Macskánk és a nagy hideg
Címlap / Szépség-Egészség / Macskánk és a nagy hideg

Macskánk és a nagy hideg

Forrás: GoldenVet
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-05-27

Patadokit, kedvenc állatorvos-csodadokinkat megszólták, hogy csak a kutyákkal foglalkozik! Pedig két cicája is van a rendelőben, Luca egy mentett trikolor, és Péter, egy befogadott perzsa kandúr (más néven a vezérigazgató úr). Igazi macskásként, őszinte szavakkal szól a cica gazdikhoz, és lehet, hogy nem minden szava fog tetszeni!  

 

Alapvető dolgok, amit a macskákról tudni kell:
  • szoliter állat (magányos, nem kedveli különösebben a társaságot, fajtársaival való szociális igénye elsősorban párzási időszakban lép föl) – ez nem jelenti, hogy nem kedves, vagy nem jó vele együtt élni, sőt!
  • éjszakai vadász nagy vadászterület igénnyel – ezért van, hogy a kisebb lakásokban tartott cicák három dimenzióban tudnak őrjöngeni, ha éppen úgy hozza kedvük.
  • húsevő ragadozó állat – vagyis elsődleges tápláléka a hús, s ha hozzáfér, bizony le is vadássza magának. Kis rágcsálók, gyíkok, apró rovarok, madarak esnek áldozatul.

Tippünk: A cica nyakába akasztott apró csengős nyakörv nem csak azt jelzi, hogy az állat gazdás, hanem azt is, hogy érkezik a ragadozó. Az énekes madarakat így hatékonyan óvhatjuk, ha a cicánk szeret vadászni. A nyers húsos finomságokat pedig adjuk inkább mi, biztonságos forrásból.


Ha mindezeket figyelembe vesszük, megértjük a macska viselkedését, és teret tudunk adni természetes igényeinek melyek:
  • ideálisan egyedüli faj (legalábbis azonos neműként) a “családjában”
  • szabad kijárás vadászterületére (portyázási lehetőség)
  • nyers, csontos húsos táplálás

Ha ezeket a feltételeket biztosítjuk macskánk számára, nem csak nagyobb öröm lesz vele együtt élni, de sok betegséget is elkerülhetünk. Gyakori, hogy szerető gazdiknál több cica is van egy családban, de ez néha fölösleges stresszt idéz elő az állatban. Ezért is lehet, hogy a sok cica együtt betegesebb, különösen a máj, de más fontos szervek krónikus betegségét is okozhatja a rossz, zsúfolt tartás. A cicákat nem csak a túl sok fajtárs, de sokszor a területén élő agresszív kutya, vagy harsány gyerek is stresszelheti. A helytelen táplálás (száraz vagy nedves tápok) a máj, vese problémáit, allergiás (szőr, bőr) vagy daganatos megbetegedéseket okozhatnak.

Ahhoz azonban, hogy szeretett macskánknak mindezt meg tudjuk adni, néhány fontos óvintézkedést is meg kell tennünk.


 
Az ivartalanítás – ez mindenekelőtt. Nem lehet eléggé hangsúlyozni. A túlszaporodás a helyesen tartott kedvencek territóriumát is veszélyezteti, ezért sokszor a bölcs macskabarátok az utca vad cicáit is ivartalanítják, a magukét védve.

A kandúrok az udvarlás idején túl gyakran verekszenek össze, melyből a gazdi mindössze annyit észlel, hogy a macskája egyszer csak sántikál, de külső sérüléseket nem talál. Legtöbbször egy konkurens kandúr harapta lábon a hősszerelmest, ám ez nem vicces, mert a macskák harapása jóval súlyosabb lehet mint a kutyáké.

A macska szájában levő baktériumok a vérbe kerülve súlyos fertőzést okoznak, a seb betályogosodik, az akadémikus orvos csak a műtétet kínálja megoldásként. Ezzel szemben egy igen hatékony alternatív, antibiotikum és műtétmentes megoldás is létezik az ilyen jellegű sebek okozta fertőzés leküzdésére, mely egyaránt kíméli az állatot és a gazdi pénztárcáját.

Mit tegyünk a macskával ha nagy a hideg?

Macskákat tartsd a házban. Nagyon nagy túlélő ösztöneik vannak ugyan, de miért tegyük ki őket fölösleges és nem csekély mértétű stressznek, az életükért való küzdelemmel. Kinti cicák sokszor autók alatt találnak menedéket, melyet, ha indítanak, esetleg nem veszik észre az alatta meghúzódó macskát, aki így könnyedén akár életét is veszítheti. Sajnos minden évben van néhány kiborult gazdi, aki saját cicáját üti el, vagy jó szándékú autós, aki kétségbeesetten rohan vele hozzánk. Nem mindig tudunk segíteni. Legjobb, ha van egy jól záródó cicaajtó és a cica be tud húzódni a házba. -5 fok felett pedig egyszerűen reteszeld el a cicaajtót, és a cica olyankor használja a benti WC-t (A legtöbb ki-be járós cicának van!)

És arra is figyeljünk oda, hogy se kutya, se cica ne tudja magát megmérgezni – itt a folytatás, amit egy cica-gazdi írt, akinek megmérgezték a cicáját! 
 
 
[ 15189 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x