Úti patika
Címlap / Szépség-Egészség / Úti patika

Úti patika

Forrás: Vital
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-26

Itt az utazások, nyaralások ideje. Az útipoggyász összeállitásakor ne felejtsünk el a váratlan eseményekre is felkészülni. Összefoglaljuk azokat a szereket, eszközöket, amelyeket célszerű magunkkal vinni a nyaralásra, akár a határokon belüli, akár külföldi a cél. 


Rendezvénynaptár
Itt az utazások, nyaralások ideje. Az útipoggyász összeállitásakor ne felejtsünk el a váratlan eseményekre is felkészülni. Rövid cikkünkben összefoglaljuk azokat a szereket, eszközöket, amelyeket célszerű magunkkal vinni a nyaralásra, akár a határokon belüli, akár külföld a cél.

Mielőtt a részleteket kezdenénk sorolni, még idejében szólunk: senki ne induljon külföldre megfelelő biztosítás nélkül! Még a környező országokban is előfordulhatnak olyan események, amelyek a hazautazást akadályozzák (baleset, súlyosabb betegség), s a szükséges kórházi ellátás bizony tetemes összegre rúghat. Tippünk a Winterthour oldala, ahol online megköthető a biztosítás.


Kötszerek
Legyen a csomagban fertőtlenítő (pl. jód tartalmú oldat) és megfelelő kötszer, mind a kisebb sérülések, mind a nagyobb vérzések gyors ellátására. Praktikusak a gyorstapaszok, melyek gyakran a vizet is állják. A gyerekekre számítva ebből bőven pakoljunk! Ne feledkezzünk meg az apróbb sérülések, horzsolások ápolásáról sem, legyenek nálunk fertőtlenítésre, sebkezelésre alkalmas készítmények is.

Akik kocsival utaznak, mindent tatálnak a segélycsomagban -, de indulás előtt célszerű ellenőrizni, hátha már valaki használt belőle. Nem kötszer, hanem a higiéné eszköze az eldobható, papírból készült vécéülőke-fedő, amely különösen azokon a helyeken fontos, ahol nem a szállodai szobában vagy más, megbízható helyen kell a vécét használni. Ugyancsak érdemes az útra eldobható papírtörülközőt vinni magunkkal. Hasznos útitárs a fertőtlenítő hatású folyékony szappan is.

Gyógyszerek
Ne csomagoljunk be egy egész patikát, de apróságok hasznosak lesznek. Elsősorban olyan szereket vigyünk, amelyeket magunk is tudunk használni, orvosi segítség nélkül is. (A táborozó gyerekek pedig olyat, amit felnőtt nélkül is!) A láz gyakran jelentkezik a gyerekeken, s szerencsére leginkább ahogy jött, el is múlik. Egy-két napon belül általában nem szükséges antibiotikum, de 38 fok felett már lázcsillapító szükséges. A fájdalmak is akkor törnek ránk, amikor legkevésbé szeretnénk: jó, ha van a csomagban fájdalomcsillapító (legtöbbjük általában a lázat is csökkenti). Hányinger nem csak a buszon, a repülőn jelentkezhet, hanem az ismeretlen ételektől is. Vigyünk tehát magunkkal olyan gyógyszert, amely az emésztésünket segíti. Nem az a gond általában, hogy rossz volt az étel, hanem az, hogy a szervezetünk számára szokatlan, nem készültünk fel az emésztésére. Magát a hányingert csökkentő szerek is léteznek, de jó tudni, hogy egy részüket gyerekek nem kaphatják.

A hasmenés nemcsak azért kellemetlen, mert akkor jön rá az emberre, amikor nem várja, hanem az általa okozott gyengeség miatt is. Ezt azoknak az anyagoknak az elvesztése okozza, amelyek egyébként az étkezéssel pótlódnak. A rehidráló sónak vagy poroknak ilyenkor nagy hasznát vehetjük, különösen, ha elegendő folyadékot is iszunk mellé.
A másik véglet sem jó, a székrekedésre hajlamosak gondoskodjanak a segítségről: két nap után célszerű könnyíteni magunkon. Legyen hozzá megfelelő kúp vagy tabletta.
Antibiotikumot felesleges magunkkal vinnünk, orvosi kontroll nélkül veszélyes lehet.

Külsőleg
A gyermekeket tartsuk távol az elektromos berendezésektől, a konnektorokhoz való hozzáférésüket akadályozzuk meg védődugaszokkal. Sérült elektromos kábelt soha, sehol ne használjunk, a készülékek szigetelése legyen tökéletes, a szerelést pedig minden esetben bízzuk szakemberre! Ha kellő gondossággal kezeljük az elektromosságot, segítőtársunkká válik és megkönnyíti életünket. Felelőtlen, figyelmetlen viselkedéssel azonban magunk és gyermekünk életét is kockáztathatjuk.

Dr. Füredi Gyula

Forrásunk a Vital

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1100 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x