Elhízás, székrekedés, cukorbetegség, fehérjehiány - egy...
Címlap / Szépség-Egészség / Elhízás, székrekedés, cukorbetegség, fehérjehiány - egy növény minderre Isten patikájából: Törökmogyoró

Elhízás, székrekedés, cukorbetegség, fehérjehiány - egy növény minderre Isten patikájából: Törökmogyoró

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-22

Székrekedés ellen, fogyasztószerként, cukorbetegeknek nassolni és beállítani vércukorszintjüket, fehérje hiányban szenvedőknek egyaránt áldásos a törökmogyoró. Nem csak nyersen nassolni, főzni, sütni is!  

A Dél-Amerikából származó törökmogyorót nagy területen termesztik Indiában, Kínában és az Egyesült Államokban is. Magja nagy mennyiségben tartalmaz finom étolajat, mi nem szárad meg és nehezen avasodik. A mogyorót az olajnyerés mellet pörkölt magként is szívesen fogyasztják.

Nálunk csak a múlt század 30-as éveiben honosodott meg. Nagyobb mennyiségben az ország déli részén termesztik, mert ott jobb vízgazdálkodású talajokkal rendelkeznek. A sík- és hegyvidéki lomberdőkben gyakran előforduló. mogyoró 4-8 méter magasra megnövő bokor, mi bőségesen nevel tősarjakat. Kis mennyiségben egész évben fogyasztható. Fejlett gyökérzete az alsó részén erősen elágazó. Szárán szórt állásban helyezkednek el a kb. 5 cm nyéllel rendelkező párosan összetett levelei. Pillangós virágú, sárga színű, szélporozta egylaki. Hosszú tenyészidejű, rövidnappalos növény.

 

Gyomirtószerekre érzékeny, ezért csak kézi kapálással tartható gyommentesen. Jelentős mértékben a drótférgek és a takácsatkák károsíthatják, így ezek ellen való védekezés szükséges. A törökmogyoró fejlődése addig tart, míg a napi középhőmérséklet eléri a 12 ? C-ot, ezt követően rövid időn belül be kell takarítani. Éréskor a bokor kissé szétesik, a levelek gyengén sárgulnak és a szennyesfehér színű hüvelyek keményekké válnak.

Általában szeptember végén, október elején érik - érdemes készülni rá és most, a termés előtt bőszen ápolni a bokrokat. A talajból kiforgatott termés kézzel vagy géppel felszedhető. A termést szellős helyen utóérlelni, szárítani szükséges.

 

HarmoNet tipp: Gyógyító ételekről bővebben >>

A nyírfa félék családjában tartozó cserje. Vadon is megterem, de kertekben és nagyban is termelik élelemnek. Nemcsak a termése gyógyhatású, hanem a levelei is. Termése az egyik legértékesebb magas protein tartalmú élelmet adja.

Tartalmaz:
A mogyoró nemcsak magas és jó minőségű fehérjéket tartalmaz, de minőségét az határozza meg, hogy szinte dupláját tartalmazza azoknak az anyagoknak, amelyeket más diófélék. Tartalmaz káliumot, mangánt, cinket, rezet, magnéziumot.

Gyógyhatása:
Fehérje tartalma sűrített állapotban fordul elő, mint általában a gyümölcsök magvaiban. Fogyasztáskor ezért ajánlatos alaposan megrágni, és sok vizet fogyasztani, különösen a betegeknek.

Cukorbetegeknek:
A szokottnál több ásványt tartalmaz, valamint káliumot, ezért nagyon jó vértisztítóként tartják számon a mogyorót. Ugyanennek a tulajdonságának köszönhető, hogy hatékonyan alkalmazhatják a cukorbetegek is.

Kitűnő soványító szer:
Ismét a jó minőségű és nagymennyiségű proteinnak köszönhető, hogy a mogyoró nagyon jótékonyan szolgálja azokat, akik fogyni szeretnének. A fehérjék fogyasztásával nem következik be a soványító kúrával járó sejtkárosodás, mert a sejtek kitűnő utánpótlásba részesülnek. A mogyoró laktató, azonban jól meg kell rágni, valamint sok vízzel, vagy gyümölccsel kell fogyasztani.

Székrekedés ellen:
A mogyoró tartalmaz elegendő rostot, valamint olajat, hogy fogyasztásával biztosítva legyen a napi bélmozgás.

Magas vérnyomásra:
A kálium tartalma és a magas ásványi só következtében a mogyoró mint említettük rendkívül jó vértisztító. Hatással van továbbá a vérnyomásra is, valamint a koleszterin csökkenést segíti elő azzal, hogy esszenciális zsírokkal látja el a testet.

A mogyoró leveleinek gyógyhatása:
A mogyoró leveleit, és a vesszőinek kérgét gyógynövényként tartják számon. Teáját használják izzasztónak, vizelethajtónak, és összehúzó hatásával megszünteti a bélhurutot. Külsőleg bőrkiütésre használják, valamint ülőfürdőnek aranyeres bántalmakra.

Felhasználás
Elsőre a mogyoró felhasználása eléggé egysíkúnak tűnhet. Magában rágcsálni, nagyon finom, de nehezen végezhető minden nap. Csokival bevonva, vagy fahéjas vajban megpirítva isteni csemege, a gyermekek kedvence lehet. Ezen kívül süteményekbe, porrátörve krémnek, édességek tetejére aprítva, dísznek is alkalmas. Rétesek ízdúsítója. A reformkonyha használja saláták, ecetes, és édes-pikáns megoldások mellé is, almás és fejessalátás kombinációkhoz. Tésztacsoda is készíthető vele, kukoricás, tejszínes, mogyorós ínyencség. Vagy fahéjas, mogyorós, cukkinis zöldségragu. (Figyelem: A cukkini most olcsó, szezonja van!) Párolt rizsbe keverve különleges köret.


 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11370 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x