A hét fátyol táncáról…
Címlap / Szépség-Egészség / A hét fátyol táncáról…

A hét fátyol táncáról…

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-05-29

Ha kiderül valakiről egy társaságban, hogy hastáncol, valószínűleg pár mondaton belül felteszik neki a kérdést: Eljártad már a hét fátyol táncát? Nekem is feltették már ezt a kérdést, de csak most. 

Ha kiderül valakiről egy társaságban, hogy hastáncol, valószínűleg pár mondaton belül felteszik neki a kérdést: Eljártad már a hét fátyol táncát? Nekem is feltették már ezt a kérdést, de csak most, a cikkel kapcsolatosan kezdtem el kutatni az eredetét. A hét fátyol táncról Elizabeth Artemis Mourat (aki több mint 16 évig tanulmányozta a fátyol történetét) írt könyvében. Két történet kapcsolódik ehhez a tánchoz.

Salomé története:
Egy házasságtörő viszony után Herodiás és sógora, Heródes elhagyták párjukat, hogy egymással kössenek házasságot. Ez ellen Keresztelő János nyilvánosan is szót emelt, hiszen nemcsak elhagyták hites társukat, de az, hogy valaki házasságot kössön a volt férje testvérével, akkoriban vérfertőzőnek számított. Heródes bebörtönözte Jánost hogy elhallgattassa. Nem merte megöletni, mert félt annak a tömegnek a megtorlásától, akik Jánost prófétának tartották. Herodiás gyűlölte Jánost, mivel nyilvánosan elítélte hűtlenségét.

Herodiásnak volt egy leánya - Salomé - az első házasságából, aki vele és új férjével élt a palotában. Heródes születésnapi ünnepségén a fiatal és gyönyörű Salomé táncolt neki és az elöljáróknak. E táncában (a legenda szerint) egymás után vette le hét fátylát, amíg meg nem mutatkozott meztelen teste. Táncával annyira megigézte Heródest, hogy az ünnepélyes esküt tett minden magasrangú vendége előtt, hogy megadja a lánynak, bármit is kér. Anyja sugalmazására Salomé Keresztelő János fejét kérte egy tálcán. Bár a király nem akarta teljesíteni kérését, úgy érezte - mivel mindenki előtt tette az ígéretét - muszáj azt megtartania. Így Jánost lefejezték és fejét Salomé elé vitték.

A bibliai történetben (Máté evangéliuma 14:6-11) nem említik, hogy milyen táncot is járt a lány. Valójában nincs szó fátylakról vagy vetkőzésről, csábításról. Oscar Wilde készített erről egy színdarabot, amit 1892-ben mutattak be Sarah Bernhardt-tal Salomé szerepében, ami a bibliai alaptörténet kiszínezése. E darab sikerén felbuzdulva Richard Strauss írt egy operát ugyanerre a történetre alapozva. Ezt 1902-ben, Berlinben mutatták be először a nagyközönségnek. Oscar Wilde fantáziája nyomán a hét fátyol tánc mítosza a csábítás és az erotika mítosza lett, ezért kapcsolják a hastánchoz, mivel ezt a táncot kihívónak, csábítónak is tartják.

Istár története:
Néhányan úgy tartják, hogy a hét fátyol tánca abból a legendából ered, ami elmeséli Istár(a szerelem és a termékenység babiloniai istennője) leereszkedését az alvilágba. A lefelé vezető hét kapunál a hatalmát jelképező egy-egy ékszerét/ruhadarabját kellett levetnie, hogy útja végén „meztelenül/védtelenül” lépjen be. Olyan tárgyakat, mint pld. korona, karlánc, jogar, melltartó, köntös. Fátyolról itt sem esik szó.

Miért Hét? A hetes misztikus szám. A numerológiában a 7-es szám az égi tudást jelképezi. A fátyol részben eltakar, részben sejtet olyan részleteket, amit csak homályosan láthatuk rajta keresztül. A hermetikus tradíció és a Kabbala szerint az égi tudást az emberek szeme elől hét fátyol takarja el. Ez az ember pszichológiai működésének hét minősége, amelyet a Kabbala életfájának hét alsó szefirája fejez ki. (Yesod-tól a rejtett Daath-ig)

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 10306 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x