására, harmonizálására utal. A gyakorlatok, vagyis az ászanák segítenek testünk rugalmasságának megőrzésében, egészségünk megtartásában, betegségekből való kigyógyulásban, belső harmóniánk megtalálásában, a testünk felett való uralom megszerzésében, és energiáink harmonizálásában A pranayama, a légzés tudománya is segítségünkre van mindezek eléréséhez. Jelenti a légzés megnyújtását, kiterjesztését, kontrollálását, azaz tökéletesítését, és lehetőséget ad a meditatív állapot eléréséhez. A meditáció az egyik leghatékonyabb relaxációs technika, mely mély ellazulást eredményez, feltölt, és fokozza a szellemi energiát.
 • Tantra technika
  A tantra speciális, misztikus technika, ami tudatunk kiteljesítését foglalja magába. Ezzel a módszerrel a megszerzett belső harmóniát környezetünkre is kiterjeszthetjük, új dimenziók nyílnak gyakorlásával az örömszerzés terén, ami igen fontos a családharmónia megvalósítása  és megtartása érdekében.
 • Ájurvéda technika
  Az ájurvéda kifejezés jelentése: "az élet tudománya". India ősi szanszkrit nyelvű írásaiban, a Védákban megtalálhatjuk filozófiai magyarázatait, és a gyógyító technikák leírásait. Az ájurvédikus gyógykezelés elsősorban a méreganyagok eltávolítását tűzi ki célul, maid a szervezet egyensúlyának, egészségének helyreállítását. Holisztikus szemléletű, a test, a lélek és a tudat harmonikus összhangját célozza megvalósítani.
 • Vastu
  A térrendezés ősi indiai művészete több mint ötezer éves tudomány. A Vastu Shastra, a világ legősibb építészeti elmélete környezetünket harmonizálja.  Hasonló a kínai Feng Shuihoz, de részleteiben jelentősen eltér. A Vastu alapja öt elem: a föld, a víz, a levegő, a tűz és a tér.
 • Asztrológia
 • Az asztrológia szó a csillagok tudományát jelenti. Ez a tudomány az égitestek helyzete és a földi történések közti összefüggéseket vizsgálja. A ránk ható univerzális törvényszerűségeket elemzi. Az összefüggések felismerése segít minket karmikus energiáink harmonizálásában.

Ezek a technikák szorosan összefüggenek, szervesen kiegészítik egymást, és mind azt szolgálják, hogy harmonikusan tudjuk beteljesíteni életszakaszainkat. Étkezésünk például befolyásolja a tudatunkat, légzésünkkel hatást gyakorolhatunk az idegrendszerünkre, stb. Holisztikus megközelítésben tekintve önmagunkra, azért is kell tökéletes állapotban és tisztán tartanunk testünket, mert a test a lélek temploma, így ügyelnünk kell rá, hogy méltó legyen e feladatra egész életünk során.

HarmoNet tipp: Jógalégzés: Turiyam az egészséges női életért! >>

- Számomra megengedőbbnek, ha úgy tetszik, „szabadelvűbbnek" tűnik a többi jógarendszernél. Nem állít nehezen leküzdhető akadályokat a tanítványok elé. Felvetődik a kérdés: Ez a „szelíd út" is ugyanoda vezet, mint amelyek komoly erőfeszítést, lemondást, hosszaselőtanulmányokat követelnek?

- A Kaya Kalp Jógát az ősi tudományos ismeretek és a modern természettudományok birtokában alkották meg. Fontos volt bizonyos aktualizálás, hiszen a több ezer éves múlt, a világ állandó változása e téren is megköveteli a megújulást. Ahhoz, hogy a jóga minél közismertebb legyen, jótékony hatását minél többen érezhessék, olyan kezdő utat mutat a Kaya Kalp Jóga, ami mindenki számára járható. Az ebből adódó önbizalom, sikerélmény, jobb közérzet megtapasztalása után szívesen fog a jógázó komolyabban elmélyülni a témában, érdeklődni fog az elmélet iránt is, érdekelni fogják az  összefüggések, és tudása mélyülésével önként fog fokozatosan haladni a komoly erőfeszítést igénylő feladatok felé, és ezen az úton végig számíthat segítségre. Nem kell hosszas előtanulmányokat követelni tőle, hiszen kíváncsisága hajtani fogja őt annak megszerzésére. Aki nem így halad, azt hiába kényszerítik szigorú szabályozással, nem leli örömét benne, és abba fogja hagyni, ami nem cél.


Tudomásul kell venni, hogy a mai kor embere nem szereti a kötöttségeket, alkalmazkodnunk kell ehhez, és olyan lehetőséget mutatni, ahol saját tempója, igénye, időbeosztása szerint haladhat, és önmagának állítja fel a követelményeket. Erős ösztönző hatása van a csoporttársak  látható fejlődésének is! Az egyetlen akadályt a személyben felmerülő egyéni gátak jelentik. Ha le tudja építeni saját akadályait, a lehetőségek határtalanná válnak. Ez nem könnyű feladat, még ha annak is tűnik! De ez a szabadság, a döntéshozás szabadsága páratlan a jógarendszerek területén.

A nehezen leküzdhető akadályok elrettentik az embereket, a cél viszont az, hogy minél többen naponta jógázzanak, akár csak kezdő szinten, de rendszeresen, és szervezetük alapműködésének megértése után megtegyék azokat az apró változtatásokat a hétköznapokban, amik nem esnek nehezükre, de a gyakorlatok végzése mellett így már rengeteget tehetnek egészségük, kiegyensúlyozott jövőjük  érdekében.

Fontosnak tartom még megjegyezni, hogy a Kaya Kalp Jóga nem vallási irányzat, mindenki saját meggyőződése szerint él, és életminőségét javíthatja a Kaya Kalp Jóga technikáival. Ez a rendszer mértékletességre int, az „arany középút" elvét vallja. Tantrikus elemei teszik sajátossá, „szelídebbé" ezt az irányzatot.  A kérdésre válaszolva, hogy „ez az út is ugyanoda vezet-e mint a többi" a válasz: igen, azzal a különbséggel, hogy nagy hangsúlyt fektet a célok túlzott erőfeszítés nélküli elérésére, így  azokat gyorsabban és könnyebben, örömtelibb módon lehet  teljesíteni.

Aranyi László
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6554 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x