A természetgyógyászat, mint lehetséges alternatíva
Címlap / Szépség-Egészség / A természetgyógyászat, mint lehetséges alternatíva

A természetgyógyászat, mint lehetséges alternatíva

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-06-06

A természetes gyógymódok alkalmazásával a természetben megtalálható anyagokat, növényeket, és természetes eljárásokat használjuk a megelőzésre és a gyógyításra. A természetgyógyászat a bennünk rejlő öngyógyító képességünk megerősítésével, és a természetben megtalálható növények gyógyító erejével dolgozik. 


Az alternatív gyógyászatba a megszokott orvosi kezelésbe nem tartozó, de tudományosan alátámasztott terápiás eljárásokon és gyógyszereken kívül használatos, de sok esetben több évezredes tapasztalati visszajelzéssel rendelkező technikák tartoznak.

A természetgyógyászati módszerek és eljárások természetesen nem helyettesítik, de hatásosan kiegészíthetik a modern orvostudományt. A modern orvoslás bizonyítékokon alapul, míg az alternatív gyógyászat alapja a hagyomány, a tapasztalat, amely pl. az ősi indiai és kínai módszereknél már évezredes. A betegségeket a modern nyugati orvostudomány többnyire csak fizikai szinten vizsgálja. A beteg szervet próbálja gyógyítani, a betegségre koncentrálva. A keleti filozófiák a nagy egészre figyelnek, vagyis holisztikus szemléletűek. A gyógyításban a holisztikus szemlélet azt jelenti, hogy a beteg embert a maga testi, lelki, szellemi és a környezetével, társadalommal való kapcsolatában vizsgálja. Így tárja fel betegségének okait, a kezeléskor a gyógyítás módját mindezek figyelembevételével határozza meg, az öngyógyító erők felébresztésére, és az egészségre fordítva a hangsúlyt.

A természetgyógyászat kiváló eredményeket ér el a gyógyításban, de természetesen korántsem mindenható. Léteznek olyan betegségek, egészségügyi problémák, amelyek a természetgyógyászat eszköztárával jól kezelhetőek, és léteznek olyanok is, amelyek nem használhatók.

Többnyire jól gyógyítható velük a fejfájás, az álmatlanság és a hátfájás. Sok lelki eredetű problémára, és gyulladásos megbetegedésre, pl. gyomorhurutra, hörghurutra, emésztőrendszeri problémákra, mint a székrekedés, felfújódás, puffadás, egyes húgyúti problémák, alvászavarok, stressz problémák, izgatottság kezelésére sikeresen alkalmazható.


Vannak azonban olyan betegségek is, amelyek nem igazán kezelhetők természetes gyógymódokkal: a szemészeti problémák, porckopás, cukorbetegség, vesekő és epekő, különféle hormonális betegségek, tartós ízületi kopások és gyulladások. Az öröklött betegségek sem gyógyíthatók az alternatív gyógyászat módszereivel. Egyértelműen a modern orvostudományé a terep a sürgősségi ellátásban is. A természetgyógyászati módszerek hosszú évszázadok, nem egyszer évezredek tapasztalatain alapulnak. Ezek azonban legtöbbször a modern orvoslás követelményeinek, a tudományos megalapozottságnak nem felelnek meg. Egyes természetgyógyászati eljárásokat könnyebb bizonyítani, ezáltal elfogadni, másokat nehezebb. A legfontosabb talán az, hogy ezeket a módszereket ne tekintsük eleve sarlatánságnak, azonban megalapozatlan reményeket se fűzzünk hozzájuk. Az évszázados hagyományokon alapuló természetgyógyászat és a tudományos bizonyítékokkal alátámasztott modern orvostudomány jól kiegészíti, és eredményesen segítheti egymást a gyógyításban és a megelőzésben is.

Az ismeretterjesztésnek köszönhetően egyre többet ismerünk meg a természetgyógyászat titkaiból. Egyre tudatosabban alkalmazzuk ezeket az eljárásokat a megelőzésben és a gyógyításban is. Egyrészt mert hatásosnak bizonyulnak, másrészt újabb és újabb tudományos bizonyítékok támasztják alá eredményességüket. Emellett a modern orvostudomány képviselői közül is egyre többen jönnek rá arra, hogy nem elég a beteg szervet gyógyítani. A beteg egészségét kell helyreállítani, és utána pedig az egészségét hosszú távon megőrizni. Ez önmagában gyógyhatású készítmények kúraszerű adásával lehetetlen és önpusztító folyamat. A nyugati orvostudományban is megjelenik a „páciensre figyelünk” szemlélet, a holisztikus megközelítés, valamint a spiritualitás, az ember lelki-szellemi volta, mint gyógyító erő. A mesterséges készítményeket nem használó természetgyógyászat sokkal kíméletesebb az emberi szervezettel, de ezeknek a természetes gyógymódoknak is lehet mellékhatása. Szakértelem nélkül, helytelenül alkalmazva pedig kifejezetten veszélyesek is lehetnek egyes természetes módszerek és technikák.

A legnagyobb eredményeket akkor érhetjük el a megelőzésben és a gyógyításban, ha az orvos és a természetgyógyász (sőt az orvos-természetgyógyász) a beteg bevonásával, és vele együttműködve holisztikus szemléletben, tudományos alapossággal használja természetgyógyászat évszázados tapasztalatán alapuló, kipróbált módszereit. Kijelenthetjük, hogy az orvos és a természetgyógyász akkor jár el helyesen a beteg gyógyulása érdekében, ha tiszteli és elismeri a másik terület eszközeit és módszereit is. Amikor pedig szükségesnek látja, akkor segítségül is hívja a gyógyulás érdekében.


A betegségek egy része valamilyen lelki probléma – önértékelési zavar, depresszió – következménye is lehet. Ezeknek a betegségeknek a kezelésére a hagyományos gyógymódok mellett természetgyógyász bevonására is szükség lehet. Az ellazulás technikájával, meditációs gyakorlatokkal, a tökéletes befelé fordulás élményét nyújtó jógával nemcsak ellazul, hanem önmagát, problémái pszichés eredetét is megismerheti. Könnyebben nézhet szembe a problémával. Ha pedig már nem tehet semmit, akkor elengedheti lelki terhét. A meditációval szinte mindenkinél kedvező hatást érhetünk el. A fájdalom csökkentésében a talpmasszázs is sokat segíthet. Ha a masszázs tudatos életmódváltással és alternatív módszerek együttes alkalmazásával (pl. gyógyfürdő) jár együtt, akkor egészségünket hosszú távon is megőrizhetjük. A gyógytorna a mozgásszervi betegségek gyógyításának talán legfontosabb módszere. A diagnózis felállítása után az egyén állapotának és adottságainak megfelelő programot alakítja ki a gyógytornász. Ezt a programot nemcsak a panaszok megszűnéséig, hanem még utána is érdemes folytatni, mert a problémás területet körülvevő izmok megerősítésével nemcsak a fájdalmat szüntetjük meg, hanem a panaszok későbbi jelentkezését is megelőzzük.

Ha szeretnél többet tudni a Soter Egészségközpont természetgyógyász képzéséről, kattints a következő linkre!

Amennyiben érdekli a téma, szeretne többet foglalkozni az egészségfejlesztéssel, egészségmegőrzéssel, látogasson el honlapunkra: www.soter-egeszsegkozpont.hu vagy facebook oldalunkra: https://www.facebook.com/soter.egeszseg/

(X)
 
 
[ 6644 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x