Mértékletesség a Nap alatt
Címlap / Szépség-Egészség / Mértékletesség a Nap alatt

Mértékletesség a Nap alatt

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-02

Amikor eljön a nyár, a vakáció, szabadság és nyaralások időszaka, igyekszik mindenki több időt tölteni a szabadban, leginkább a vizek mellett. A mértékkel alkalmazott lég- és napfürdő rendkívül fontos, főleg, ha aktív pihenéssel párosul. Azonban vigyázni kell, hogy a napfürdőzést ne vigyük túlzásba.  

 

Amikor eljön a nyár, a vakáció, szabadság és nyaralások időszaka, igyekszik mindenki több időt tölteni a szabadban, leginkább a vizek mellett. A mértékkel alkalmazott lég és napfürdő rendkívül fontos, főleg, ha aktív pihenéssel párosul. Azonban vigyázni kell, hogy a napfürdőzést ne vigyük túlzásba, mert a kellemes nyaralás szenvedéssé változhat, ha nem vagyunk elővigyázatosak.

Bár már kezd lecsengeni a csokoládébarnára sült szépségideál divatja – különösen Amerikában, Ausztráliában folytatnak kampányt ellene, a növekedő bőrrákos megbetegedések miatt - sokak számára még mindig a bronzbarna bőr jelenti nyáron a szépséget.


Ezt túlzott napozással próbálják elérni, aminek azonban komoly egészségkárosító hatása van. A nem mértékletes napozás következménye jó esetben égő bőrpír, de kialakulhat másodfokú égési seb, napszúrás, hőguta, s később akár bőrrák is.
 

Szükség van tehát néhány alapvető szabály betartására:
Kerüljük a napozást 11-től 14 óráig! Ilyenkor a legerősebb a napsugarak károsító hatása. Tudni kell, hogy a vízfelületek mellett és a magaslati helyeken ez a hatás még intenzívebb.
Bőrünket fokozatosan szoktassuk a naphoz, először csak 10-15 percet tartózkodunk a napon, majd mindennap 5 perccel tovább, így akár 60-90 percre is emelhetjük a napfürdő időtartamát. Csecsemőknél, kisgyermekeknél még fokozottabb elővigyázatosságra van szükség, náluk az első napozás csak 1-5 percig tartson.


Kánikulában, forró nyári napon, ha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak, könnyen megtörténhet, hogy napszúrást kapunk. Tünetei: sápadtság, hideg veríték, szédülés, hányinger, hányás, szapora légzés és szívverés, fejfájás, súlyosabb esetben izomgörcsök, eszméletvesztés.

Az elsősegélynyújtás a következő:
A napszúrást szenvedett egyént lehetőleg hűvös helyiségben lefektetjük, lábát megemeljük. Szoros ruháját meglazítjuk, s hogy nagyon le ne hűljön, betakarjuk. Sok folyadékot, főleg ásványvizet itatunk vele (ha nincs, lehet egyszerű csapvíz is, amelybe 1 literre 1 kiskanálnyi konyhasót keverünk.) Homlokára hideg vizes borogatást kell tenni. Súlyos esetben azonnal orvoshoz kell vinni, vagy mentőt hívni, mert a késedelem végzetes következményekkel járhat.
A napszúrást megelőzhetjük, ha nem tartózkodunk túl sokáig a napon, inkább félárnyékban napozzunk, fejünket vászon, vagy szalmakalappal védjük, s ügyeljünk az izzadással elvesztett folyadék és ásványi só elégséges pótlására.

Aki az óvatosság megtartásával, de napozni szeretne, annak feltétlenül ajánlott a fényvédő faktorral ellátott napozókrém használata. Az sem árt, ha a bőrnek a nap okozta öregedését is megelőző, kettős hatású: fényvédő és bőrtápláló krémeket választunk. Ilyen magas fényvédő faktorral ellátott és a bőr ráncosodását megakadályozó krém az aloe-balzsammal készült napozó krém.
Medicin info
Napozás Lap

 
 
[ 3736 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x