Fogröntgen - vajon mennyire veszélyes?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Fogröntgen - vajon mennyire veszélyes?

Fogröntgen - vajon mennyire veszélyes?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-02-28

A fogászati röntgen a fogorvosi kezelés egyik fontos, mondhatni legfontosabb diagnosztikai eszköze. Egy lehetőség, hogy a fogorvos "belelásson" a fogakba, s általa számos fogászati probléma idejekorán felfedezhetővé válik. Általa a fogorvos egyértelmű képet kap fogaink, ínyünk állapotáról, s ezen precíz diagnózis birtokában a fogászati eljárások közül a számunkra legmegfelelőbbet tudja kiválasztani, így a kezelés eredményessége maximálisan garantálható.  


Rendezvénynaptár
Számos esetben válhat szükségessé röntgenfelvétel készítése. Elkülönítjük, a digitális kis fogröntgentől az un. panoráma röntgent. A digitális kis fogröntgent egy-egy fog megvizsgálására alkalmazzuk. A panoráma röntgen nem helyettesíthető a kis fogröntgennel, ugyanakkor a kis fogröntgen kiegészítője lehet a panoráma röntgen felvételének. 
 
A legtöbb fogászati kezelőszék rendelkezik un. intraorális fogröntgen készülékkel, így a kezelés bármely fázisában sor kerülhet röntgent felvétel készítésére. Ezen készülékeknek nincs szórt sugárzása, nem jelentenek sugárterhelési veszélyt a páciensre nézve. A kis fogröntgen lehetővé teszi tehát a folyamatos ellenőrzést és kontrollt az adott fog ellátása alatt. 

 
A panoráma röntgen, ahogy a neve is mutatja, a teljes fogsor állapotát megmutatja. Széles képet ad nemcsak a fogak, de az állkapocs, arcüreg és orrüreg állapotáról is. A komplexebb beavatkozásokon túl az implantátumok beültetése, fogszabályozás, csontpótló beavatkozások végzése és egyes fogágy betegségek kezelése során is általános gyakorlat a panoráma röntgen alkalmazása. Mindezeken túl a góckutatás során a fogászati gócok feltárására is panoráma röntgen készül a fogsorról.  A panoráma röntgen megkönnyíti és felgyorsítja a diagnózis felállítását, még azokban az esetekben is, amikor egy fog külsőleg teljesen egészségesnek tűnik. Előfordul, hogy egy-egy elváltozás hagyományos szájüregi vizsgálattal nem diagnosztizálható, ám ezen rejtett szájüregi képletek is láthatóvá válnak a panoráma röntgenfelvételen. Más diagnosztikai eszközökkel összehasonlítva tehát számos előnnyel bír a röntgenfelvétel készítése, ezért az általános fogászatban az egyszerű kezelések során is bevett eljárás. 
 
Fentieken túlmenően a panoráma röntgenfelvétellel például a régi fogtömések hibái is azonnal láthatóvá válnak. A fogíny- és csontsorvadás állapotfelmérésekor is nagy segítséget nyújt a panoráma röntgen, de akár a fogínyvérzés okának tisztázására, az arcüreg gyulladásos állapotainak kiváltó tényezői feltérképezésére is használható. A ki nem nőtt bölcsességfogak is ellenőrizhetők általa, a betört fogak állapota, és még sorolhatnánk. Látható tehát, hogy a panoráma röntgen nagymértékben megkönnyíti a fogászati beavatkozások tervezését. 
 
A fogröntgen segítségével készült digitális felvétel a kezelőegység képernyőjén megjeleníthető, a felvétel nagyítható, forgatható, kontraszt is állítható hozzá. 
Napjainkban egy jól felszerelt fogászati rendelőnek nélkülözhetetlen eleme a panoráma röntgen készülék.  Panoráma röntgen készítése külön röntgenszobában történik. Az elkészült felvétel kérésre CD-re írható, s a páciens tulajdonát képezheti. 

 
 
A röntgen szó hallatán sokan megijednek attól, hogy vajon a panorámaröntgen mekkora fokú sugárterhelést ró a páciensre. A mai berendezések a korszerű fejlesztéseknek köszönhetően igencsak minimális sugárterhelést okoznak az emberi szervezet számára. A modern röntgenberendezések a hagyományos típusokhoz viszonyítva sokkal kisebb sugárdózissal sokkal jobb minőségű képek előállítására alkalmasak, ezáltal eredményesebb a diagnózis felállítása. Nem kell tehát félni a fogászati röntgentől, ezek veszélyessége elhanyagolható az általuk nyújtott diagnosztikai előnyökhöz képest, nem beszélve arról, hogy a szájüregi rákszűrésnek is kitűnő eszközéül szolgál. Panoráma röntgen készítése 
 
[ 6946 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x