155 ország fogott össze a Rákellenes Világnapon
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / 155 ország fogott össze a Rákellenes Világnapon

155 ország fogott össze a Rákellenes Világnapon

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-21

2000 óta február 4-e a rákellenes küzdelem világnapja. 18 éve már tehát, hogy a világ rákbetegséggel foglalkozó szervezetei, orvosai, ápolói, önkéntesei és kormányai koordináltan próbálnak fellépni a daganatos megbetegedések ellen. Még mindig, és egyre többet kell beszélnünk erről, mert a rákos megbetegedések és az azokkal összefüggésbe hozható halálesetek száma az előrejelzések szerint nőttön nő.  


Rendezvénynaptár
Vannak eredményei ennek a közös munkának?

Természetesen vannak. Az egyik eredmény például az, hogy az időben felismert daganatok nagyon jó eséllyel gyógyíthatóak. Sokat fejlődött a diagnosztika és a műtéti eljárások is.
A másik az, hogy egyre több, bár még mindig fájóan kevés országban létezek regiszter az onkológiai esetszámokról. Ezek a számok azonban lesújtóak.

Magyarországon az elmúlt bő tíz évben

A betegek száma egyre nő, és ha nem teszünk mielőbb mindent meg azért, hogy minimálisra csökkentsük annak az esélyét, hogy mi is valamelyik onkológiai osztályon kössünk ki, akkor akár már egy évtized múltán is még a mainál is rosszabb adatsorról számolhatunk majd be!
Minden harmadik daganatos megbetegedés megelőzhető. Nem győzzük hangsúlyozni, ezért álljon itt még egyszer: minden harmadik rák megelőzhető!
Mit kell tennünk ezért? Csak amit amúgy is meg kéne tennünk az egészségünkért. Ügyeljünk a táplálkozásunkra, mozogjunk minél többet, legyünk a jó levegőn, kerüljük az erős napsütést, ha dohányzunk, tegyük le a cigarettát, és figyeljünk az alkoholfogyasztásra.


Szűrések, oltások

Ha egészséges életmódot folytatunk is, az még nem elég. Vannak olyan rákfajták, amelyek kórokozók hatására fejlődnek ki, ezek ellen védőoltásokkal védekezhetünk. A különféle szűrések pedig hozzásegítenek a daganatok korai felismeréséhez.
Kevés szó esik arról, hogy már egészen fiatalon meg kell kezdeni a szűrővizsgálatokat! Nemcsak tüdőszűrésre kell menni (annak idején minket már az általános iskolában vittek minden évben), hanem a lányoknak már 18 éves koruktól, de akár még hamarabb is, ha már belekóstoltak a szexualitás örömeibe, évente kellene méhnyakrákszűrésen részt venniük. Emellett havonta ajánlott áttapogatni a mellüket, és ha éreznek csomót, fájdalmat, mielőbb orvosnál jelentkezni.
A fiúknak ugyanez a teendőjük a heréikkel kapcsolatosan, de vajon hányan tudnak erről?


Akkor hát hova menjek?

A legtöbb szűrővizsgálatra a háziorvos adja a beutalót. Ő tudni fogja, melyik rendelésre hogyan, mikor, milyen gyakorisággal menjünk el. Ne az legyen az egészség bizonyítéka, hogy nem fordulunk orvoshoz! Még ha nincs is semmilyen panaszunk, legalább évente jelenjünk meg a háziorvosunknál néhány rutinvizsgálatért! Ez nemcsak a rák megelőzése miatt fontos, számos más betegségnek is elejét lehet venni így.

A szomszédom egészséges életet élt, mégis rákos…

Sajnos a legnagyobb igyekezettel sem tudunk teljes védettséget szerezni sem a rák, sem más betegségek ellen. Bár sokat fejlődött a diagnosztika, még mindig nem ismernek fel az orvosok sem minden daganatot időben, vagy ha igen, sem tudják mindegyiket meggyógyítani. De ha csak azt elérjük, hogy a jelenlegi esetszám a kétharmadára csökken, akkor a felszabadult idő és energia hasznosul azoknak a gyógyításában, akiknek nem elég egészségesen élniük. Ebbe a kétharmadba pedig beletartozhat a legjobb barátunk, a családtagunk, vagy akár egyenesen mi is.
 
 
[ 3109 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x