Az akupunktúra (csen-csiu) - a kínai gyógymód
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Az akupunktúra (csen-csiu) - a kínai gyógymód

Az akupunktúra (csen-csiu) - a kínai gyógymód

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-23

Manapság egyre többet hallani egy új gyógyítási módszerről, amely talán már-már kezd divattá is válni. Általában jó eredményekről számolnak be azok, akik kipróbálták, tehát minden bizonnyal valóban hatásos.  


Rendezvénynaptár
Manapság egyre többet hallani egy új gyógyítási módszerről, amely talán már-már kezd divattá is válni. Általában jó eredményekről számolnak be azok, akik kipróbálták, tehát minden bizonnyal valóban hatásos.

Az akupunktúra része a hagyományos kínai orvoslásnak

Története hosszú múltra tekint vissza. Az akupunktúra az acus (tű) és a pungo (szúrni) szóból ered. Kínában már hat-hétezer éve alkalmazzák, de a nyugati világban csak a hetvenes években találkoztak vele.

Angliában 1683-ban a holland ten Rhyne javasolta az akupunktúrát ízületi gyulladás és krónikus rheumatizmus ellen. Az ott uralkodó éghajlati viszonyok miatt valószínűleg nagy sikerrel.

Amikor Kína és az Amerikai Egyesült Államok viszonya javulni kezdett és egyre nagyobb betekintése lett a nyugati embernek Kína világába, akkor kezdett el ez az eljárás egyre népszerűbb lenni. Nálunk sokáig tiltott dolognak számított, sok magyar orvos mégis titokban alkalmazta. A Magyar Tudományos Akadémia csak 1989-ben engedélyezte a hagyományos kínai orvoslás elterjesztésére az Egészség Biztonság Alapítvány működését. Ekkor rengeteg kínai orvos érkezett Budapestre, akik többsége még ma is itt dolgozik. Az akupunktúra gyorsabban hódította meg azokat az országokat, amelyekben hasonló gyógyítási módszereket alkalmaztak, például Indiában, de érdekes módon a Szovjetunió területén is.

Az akupunktúrának fő előnye az olcsósága, széleskörű alkalmazhatósága és általában mellékhatásmentes alkalmazhatósága. Az anyagi forrásokkal gyengén ellátott országokban ez igen jelentős szempont.Az eljárás lényege, hogy tűket helyeznek a bőr megfelelő pontjaiba, amelyek a szervek felduzzadt energiaáramlását normalizálják, s a kiürülés és a feltöltődés újra kiegyenlíti egymást.

Először is meg kell állapítani, hogy melyik szervvel/szervekkel van probléma. Ezt nyelv- és pulzusdiagnózissal állapítja meg egy kínai orvos. Ezek eredményiből meg tudja mondani, hogy a testben melyik energiacsatornában van zavar. Persze még más diagnosztikai összetevőket is segítségül hívhat a pontos kórmegállapításhoz és ezek együttes eredményéből jön létre a végső diagnózis. Egyébként pedig ahol alacsony az energiaszint ott odavezetnek, ahol magas, ott pedig szétszórnak a tűk segítségével.Ehhez a hagyományos rendszerben 361 pont állt rendelkezésre a test felületén, melyek száma a mai napig 2000 fölé nőtt! Ezek között vannak amelyek inkább helyileg, mások általánosabban hatnak.

Ezt magunkon sose alkalmazzuk, hiszen mindenképpen fontos egy egészséges ember energiája, hogy a megfelelő hatást elérjük.
Ennek a mondatnak nincs értelme. Kinek az energiája szükséges a gyógyuláshoz? Sajátmagán senki sem tud korrekt akupunktúrás kezelést végrehajtani, hiszen nem tudja helyesen megcsinálni a diagnózisokat. A gyakorlatban olyan megelőző eljárások, aminek következtében felkészítik az egészséges embert a következő évszakra. Azaz olyan csatornapontokat szúrnak, amelyek feltöltik a szerveket, ezért könnyebben állnak ellen az időjárás változásainak.


A pontok a meridiánokon helyezkednek el, és meghatározott szervekkel állnak funkcionális kapcsolatban. Mivel az energiacsatornák az egész testet behálózzák, így a pontoknak van saját és más szervekkel való kapcsolata.A legmegfelelőbb akupunktúrás pontok ott helyezkednek el, ahol ezek a meridiánok a bőrfelszínhez legközelebb futnak. A teljes testet behálózzák az energiacsatornák, ahogyan a vérerek. Csak a gyógyítás szempontjából vannak legmegfelelőbb pontok. Pl. isiász kezeléséhez elég mélyen kell beszúrni a farizomba, hogy elérhető legyen a szükséges pont.

A beszúrás általában 3-10 mm mélységű. Az orvos a tűket többnyire a beteg szervtől távol helyezi el. A hüvelykujjba szúrt tű például a hasi fájdalmakat szünteti meg. Az akupunktúrás tűk hossza az 1cm és 15 cm között változhat.

A tűk elhelyezése pontos szabályok szerint történik. A hüvelykujjba szúrt tű, mely a tüdőcsatornához tartozik, nem hasi, hanem köhögés, mandulagyulladás, epilepsziás roham és láz esetén vehető igénybe.


