Igazi buli a zumba!
Címlap / Szépség-Egészség / Igazi buli a zumba!

Igazi buli a zumba!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-11-28

Különleges mozgásforma, amelyért egyre többen rajonganak. Hogyan formálja az alakot és mi a zumba népszerűségének titka? Ez is kiderül egy népszerű zumbaedzővel folytatott beszélgetésünkből. Ujfalusi Márta interjúja. 

A zumba a zumbear igéből, kolumbiai szlengből ered. Azt jelenti: gyorsan mozogni, és szórakozni. Már ebből is látszik, hogy nem egy komor, monoton  edzésről van szó. A zumba kiötlője, feltalálója Alberto “Beto” Perez edző  egyik alkalommal, amikor éppen egy hagyományos aerobic órájára készült, észrevette hogy otthon felejtette a cd-ket amelyeken az óra zenéi voltak. Kiment az autójához és talált pár másik cd-t, csupa latin zenét. Az óráján ezekre a zenékre rögtönzött mozgást, táncos alapokra. Az óra végén sokan odamentek hozzá és megkérdezték, nem lehetne-e a következő órán is hasonló zenére hasonló mozgásokat végezni. Mindez a 90-es évek végén történt, azóta futótűzként terjed a zumba és egyre népszerűbb.
 
Hogy mi a zumba népszerűségének titka? Többek között ez is kiderül a következőkben. Kis Dalma zumbaoktatóval beszélgetünk.
 
Mióta sportolsz?
Hivatalosan versenysportot nem űztem soha, de szerencsére kiskorom óta hozzászoktam a mozgáshoz. Kézilabdáztam, röplabdáztam és nem bírtam mozgás nélkül akkor sem, amikor Budapestre kerültem a főiskolára. Labdajátékokhoz csapat kell és terem, így más mozgást kerestem.
 
Táncoltál valahol?

Hip-hopoztam 5 évig, de ennek a zumbához nem nagyon van köze, maximum egy kicsit a reggaeton-részéhez. Latin táncot szerettem volna táncolni, de nem találtam táncpartnert.
 
Kiknek ajánlod a zumbát?
Mindenkinek!
 
A zumba leginkább annak való, aki ki szeret táncolni, ugye?

Nem csupán nekik, hanem mindenkinek, aki egy kicsit eltérő mozgásformát szeretne végezni.
Aki mozogni szeretne  és úgy szeretne súlyt leadni hogy közben nőies alakot nyerjen, mert ezzel nem „kondis”, hanem valóban nőies formája lehet bárkinek.
 
Hogyan állítod össze az edzésprogramot? Néha változtatsz az óráidon...hogy van egy óra felépítve?
Ugyanúgy van egy bemelegítő “warm up” zene, 2-3 bemelegítő számmal. Tapasztalataim szerint az a jó, ha mindegyik stílusból, tehát a salsa, rumba, cumbia típusú táncokból egyaránt beleillesztek párat. Aztán jön a “felpörgés” és a végén van egy “slow down”  - levezető zenesor.
 
Mivel biztatnád azokat akik idegenkednek a csoportos edzésektől, a táncos óráktól és egyáltalán azokat, akik most határozzák el, hogy elmennek heti párszor zumbázni?
Úgy kell lejönni edzésre, hogy csak önmagaddal foglalkozz. Figyelj a tanárra és a többi rajtad múlik. Az a lényeg, hogy jól érezd magad!
 
Én azt látom, hogy az óráidon boldogság van az arcokon. Jó a hangulat. Észreveszed, mennyire jól érzi magát mindenki zumbázás közben? Te hogy látod?

Akik elöl vannak, azokkal jobban fel tudom venni a szemkontaktust. Ha valaki néha kimegy az óráról, megkérdezem, mi az oka. Azt mondják, nem bírják a tempót. Ritkán, de ilyen is előfordul. De arra biztatom őket: ne adják fel, jöjjenek el ismét, hátha megjön a kedvük újra.
 
Azt vettem észre hogy a hagyományos aerobic óráknál kezd népszerűbb lenni a zumba.
Mit gondolsz a zumba jövőjéről?

Szerencsére egyre több edző van, a zumbaoktatók jövője is azon múlik, hogy folyamatosan tele vannak-e az óráik és érdekes órákat tartanak-e. Lehet, hogy egy idő után kissé lecseng majd a kezdeti lelkesedés. Pár év múlva kiderül, én biztos, hogy folytatom a tanítást.
 
Van-e olyan intenzitása a zumbaórának, mint bármelyik másik aerob-jellegű edzésnek?
Vajon mennyire hatásos a zumba?

Van olyan hatása, igen! Egy alakformáló óránál nem intenzívebb, de lehet, hogy egy picit izgalmasabb. Ez nem csupán az izmokra hat, hanem a szívre és a lélekre is. Ezért szoktam mondani, hogy a zumbaóra egy cardio-party. Ha valaki olyan intenzíven csinálja, mint én, az oktató, akkor nagyon hatásos. Érdemes velem együtt lelkesen mozogni!
 
Szeretsz változtatni a zenéken?
Igen, szeretek és biztosan észrevetted te is, hogy néha kicsit “dilisebb” zenéket is hozok, rock and roll-t is akár, cha cha cha-t is, de mindig vannak visszatérő zenék és mozdulatok.
 
Változatosak az óráid, nagyon klassz hogy a például a hastáncórák is eszembe jutnak az zumbán.
Beletartozik a belly dance is, szerves része az óráknak, hiszen ezt minden nő szereti.

 
Férfiak járnak zumbázni?

Igen, de sokkal kevesebben. Talán félnek a ritmusoktól, a kötetlenségtől, a tánctól. De erre semmi okuk, szeretettel  várjuk őket is!
 
Sokan kérdezik, hogy mibe öltözzenek zumbaórán?

Jók a leggingsek, pólók, a kényelmes cipő, tulajdonképpen bármi szóba jöhet, amiben jól érzi magát valaki és amiben mozogni tud. Melegítőövet is sokan használnak, ezzel fokozzák az edzés hatását.
 
Milyen energiákat szabadít fel egy zumbaóra?

Csakis pozitív energiákat, mivel olyan zenéket hozok, amelyek felvidítanak, kikapcsolnak.
 
Mik a közeli terveid?
Elvégzem a főiskolát és mellette edző maradok, mindkettő fontos. Most másodéves vagyok. Nem ez lesz a szakmám hanem diplomás művelődés- és rendezvényszervező, de mindenképp folytatom az edzői munkát.
 
Látóként és egyben gyógyító terapeutaként csakis lelkesíteni tudok mindenkit: legyünk lendületben, mozogjunk, táncoljunk! Szellemünk, testünk, lelkünk és és tudati énünk harmóniájának elérése és fenntartása fontos feladat és egyben csodálatos kötelesség is. Ne felejtsük el, hogy a mozgás és a siker: életforma.
 
 
Ujfalusi Márta
www.leleklato.eoldal.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9842 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x