Vajon megbízhatsz egyetlen Covid gyorstesztben?
Címlap / Szépség-Egészség / Vajon megbízhatsz egyetlen Covid gyorstesztben?

Vajon megbízhatsz egyetlen Covid gyorstesztben?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A koronavírus pillanatok alatt felforgatta az eddig megszokott életünket. Ismerőseink többségével a személyes találkozásokat mellőzve az interneten beszélgetünk, sokkal több időt töltünk a négy fal között, és próbálunk odafigyelni a garantáltan megfelelő higiéniai körülmények biztosítására is.  

 Az is mindennapos kérdés, hogy COVID-19 fertőzöttek vagyunk-e vagy sem, illetve átestünk-e már a betegségen. Ebben a cikkben a koronavírussal és a tesztekkel, gyorstesztekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat mutatjuk be.

Mik a COVID tünetei?

 

  • Láz. Akárcsak az influenza, úgy a COVID esetében is a 37.8 °C feletti testhőmérséklet a leggyakoribb panaszok listáján szerepel.
  • Fáradékonyság. Gyengeséget és rossz közérzetet a tüdőgyulladás miatti gyengeség is okozhat. Azonban az immunrendszer munkája a betegség tüneteinek enyhülése után is kimerítheti a szervezeted.
  • Száraz köhögés. Az erős és szűnni nem akaró, a torkot szinte égető száraz köhögés szintén intő jel lehet a gyorsteszt elvégzésére és a szükséges kezelés megkezdésére.
  • Szaglásvesztés. A koronavírus legkorábban észlelhetői tünetei közé tartozik a szaglásvesztés, amely általában hamarabb jelentkezik, mint a köhögés vagy a hőemelkedés és lázasodás.
  • Ízvesztés. Ha az illatok mellett az ételek ízét sem érzed, fokozottan érdemes koronavírusra gyanakodnod.
  • Egyes betegeknél a koronavírus alábbi tünetei is előfordulhatnak:
  • Torokfájás
  • Orrfolyás
  • Orrdugulás
  • Légszom
  • Nehézlégzés
  • Izomfájdalom
  • Hasmenés

A COVID elleni védekezés eszközei




Oltás

Az oltás a leghatékonyabb védekezési mód a koronavírus ellen. Oltással jelentősen csökkented az esélyét, hogy a koronavírus súlyos szövődményekhez, akár halálos betegségekhez vezessen. Habár az oltások fokozott védelmet nyújtanak, az első vagy második oltás utáni hetekben sem szabad még lazítani a maszkhasználaton vagy a higiéniai óvintézkedéseken.
 

Kézmosás
 

Hazaérkezéskor moss kezet legalább 62%-os alkoholos kézmosóval kb. 30 másodpercig, majd használj szappant is. Az egyfázisú tisztító- és fertőtlenítőszerek többsége hatásos a koronavírus ellen.
 

Otthoni fertőtlenítés

Amikor hazaérsz, az újonnan behozott tárgyakat is alaposan mosd el, illetve fertőtlenítsd. Emellett a gyakran használatos tárgyaidat naponta tisztítsd vírusölő fertőtlenítőszerrel. Töröld le minden nap a billentyűzetet és a mobiltelefonod, továbbá a csapokat és a kilincset is.
 

Szájmaszk

Maszk fel- és levétele előtt mindig moss kezet. A maszk a szádat és orrodat egyaránt takarja el. Viselése közben ne nyúlj az arcodhoz, tehát ne vakard meg a szemed vagy dörzsöld meg az orrod, hiszen a koronavírus leggyakrabban a kezekről kerül a nyálkahártyákra.
 

Tesztelés korábban és most


Korábban nagyon nehezen volt hozzáférhető a koronavírus teszt. A túljelentkezések miatt órákig kellett hosszú sorokat kivárni, vagy a magánszolgáltatók éppen túlságosan drágán kínálták a teszteket.
Szerencsére ma már 20 perc alatt, korrekt áron kapsz eredményt, ha koronavírus gyorstesztre jelentkezel. Ez a legkényelmesebb és leggyorsabb módja annak, hogy megállapítsd a fertőzöttséget.

 

Koronavírus tesztek fajtái, típusai


PCR vizsgálat
A PCR teszt a megfertőződést követő 2-4 napon belül már kimutatja a vírus örökítőanyagát (RNS). A mintavétel száj-és orrgaratból történik steril pálca segítségével. Eredményt 24 órán belül kapsz.
 
Centaur XPT teszt
Ez az új szerológiai teszt utólagosan is kimutatja, és igazolhatóvá teszi a COVID-19 megbetegedést. Vérvétel segítségével történik. Pozitív eredmény esetén igazolhatod, hogy a szervezetedben már jelen van a koronavírus elleni hatóanyag, és a kézhez kapott lelettel védettségi igazolványt igényelhetsz.
A koronavírus elleni első oltás után 3 héttel, a második oltás után pedig 1-2 héttel célszerű Centaur XPT teszten részt venni, hogy megbizonyosodj a megfelelő ellenanyag szintedről.
 
ELISA teszt
Szintén vérvétellel mutatható ki laboratóriumi teszten, hogy a szervezetedben megtalálható-e az új SARS-CoV 2 vírustörzs elleni antitest. A vizsgálat eredményét 5 napon küldik e-mailben.
Pozitív lelettel - akárcsak a Centaur XPT esetében - a 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet alapján védettségi igazolványt igényelhetsz.
 
IgM és IgG gyorsteszt
Ujjbegyvérből mutatja ki, hogy megfertőződtél vagy átestél-e a koronavíruson, illetve található-e a szervezetedben ellenanyag. Ezzel a típusú gyorsteszttel az oltás utáni védettséged szintjét is ellenőrizheted.
20 perccel a vizsgálat után már pontos eredményeket kapsz. Ha pozitív lett az eredmény, tanácsos PCR vizsgálattal is meggyőződni a fertőzés jelenlétéről.
 
Ag gyorsteszt
Szintén 20 perccel a tesztet követően megkapod a teszt eredményét. Mintavételt az orrgaratból vesznek, hogy kimutassák a vírus fehérje jelenlétét.
Ez a teszt akkor mutatja ki a COVID-19-et, ha a feltételezett koronavírusos ismerősöddel legalább 4, de legfeljebb 14 napja találkoztál. Ha minimum 4 napja már koronavírusos tüneteket észlelsz, tanácsos ezt a gyorstesztet választanod.



 

Mit kell tudni a gyorstesztekről?


Előnyei

  • Akár 20 percen belül megkapod az eredményt
  • Megmutatja, hogy átestél-e a betegségen vagy éppen lappangó fázisban vagy
  • Megállapítja, hogy van-e elegendő ellenanyag a szervezetedben a COVID elleni védekezéshez
     

Hátrányai

  • További tesztre (pl. PCR) is szükség lehet a COVID jelenlétének megerősítéséhez
  • Pozitív lelettel még nem igényelhetsz védettségi igazolványt
     

Összegzés

 

A koronavírus gyorstesztek elsősorban a 20-30 percen belüli eredményhozás miatt előnyösek. Kimutatják, hogy jelenleg fertőzött vagy-e, illetve azt is, ha már túl vagy a betegségen. Azonban a fertőzés biztos megállapításához vagy kizárásához további COVID tesztre is szükség lehet, ami magasabb költséget jelent.
 
 
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 1427 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x