Válts vegán életmódra
Címlap / Szépség-Egészség / Válts vegán életmódra

Válts vegán életmódra

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Dr. Bérczy Judit holisztikus orvos cikkében rávilágít, hogy a mellékvese fáradtság számos diszharmonikus folyamat elindításában oki tényezőként jelenik meg, pl. pajzsmirigy alulműködés, túlsúly, vagy a meddőség. A vegán életformára való áttérés segíthet a mellékvese regenerálásában, az egészség felé vezető úton. Többek között Bérczy Judit előadása is meghallgatható a XXII. Vegetáriánus Fesztiválon, szeptember 8-9-én, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban (1105 Budapest, Szent László tér 7-14.) Belépés INGYENES.  

„Semmi sem olyan üdvös az emberek egészsége szempontjából, és biztosít nagyobb esélyt a Földünkön lévő élet túlélése érdekében, mint a vegetáriánussá való fejlődés.” (Albert Einstein)


A vegán életmód ( növényi alapú táplálkozás) jótékony hatásaival: az egészségre, betegségek megelőzésére és a gyógyító folyamatok támogatására, számos tanulmányban foglalkoztak és foglalkoznak napjainkban is. Örömteli, hogy 2016-ban az Orvosi Hetilapban, egy tudományosan minősített tanulmány jelent meg, mely a Pécsi Tudományegyetemen készült és bizonyítja a növényi alapú étrend elsődleges egészségmegörző hatásait.

Sok vizsgálat egybehangzóan kiemeli, hogy a vegán étrend mellett alacsonyabb a szívbetegségek kockázata, csökken az LDL („rossz”) koleszterin és a vérnyomás szintje, valamint kevesebb a 2-es típusú cukorbetegség és csökken a rákos betegségek kockázata is. A növényi alapú étrend összetételéből következik, hogy a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabona, diófélékben való gazdagságuk, a bennük található bioaktív vegyületek: például a flavonoidok révén csökkenthetik a krónikus betegségek kockázatát.


Endokrinológusi szemmel áttekintve a rendkívül mértékben megnövekedett, és a cukorbetegség mellett második helyre került pajzsmirigy problémákat ( Hashimoto kór, hypothyreosis, hyperthyreosis), valamint meddőséget, mellékvese fáradtság tünetegyüttesét, joggal vetődik fel a kérdés: miként hat a vegán táplálkozás a hormonrendszerre, van-e segítő, megelőző és a betegségből való gyógyulást támogató szerepe?

A témában végzett kutatások rávilágítanak, hogy a vegyes étrend mellett, az állati termékekben megtalálható magas telített zsírsavtartalom csökkenti az inzulin hatékonyságát, inzulinrezisztenciához vezet és megágyaz a cukorbetegségnek.

Az állati fehérjében gazdag táplálkozás növeli a plazma és a nyál kortizol szintjét. A krónikusan magas kortizol szint növelheti a félelmet, hangulati élet zavaraihoz, depresszióhoz vezethet. A tartósan magas kortizol szint károsítja a hippocampust, mely miatt az emlékezőképesség romlik. A kaliforniai Loma Linda egyetem tanulmánya szerint a húsevőknél megkétszereződik a demencia betegségek rizikója.

Antonela Matala és munkatársai 2017-ben megjelent ( Nutrients ) közleményében a vegán (növényi alapú) diéta kedvező hatását állapította meg az autoimmun pajzsmirigy betegekben (Hashimoto kór). A plazma anti TPO és anti Tg szintjét csökkentette, és preventív hatást mutatott a pajzsmirigy alulműködés kialakulásával szemben.

A vegán étrend fitoszterol, polyfenol (flavonoidok) gazdagsága és jelentősebb galluszsav tartalma révén gyulladáscsökkentő, immunmoduláló, az autoimmun folyamatokat (Hashimoto thyreoiditis) csökkentő, kivédő hatású.

A környezeti mérgek, mint a dioxin és furánok, mintegy 90%-a az állati eredetű táplálékkal jut be az emberi szervezetbe.

A meddőség hátterében gyakran meghúzódó hypothyreosis (pajzsmirigy alulműködés), inzulinrezisztencia kezelésében, megelőzésében a fenti adatok alapján is segítséget jelent a vegán táplálkozás.


A növényi alapú étrend hasznos támogatója a hormonrendszer harmóniájának fenntartásában, barátja az embernek, de a földbolygó valamennyi élőlényének, és alapja sok szenvedés, éhezés, klíma katasztrófa elkerülésének. Etikai, erkölcsi bázist ad a szellemi fejlődésnek. Sok híres ember választotta és választja ma is a vegán életformát.

dr Bérczy Judit
holisztikus endokrinologus
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4682 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x