Az MRI vizsgálatok mágneses térereje biztonságos, nem terheli...
Címlap / Szépség-Egészség / Az MRI vizsgálatok mágneses térereje biztonságos, nem terheli a szervezetet!

Az MRI vizsgálatok mágneses térereje biztonságos, nem terheli a szervezetet!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Bár sokan tartanak az MRI vizsgálatoktól, a szűk csőalagút és az erős zaj miatt, jó tudni, hogy a mágneses erőtér nincs negatív hatással a szervezetre és ma már számos kényelmi funkció segít a páciensek komfortérzetének növelésében.  

 

Tesla különös története a Városligetben

Nem is gondolnánk, hogy az MRI közvetetten Magyarországhoz is kapcsolódik, hiszen Nikola Tesla nevét hordozza a mágneses indukció mező mértékegysége, amelyben az MR készülékek mágneses erejét mérik. A híres tudósnak számos találmányt köszönhetünk, így például a váltóáramot is, amelyet ma minden háztartásban használunk. Nikola Tesla egy ideig Budapesten élt és mérnökként dolgozott, s az itt töltött időszakhoz köthető a váltóáramú dinamó és motor feltalálása, melynek működési elvét a legenda szerint a Városligetben vázolta fel. A Föld mágneses mezeje egyébként körülbelül 0,5 Gauss körül van, ennek 30.000-szerese a diagnosztikában leggyakrabban használt 1,5 Teslás MR berendezések térereje.

 

Így lesz kép a mágneses erő segítségével

Az MRI betűszó (magnetic resonance imaging) jelentése mágnesesrezonancia-képalkotás. A készülék működésének alapelve, hogy erős, állandó mágneses térben bizonyos atomok magjai képesek nagy frekvenciájú rádióhullámok elnyelésére, majd kisugárzására, és ezekből a jelekből vissza lehet következtetni az atommagok tulajdonságaira, illetve környezetük fizikai és kémiai jellemzőire. Az MRI-felvétel ezért rendkívül részletes képet ad az élő szervezet finom struktúráiról, így a lágy szövetek feltérképezésében nincs versenytársa. A magyar egészségügy meghatározó szereplőjénél, az Affidea Magyarországnál egyébként évente közel 100.000 MRI vizsgálatot végeznek, amelyekből a gerinc, térd, koponya, és az elmúlt évek technikai fejlődésének köszönhetően ma már a has és kismedence vizsgálatok a leggyakoribbak.

 

A mágneses tér biztonságos

A mágneses térnek nincs semmilyen ismert negatív hatása a páciensekre, ugyanakkor sokan tartanak az MRI vizsgálatoktól annak körülményei miatt. Az MR képalkotás elengedhetetlen része ugyanis, hogy a lehető legegységesebb mágneses mezőt állítsák elő, és ezt a leghatékonyabban egy alagút jellegű berendezéssel lehet elérni. Sokan ebben a csőben klausztrofóbiásnak érzik magukat, ugyanakkor ma már elérhetők a nagyobb, 70 cm-es alagútátmérőjű gépek is, melyek tágasabb érzést nyújtanak a páciensnek. Szintén segítenek a kiegészítő kényelmi eszközök: a különböző párnák, emelők, tükrök növelik a beteg komfortérzését. A gépek hangja erőteljes, de ezt füldugóval enyhítik, illetve a modernebb berendezések decibelterhelése is természetesen alacsonyabb. Szintén nagyon fontos szempont a betegek részéről a vizsgálati idő hossza, amely elsősorban az adott berendezés típusától és az azon elérhető opcióktól függ.

A legtöbbször az MR térerejét jelző Tesla mérőszámokkal találkozhatunk az életben. Általában hazánkban 1,5 Teslás gépeket használnak, ugyanakkor már elérhető a privát ellátásban is 3 Teslás berendezés– például az Affidea Váci Greens központjában. Ezek erősebb jelet produkálnak, a kontrasztkülönbségek hangsúlyosabbá válnak, így az egyes szövetek egymástól való elkülönítése javul, ugyanakkor léteznek olyan MR vizsgálatok, amikor a 1,5 Teslás gépek használata optimálisabb. A mágneses térerő jelenléte miatt azonban nagyon fontos biztonsági szabályokat kell betartani: a fémtartalmú eszközöket, fém klipszeket, piercingeket nem szabad bevinni a vizsgálótérbe, erre vonatkozóan fokozottak az előírások a 3 Teslás MR-ben. Azok a páciensek, akiknek a szervezetében mágneses erőre reagáló fém van ültetve egészségügyi okokból, nem vizsgálhatók MR-géppel.

 

Az Affidea Magyarországról

Az Affidea Magyarország a hazai egészségügyi szektor egyik vezető vállalata, amely komoly tapasztalattal rendelkezik a képalkotó diagnosztika területén. Ezt a tevékenységet a vállalat 1991-ben kezdte el Magyarországon, évente több mint 150 ezer db CT és több mint 80 ezer db MR vizsgálatot végez. Jelenleg több magánegészségügyi központot és kórházi diagnosztikai központot üzemeltet, ez utóbbiak részt vesznek az állami ellátás támogatásában. Az Affidea Európa piacvezető magánegészségügyi szolgáltatója: a cégcsoport 16 ország 280 egészségközpontjában évente 14 millió képalkotó vizsgálatot végezve 7 millió pácienst lát el.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 1927 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x