A kínos stresszreakció: székrekedés
Címlap / Szépség-Egészség / A kínos stresszreakció: székrekedés

A kínos stresszreakció: székrekedés

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-13

A stresszes, zaklatott életet élők körében gyakrabban fordul elő székrekedés. A gyakori szorulás jelentősen befolyásolja életminőségünket. Mit tehetünk? Négy részes gyakorlattal. 

A magyarok 15 százaléka szenved székrekedésben, akik közül 41 százalékot különösen gyakran vagy tartósan érint a probléma. A székrekedés, vagy hétköznapibb néven a szorulás egyik jellemző kiváltó oka a stressz, a hajszolt életet élőknél ugyanis sokkal gyakrabban fordulnak elő emésztési panaszok, mint a nyugodtabb életvitelt folytatók körében. Rendszeres mozgással és lazító gyakorlatok végzésével valamint a körültekintően kiválasztott hashajtó segítségével sokat javíthatunk állapotunkon.


Mivel az emberi agy és az emésztőrendszer az idegpályákon keresztül szoros kapcsolatban állnak egymással, a bélrendszer igen érzékenyen reagál a stressz, a hajszoltság vagy a különböző kellemetlenségek által kiváltott lelki megterhelésre. A folyamat hátterében a stresszhormonok állnak, amelyek ösztönzik, fokozzák a szív- és érrendszer teljesítőképességét, azonban csökkentik az emésztőrendszer aktivitását. Mindezek következtében a bélrendszer izmai lelassulnak, és székrekedés alakulhat ki. A problémát tovább súlyosbítja, hogy stresszhelyzetben és időszűkében gyakran nem veszünk tudomást a természetes székelési ingerről, vagy akár el is fojtjuk azt. Ha az ember hozzászoktatja magát ehhez, akkor a székelési inger egyre gyengül, ha pedig a széklet hosszabb időt tölt a belekben, akkor sűrűbbé, egyre keményebbé válik, úgyhogy a következő székletürítés néha csak fájdalmas nyomás révén lehetséges.

HarmoNet tipp: 7 jólbevált gyakorlati tanács emésztési zavarok ellen >>

A renyhe bélműködés a rossz emésztés jellegzetes tünetei a kemény has, a felfúvódás és a telítettségérzet. Számos érintett számára azonban jóval nagyobb megterhelést jelentenek e panaszok mind lelkileg, mind pedig fizikailag, derül ki abból a 2.870 német, brit, egyesült államokbeli, francia, olasz, brazil és dél-koreai bevonásával készült nemzetközi felmérésből, amely a Boehringer Ingelheim támogatásával készült. A krónikus (tartósan fennálló) székrekedésben szenvedő válaszadók gyakori fáradtságra és kimerültségre panaszkodtak, úgy érezték, a teljesítőképességük lecsökkent. Még az olyan mindennapi tevékenységek is nehezükre estek, mint például a letérdelés, lehajolás, nehéz tárgyak felemelése vagy akár a séta, így aztán nem meglepő, hogy a panaszmentes válaszadókhoz képest igen visszafogottan nyilatkoztak az életörömöt és az általános egészségi állapotot firtató kérdésekre. A felmérés nyomán született tanulmány megállapította, hogy a rendszertelen emésztésnek közvetlen hatása van a közérzetre, és jelentősen rontja az életminőséget.

Az emésztés újbóli lendületbe hozása érdekében érdemes nyugodt pontokat beiktatni mindennapjainkba, például sportolás vagy olyan lazító gyakorlatok végzése formájában, amelyek segítségével leküzdhetjük a mindennapi stresszt, javíthatjuk közérzetünket és életminőségünket. Ha van egy kis szabadidőnk, az alábbi rövid gyakorlatsor elvégzésével csökkenthetjük a stressz káros hatását és serkenthetjük emésztésünket:
  1. Ereszkedjünk térdre, és két karunkat az ég felé nyújtva tízszer feszítsük meg, majd lazítsuk el izmainkat!
  2. Üljünk le a földre törökülésben úgy, hogy alsó talpéleinket összeérintjük, míg a felsőket megpróbáljuk minél szélesebbre nyitni! Lélegezzünk mélyen tízszer!
  3. Feküdjünk hasra, és karjainkkal nyomjuk fel felsőtestünket, miközben összezárt lábaink továbbra is a talajhoz simulnak! Ismételjük meg a gyakorlatot tízszer!
  4. Ereszkedjünk bal lábunkkal féltérdre, kezünket szorítsuk ökölbe, az öklünk nézzen az ég felé! Karunkat húzzuk be a derekunk mellé, majd nyújtsuk előre vállmagasságban úgy, hogy kinyújtott kézfejünk lefelé nézzen! A gyakorlatot tízszer végezzük el!

HarmoNet tipp: Betegségeid forrása: A székrekedés >>

Ha a probléma megoldásában külső segítségre van szükségünk, gyógyszerre, gyógynövényre lehet szükségünk.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 5376 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x