Régen ezt a módszert csak fájdalomcsillapításra használták, mára azonban már tudjuk, hogy sok betegség kezelésére is alkalmas. Hatékony a gyulladásos betegségek, a keringési rendellenességek, a magas vérnyomás, érszűkület, gerincproblémák vagy asztma esetén. Sőt ahhoz is hozzásegíthet minket, hogy lefogyjunk. Általában azt ígérik, hogy három hét alatt 3-5 kiló súlyvesztés érhető el az akupunktúra segítségével. A szenvedélybetegségek gyógyításában is biztató eredmények születtek. Dr. Michael Smith és csapata az USA-ban már több, mint 20 éve alkalmaz fülakupunktúrát a drogfüggőségek oldására. Ott bírósági végzésre a börtönt kiválthatják ilyen terápiával.

Alkoholizmus gyógyításra, farfekvéses gyerek megfordítására és fogyókúrához is ajánlják 

Talán ez a leghatékonyabb módszer az alkoholizmus kezelésében, de számos más helyen is alkalmazzák. Zhang Yao kínai professzor elmondta például, hogy felkereste őt egy kismama, akinek farfekvéses volt a babája. Azonban már az első kezelés után megfordult. Az akupunktúrának megelőző szerepe is lehet, például rövidlátás esetén. Az akupresszúrának inkább megelőző szerepe van a rövidlátásnál. Akupunktúrával csökkenteni is lehet a dioptriaszámot. Elsősorban iskoláskorú gyermekeknél ajánlott. Ma már lézerrel is végeznek akupunktúrát. Ekkor a pontokat nem tűvel, hanem lézerfénnyel kezelik. Sokan vannak azonban, akiket nem lehet ezzel az eljárással gyógyítani. Ilyenek például a gyerekek és az idősebb emberek. Érdekes, hogy Kínában sokkal hatékonyabb a módszer, mint a nyugati államokban. Ennek valószínűleg az az oka, hogy a kínai emberek jobban hisznek a kezelés eredményességében. A nyugati orvosok elkezdték persze vizsgálni, hogy mi is lehet az akupunktúra sikerének titka. Erre azonban még nem sikerült választ találniuk. Gyerekeket is és időseket és várandós kismamákat is lehet kezelni akupunktúrával, csak az általában szokásosnál nagyobb szükséges körültekintéssel kell eljárni.

Az biztos, hogy a pontok csaknem 71 százaléka azokkal a területekkel azonos, amelyek egy belső szerv megbetegedésekor fájdalmassá válnak. A pontok minden esetben indikátorként is szolgálnak. Ha valamelyik testrészünkön érzékeny egy vagy több pont, akkor az azt jelenti, hogy a csatornában ill. a hozzá tartozó szervben valamilyen gond lehet. Ez már akkor jelez, amikor még semmilyen műszer sem képes kimutatni a kitörni készülő bajt. Megfelelő kezeléssel meg lehet előzni a betegség kialakulását. Mert a kínai gyógyítás úgy tartja, hogy „ nem akkor kell elkezdeni kutat ásni, amikor már szomjazunk és nem akkor kell elkezdeni fegyvert kovácsolni, amikor már nyakunkon az ellenség,”. Például a májbetegség fájdalma a jobb vállba sugárzik.

Szerintem ha szükség van rá, mindenképpen érdemes felkeresni egy akupunktúrával is foglalkozó orvost, de csak annak, aki valóban hisz benne.

És végül a „legfájóbb” pont: a hit kérdése. Ezt egész egyszerűen el kell felejteni! Ez olyan mintha azt állítaná a cikk szerzője, hogy a sokmilliárd kínait, sokezer évek keresztül becsapták és ők szeretnek ebben a becsapott állapotban létezni. Ez akkora képtelenség, hogy. A világhálón jónéhány olyan cikket is találni, akár ábrával vagy fényképpel, ahol állatokat(!) részesítenek ilyenfajta kezelésben. Márpedig azt eléggé nehéz elképzelni, hogy rá lehet beszélni egy lovat, kutyát, elefántot vagy egy sertést és tyúkot, hogy legyen szíves hinni a kezelésben, mert különben nem hat!
A hit emlegetése az ú.n. nyugati tudományok terméke, akik saját magyarázat híján inkább a fantáziavilágba utal(ják)ták

A témáról tovább olvashatsz IDE Kattintva >> 


A dőlt betűs kiegészítések, az irodalom és internet elérhetőség Somogyi Ákos kedves olvasónk észrevételei.

Irodalom
Dr. Dravetzky Éva: Akupunktúra. Dr. Haller Média Kiadó, Pécs 2000
Dr. Simoncsics Péter: A kínai akupunktúra régen és ma. Gondolat Kiadó, Bp. 1988
Dr. Simoncsics Péter: Betegségeink jelei. Westinvest Kft.

Internet
Akupunktúra dióhéjban (1. rész) 2000.07.31 14:17
Akupunktúra dióhéjban (2. rész) 2000.08.27 00:49
 
 
[ 10270 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x