Az alma hatalma - 6 gyógyhatás, amiről nem tudtál
Címlap / Szépség-Egészség / Az alma hatalma - 6 gyógyhatás, amiről nem tudtál

Az alma hatalma - 6 gyógyhatás, amiről nem tudtál

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A rózsa-félék családjába tartozik. Az egész világon jól ismert és mivel jó alkalmazkodó képességű, szinte minden égöv alatt megterem. Az almát a rómaiak is ismerték és fogyasztották, a mai választék-bővülés ebben a században alakult ki, nemesítéssel és keresztezéssel.  

Számos fajtáját ismerjük, a nyári almától a késő őszi fajtáig, ami csak télen kapja meg igazi zamatát. Az alma jól bírja a szállítást, ennek köszönheti, hogy eljuthat mindenhova, ahol ember él.

Tápértéke

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, nyomelemeket, A vitamint, B komplex vitaminokat, kevés C vitamint. A B vitaminok rendkívül jó hatással vannak az emésztésre, mert serkentik a táplálék felszívódását.

Gyógyhatása

Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit főleg gyógyhatásának köszönhet. Bár alacsonyabb a C vitamin tartalma, mint a citromé vagy a narancsé, gyógyhatását a benne levő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztő rendszerre gyakorolnak gyógyító hatást. Magas a pektin tartalma, ez az anyag a gyümölcs sejtfalának alkotó része, mely vízben oldódva kocsonyás zselét alkot. Fontos továbbá a héja, a cellulóz része, amely segít kitisztítani a beleket. Általánosságban véve, az alma tisztító hatású.


Jó tulajdonsága még az, hogy az íz leplezése végett olyan zöldséglevekhez is keverhetjük, amelynek fogyasztásához egyébként nemigen lenne étvágyunk. Fogyasztása elősegíti a más táplálékkal elfogyasztott ásványok, vitaminok, enzimek felszívódását, érvényesülését szervezetünkben.

Alacsony vércukor

Az alacsony vércukorszint esetén, amikor az agy nem kap elegendő glukózt, rosszullét környékez, ájulás is bekövetkezhet. Valamikor cukorkát ajánlottak ilyen sürgősségi esetekben. Annál azonban sokkal jobban megfelel a beteg szervezetnek a nyers alma. Abban az esetben is ajánlatos az alma fogyasztása, amikor föllép a depresszió.

Hashajtó

Ha az almalét összekeverjük olyan növény levével, amelyben sok az ásványi só, olyan gyógyszer hatású anyag keletkezik, amely első osztályú hashajtónak felel meg. Ezt a pektin tartalmának köszönheti. A legjobb ha spenótlével vagy sóskalével keverjük össze fele-fele arányban. Ebben a két zöldségfélében ugyanis nagymennyiségű oxálsavat találhatunk. Az oxálsav szerves sav, tulajdonsága, hogy rendkívül jótékonyan hat a belek mozgására nyers állapotban. Amikor a pektin és a nyers oxálsav összekeveredik, a belek faláról képes leolvasztani a megrökönyödött székrekedés maradványait is. Mindez fájdalommentesen történik, görcsök nélkül. Súlyosabb esetekben csupán kevés spenótlét keverjünk az almaléhez, mert a benne levő oxálsav meggyorsítja a belek mozgását.


Izületi gyulladás
Az almának rendkívül magas a savtartalma, így almabor is készíthető belőle, de sokkal inkább ismert egy másik terméke, az almaecet. Az almaecet nemcsak saláták vagy más étel ízesítésére használatos, de jó szolgálatot tesz azoknak is, akik érrendszeri betegségekkel küzdenek. Az izületi gyulladások csökkenthetők, ha naponta kétszer fogyasztunk vízzel almaecetet. Egy pohár vízhez két evőkanál almaecetet adunk. Hasonló szolgálatot tesz az ízületi gyulladásra a kissé erjedt alma lé. A savas gyümölcs, mint tudjuk, elfogyasztva lúgos termékké válik, bejutva a vérbe kioldja a csuklókból az apró kristályokat, amelyek a fájdalmat okozzák.

Magas koleszterin

Az egyik legalattomosabb betegségnek tartják a koleszterin lerakódást. Csendben húzódik meg a vérerekben a zsírlerakódás, ami idővel alaposan leszűkíti az ereket. Ha nem végzünk gyakran nagytakarítást testünkben, előbb, vagy utóbb meglepetés érhet bennünket. De ahogyan táplálékkal okozhatjuk a bajt, ugyancsak táplálékkal segíthetünk magunkon. Az alma pektinje azt bizonyította a kísérletezések során, hogy képes feloldani azokat a zsírokat - triglycerideket, amelyek a lerakódást okozzák.

Vértisztító

Az alma nemcsak az emésztési rendszer alapos tisztítója, de a vérsavtalanításába is alaposan belesegít. Ezt a tulajdonságát a magas ásványtartalmának köszönheti.

 

Májtisztító

Ha baj van az emésztéssel, azt a májhoz is visszavezethetjük. A renyhe emésztésen, az émelygésen könnyíthetünk almalé fogyasztásával.

Vesetisztító

A vese leterhelése már megtörtént, amikor megkaptuk az önpusztító betegségeket. A csuklók fájdalma akkor következik be, amikor már a vese is le van terhelve. A vese tisztítására legjobb, ha kissé szeszes almalét fogyasztunk vagy almaecetet, amely kioldja a disznóhús fogyasztása által keletkezett kristályszilánkokat a vesékből.

Elkészítési mód

Az almát, mint minden zöldség- és gyümölcslevet, elkészíthetjük kétféleképpen. Ha csak lemezvágóba rakjuk, pépesítjük, hígítsuk föl kissé vízzel, hogy inni tudjuk. Erősebb zöldségnél vagy gyümölcsnél nem is árt a higítás. Az alma esetében azonban a legjobb, ha a megmosott, feldarabolt gyümölcsöt kicentrifugázzuk és elfogyasztjuk. Lehetőleg mindig frissen készítsük, mert az oxidáció következtében hamar megbarnul. Ha hashajtónak használjuk, fele-fele arányban keverjük. A spenótot lemezvágóba tesszük, fél pohár almalével vagy fél pohár vízzel, és pépesítjük, majd felöntjük vízzel.

Centrifugázhatjuk is a spenótot, felhasználva a szárakat is. Almaecetet házilag is készíthetünk. Az almalevet kicentrifugázzuk és egy befőttes üvegbe tesszük, meleg helyen hagyva. Néhány nap alatt megszeszesedik, majd letisztul. Leszűrjük és fogyaszthatjuk.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 38487 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x