Vérszegénység: idült betegségek és vitaminhiány is okozhatja...
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Vérszegénység: idült betegségek és vitaminhiány is okozhatja

Vérszegénység: idült betegségek és vitaminhiány is okozhatja

Forrás: Dr. Info
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-05-08

Az anémia olyan állapot, amelyben a vörösvértestek vagy a bennük található hemoglobin (az oxigénszállításért felelős fehérje) mennyisége a normális érték alá csökken. A vérszegénység különböző klinikai tünetekben nyilvánul meg és ennek megfelelően különféleképpen kezelhető. 


Rendezvénynaptár
A vashiányos anémia tünetei: enyhe fáradékonyság, belső nyugtalanság, feszültség, sápadtság, száraz bőr, fokozott hajhullás, törékeny körmök, orrnyálkahártya-berepedés. Anémiát okozhat erős vérzés miatti hemoglobinvesztés, előidézheti a hemoglobinképző elemek (vas, folsav, B12-vitamin) hiánya, a vörös csontvelő elégtelen működése vagy a vörösvértestek túlzott mértékű szétesése (hemolitikus anémia) is. Hemolitikus anémiát okozhatnak paraziták (malária, egyes férgek), felléphet kémiai anyagok vagy egyes gyógyszerek mellékhatásaként, de lehet öröklött betegség is (mediterrán anémia, sarlósejtes vérszegénység).Anémia idült betegségekben

Idült betegségekben a lelassult vörösvértestképzés vezet vérszegénységhez, melynek hátterében citokin nevű fehérjék termelése áll, ezek a citokinek gátolják a vörösvértest-képződést.

Idült betegségek gyakran vezetnek vérszegénységhez, leggyakrabban az időseknél. Fertőzés, gyulladás és daganat is gátolhatja a vörösvértest megfelelő képződését a csontvelőben. Mivel a gátló hatás viszonylag enyhe, a vérszegénység lassan alakul ki és csak idővel derül ki. A csontvelő nem tudja a vörösvértestek képzéséhez felhasználni a tárolt vasat, ezért a vérszegénység ezen fajtáját vas-újrafelhasználási (vas-reutilizációs) anémiának is nevezik.

Mivel ez a vérszegénység-fajta lassan alakul ki, és általában enyhe fokú, ritkán okoz tüneteket, vagy akár tünetmentes is lehet. A tüneteket leginkább magát a vérszegénységet okozó megbetegedés eredményezi, és sokkal ritkábban az anémia. Nincsen célzott laboratóriumi vizsgálat a bizonyításhoz, így a diagnózis az egyéb okok kizárásán alapul.

Ennek a vérszegénységnek így célzott kezelése sincs, az orvos a kiváltó okként szereplő betegséget kezeli, vas és vitaminok pótlása nem segít. Igen ritkán olyan súlyossá is válhat a vérszegénység, hogy vérátömlesztésre van szükség. Alternatív megoldás lehet a csontvelőt vörösvértestképzésre serkentő eritropoetin vagy darbepoetin adagolása.

Vitaminhiányos anémiák
A B12-vitamin és a folsav alacsony szintje, vagy hiánya vitaminhiányos vérszegénységhez vezethet.
A B12-vitamin és a folsav hiánya megaloblasztos anémiához vezet, melynek esetén a csontvelő nagy és kóros formájú vörösvértesteket (megaloblasztokat) termel.
A B12-vitamin- és a folsavhiány oka leggyakrabban elégtelen bevitel vagy elégtelen emésztőrendszeri felszívódás, valamint daganatok kezelésére használt gyógyszerek, például metotrexát, fluoruracil és citarabin.Panaszok, tünetek és kórisme

A B12-vitamin- és a folsavhiány okozta vérszegénység tünetei lassan alakulnak ki, és hasonlóak egyéb vérszegénységek tüneteihez. A B12-vitamin hiánya az idegsejtek működési zavarához is vezethet.

Amennyiben anémiát állapítanak meg, mindig megvizsgálják, hogy nem B12-vitamin vagy folsav hiánya okozza-e. Ha a mikroszkópos vizsgált során kórosan nagy vörösvértestek (megaloblasztok) láthatóak, felmerül a B12-vitamin- és folsavhiány okozta vérszegénység lehetősége. A vérlemezkék és fehérvérsejtek is lehetnek rendellenesek, különösen akkor, ha a megaloblasztos anémia már régóta fennáll.

A vitaminhiány okát a B12-vitamin és folsav vérszintjének meghatározásával és egyéb vizsgálatokkal lehet felderíteni.

Kezelés
B12-vitamin- és folsavhiány okozta vérszegénység kezelése a hiányzó vitamin pótlásán alapul.
A B12-vitamint általában injekció formájában pótolják, melyeket eleinte naponta vagy hetente adnak több héten át, amíg a B12-vitamin vérszintje normalizálódik, majd havonta egyszer. B12-vitamin orrspray, nyelv alatt oldódó, vagy szopogatható-tabletta formájában is pótolható. B12-vitamin okozta vérszegénységben szenvedő betegeknek általában életük végéig kell B12-vitamint pótolniuk.

A folsavat napi egy tabletta bevételével lehet pótolni. Akiknek zavart a folsav felszívódása, életük végéig pótlást igényelnek.


Forrás: Dr. Infó


Harmonet-tipp - táplálkozási javaslatok:
B-12-ben gazdag élelmiszerek: Máj, húsfélék, élesztő, virágpor, méz, propolisz, teljes kiőrlésű gabonák
Folsavban gazdag élelmiszerek: Zöld növények és levélzöldségek, cékla, szójatej, teljes kiőrlésű gabonák, máj

Képek:
piqs.de: Steve Evans - Uzbekistan
piqs.de: Jardinero - Lady in Red 
 
[ 14038 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
/img/hirdetes/2021/baby_more.png
 
x