Iskolás mosolyok - A fogváltás gondjai
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Iskolás mosolyok - A fogváltás gondjai

Iskolás mosolyok - A fogváltás gondjai

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-11

A fogváltás minden gyermeknél más-más ütemben zajlik. Általánosságban elmondható, hogy hat éves kor körül kezdődik. Ekkor kb. 20 tejfoggal rendelkezik a gyermek. A fogváltás 13 éves korig lezajlik, 28 maradandó fog kialakulásával. A bölcsesség fogak csak később, fiatal felnőttkorban bújnak ki. A fogváltás van, akinél korábban, van akinél később indul meg, és van, akinél 1-2 év alatt lezajlik, mások elhúzódó évekig cserélik le tejfogaikat.  


Rendezvénynaptár
Az első tejfog elvesztése és az új fog kitörése után célszerű fogorvoshoz vinni gyermekünket, aki figyelemmel kíséri a fogváltás folyamatát. Jó, ha a szülő tisztában van a fogváltás menetrendjével is, hogy maga is nyugodtabban tudja koordinálni gyermeke maradandó fogsorának kialakulását. Az első tejfogaink a két alsó és két felső metszőfog, ennek megfelelően fogváltáskor elsőként a két alsó metszőfogát veszti el a gyermek, majd a felső fogsor metszőfogai következnek. Ez a folyamat 6-7 éves életkorban szokott bekövetkezni. 8-9. életév környékén az oldalsó metszőfogak helyett nő ki a maradandó fog, majd 9-10 évesen a tejőrlők helyébe lépnek az első kis őrlőfogak, majd 1-2 éven belül a második kisőrlők. 10-11 éves korban a szemfogak váltása zajlik le. A tejfogsor leváltása után a meglévők mögé még kibújik két nagy őrlőfog. 

Ahogyan a tejfogak megjelenési sorrendje is gyermekenként eltérő lehet, a fogváltás sem mindenkinél ebben a sorrendben zajlik le. A fent vázolt fogváltási menetrend az általános fogváltási tapasztalatok alapján alakult ki.
 

 
Nem szabad kikerülni azt a kérdést sem, hogy tévhit, hogy a tejfogakat nem kell ápolni, mert úgyis kiesnek. Tévhit, hogy nem érdemelnek annyi odafigyelést, mint a maradandó fogak. A tejfogak helyfenntartó funkcióval bírnak a fogváltásig. Ha idő előtt elveszítjük tejfogainkat, akkor a maradandó fogsor rendellenességéhez vezethet, ugyanis az üres hely melletti két szomszédos fog kompenzálni törekszik a hézagot és részlegesen betölthetik a foghelyt. Cél, hogy a tejfog a helyén maradjon mindaddig, amíg gyökerei fel nem szívódnak és végül a gyökértelen tejfogat a kibújó maradandó fog lökje ki helyéről. 
 
Azt is tudni kell, hogy a szuvas, kezeletlen tejfog érzékeny lehet, a csontszövet begyulladhat körülötte, ez akár a maradandó fog csírájának sérüléséig is fokozódhat. A rendszeres fogászati kontrollok alkalmával a fogorvos a kezdődő szuvasodást meg tudja állítani. Enyhe csiszolással, fluoridos ecseteléssel megfékezhető a tejfog tovább romlása és esetleges elvesztése. Nagyobb fokú fogszuvasodás esetén lehetőség van a tejfog tömésére is. 
 
Ha a tejfog bele elpusztult, de gyökerei nem szívódtak fel, akkor nem tud a helyére az állandó fog kitörni, kócos, rendetlen fogsor jön létre. Előfordul ugyanis, hogy a maradandó fog nem tudja a helyét elfoglalni és nem a fogívben tör elő, mert nem esett még ki a tejfog. Vagy éppen azért, mert korán kihúztak egy tejfogat és a szomszédos fogak beterjeszkedtek a helyére. 

 
 
Ha a kiesett tejfog helyére fél-egy éven belül nem tör elő a maradandó fog, gondoljunk rá, hogy nincs meg a megfelelő számú fogcsíra. Ez egyszerű röntgenvizsgálattal könnyen kideríthető. Mint ahogy akkor is érdemes szakorvoshoz fordulni, ha a tejfog túl sokáig marad a helyén, nem cserélődik le maradandó foggal. 
 
Nagyon fontos tehát, hogy rendszeres fogorvosi ellenőrzés alatt történjen meg a fogváltás. A teljes fogváltás után pedig fogorvos feladata eldönteni, hogy szükség van e a fogsor fogszabályzó készülékkel való korrekciójára. Tejfog kezelés

  
 
[ 3136 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x