Jesszusom! Letörött! Ezeket tedd, míg a törött fogaddal...
Címlap / Szépség-Egészség / Jesszusom! Letörött! Ezeket tedd, míg a törött fogaddal a fogorvosig érsz

Dr. Bakos Anikó

Jesszusom! Letörött! Ezeket tedd, míg a törött fogaddal a fogorvosig érsz

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-04

Fogaink akár egy véletlen baleset következtében, akár egy rossz harapás miatt is könnyen sérülhetnek, letörhetnek. Egy törött, sérült fog nemcsak esztétikailag zavaró, de fájdalmas is. Fogunk a sérülés mentén érzékenyen reagál a hideg, meleg ételekre, italokra, arra is, ha levegő éri, de még az időjárás-változásra is. Gyermekkorban a baleset következtében bekövetkező fogsérülések a listavezetők, felnőttkorban mind inkább az elhanyagolt, szuvasodásnak indult fogsérülés jellemző. A rendszeres fogorvosi kontroll a szuvasodás miatti fogtörés megelőzésében élenjáró, ugyanis az időben, fogtöméssel kezelt fogszuvasodással a fog megerősíthető. Amennyiben a fogszuvasodást nem kezelik vagy rosszul kezelték, bizony továbbra is előfordulhat, hogy kemény ételre harapása, de akár egy foghoz koccanó üvegpohár hatására letörhet a fog egy része.  

Gyökérkezelt fogaknál is gyakori, hogy „megreccsen” a fog, hisz ezen fogaknak már nincs vérellátásuk, a fog „rideggé” válik, s ütődésre, erősebb harapásra könnyebben eltörik.
Fog letörését okozhatja még a napközbeni szorítás, éjszakai fogcsikorgatás is.
Statisztika alapján a leggyakrabban a metszőfogak sérülnek.

De mit kell tenni, ha letörik a fogad? Ha fogad letörik, a lehető legrövidebb időn belül fordulj fogorvoshoz, hogy megelőzd a további bajt! A sérült fog könnyebben romlik, a törés mentén a szuvasodási folyamatok is gyorsabban beindulnak.

Egy letört fog éles szegélye komoly sebeket okozhat a szájüregben, megsértheti a nyelvet, a száj nyálkahártyáját, olyan sérüléseket okozhat, melyek veszélyforrást jelentenek: fájdalmasak és nehezen gyógyulnak, hisz kialakulhat seb, gyulladás, duzzanat a sérülés helyén. A törés mentén kieső rágófelület miatti rágási akadályok szintén megnehezítik a mindennapi rutin életvitelt, az étkezést is. A letört vagy akár elvesztett, teljes egészében kitört fog okozhat fogelmozdulást, ugyanis a hiány helyére a harapás tökéletesítése okán a mellette, alatta levő fog „helyezkedni” próbálhat.

De mi a kezelésmód letört fog esetén? A fogorvosi beavatkozás mikéntje a sérülés fokától függ: élpótlással, héjjal vagy koronával észrevétlenül, esztétikusan pótolható a hiányzó fogterület.
A megfelelő beavatkozás meghatározása előtt alaposan meg kell vizsgálni milyen mértékű, jellegű törésről van szó. Röntgenfelvétel is készülhet, megvizsgálandó, hogy kialakult-e esetlegesen gyulladás a foggyökérnél.

Minimális fokú fogrész-veszteség esetén egyszerű töméssel pótolja a fogorvos a fogat, de ha már a fog kevesebb, mint fele is letört, akkor direkt héj a legpraktikusabb kezelési módszer.

Sokan ódzkodnak a fogtöméssel felépített törött fog látványától, félvén, hogy árnyalati különbség adódik az eredeti fog és a tömés között. Mai korszerű fogorvosi technikáknak köszönhetően a fogszínhez igazodva több árnyalatból választja ki a szakorvos a megfelelőt, magas esztétikai igényű végeredményt garantálva a páciensnek.

A direkt héj tükörfényesre polírozható porcelánszemcsékkel dúsított kompozit anyagból készül, így akárcsak a fogtöméssel történő felépítésénél, ezáltal is teljesen természetes látszatú lesz fogunk.

Ha a fognak több mint fele hiányzik, akkor kerül képbe az indirekt héj vagy a korona alkalmazása. Indirekt kerámia héj esetén nem történik további foganyag veszteség, csiszolás nélkül, csupán a fog elülső felszínének megmunkálásával helyezi fel a fogorvos a héjt.

A korona, mint fogkezelési megoldás már kicsit összetettebb művelet, ugyanis a sérült fogat első körben gyökér kezelni kell, majd a gyökércsatornát ki kell fúrni és csapos rögzítéssel megerősítve felépíteni, tetszés szerint fém vagy fémmentes koronával ellátni.

Fogtörés megelőzésére egyet tehetünk, félévente látogassunk el fogorvosunkhoz, aki megvizsgálva fogaink állapotát kiszűrheti a lehetséges problémaforrásokat. Fogunk ugyanis nem fog letörni, ha időben kiszűrjük a szuvasodás jeleit, és elejét vesszük a bajnak. Fogtömések összefoglalása.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 41046 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x