Zsír van rajtad, vagy izom?-avagy a skinnyfat
Címlap / Szépség-Egészség / Zsír van rajtad, vagy izom?-avagy a skinnyfat

Dr. Csábi Bettina

Zsír van rajtad, vagy izom?-avagy a skinnyfat

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Teljesen normális a testsúlyod, mégis löttyedt, narancsbőrös vagy, alig van rajtad izom? Mindenkinek más és más a szép. De abban kiegyezhetünk, hogy sovány, de löttyedt senki nem szeretne lenni közülünk, akár férfi vagy, akár nő. Egy biztos, ha csak fogyókúrázol, vagy kizárólag kis intenzitású, hosszú edzéseket végzel, esztétikailag nem kapod meg azt az eredményt, amire vágysz.  

Nem az a cél, hogy összefogó sztreccsben, alakformáló harisnyákban jól nézzél ki, nézd meg a mai huszonévesek többségét a strandon. Ki akar úgy kinézni, mint a többségük? Márpedig a skinnyfat teljesen általános lett és elfogadott manapság.

X kg vagyok, hová kellene fogynom?

Az anyagcsere gyorsasága határozza meg, milyen gyorsan tudod elégetni a kalóriákat. Az alapanyagcserét növeli pl. a lázas állapotok, ha megemeled a testhőmérsékletedet, a növekedés, edzés /fizikai aktivitás kb. 10-szer annyi kcal-t éget, mint a szellemi/, ill. fontos azt tudni, hogy minél nagyobb az izomtömeged, annál gyorsabb lesz az anyagcseréd. Tehát amíg egységnyi idő alatt a zsírszöveted 4 kcal-t éget el, addig az izom 9-et. Tehát ha nem akarsz életed végéig kampányszerű diétákat beiktatni /amik ált. koplalás kategóriák/, hogy tartsad a súlyodat, akkor építs izmot!

Koplalásra épülő diéták

A koplalásra épülő „diéták” –ha lehet ezeket így nevezni, mert a diéta valójában céltudatosan szabályozott étrend bizonyos cél érdekében, leépítik az izmokat is rólad. A 90 napos diéta, 600 kcal-s diéta, káposzta- leves kúra, és hasonló elmés butaságok, amik mellett gyönyörűen leépülnek az izmok. A fehérjeporra épülő diéták azzal reklámozzák magukat, hogy megadják a szükséges tápanyagot szervezetednek. Valóban, napi 3-szori fehérjepor még mindig jobb, mint a káposztaleves kúra, 90 napos kúra, viszont azt kifelejtik, hogy maximum 600 kcalt engednek fogyasztani mellette. A szervezet a fehérjéből is tud energiát nyerni, azaz szépen fel fogja használni a fehérjeport, és éhezik a szervezeted.


„Szálkásítani szeretnék, nem izmosítani”- mondják legtöbben a nők, és kis rózsaszín súlyzókkal bohóckodnak. Szálkásítani, de mit? Csak azt lehet szálkásítani, ami van. Az izmod ugyanolyan akkor is, ha éppen eltakarja a zsír. Mihelyt megfelelő módszerrel elégeted a zsírt, előbukkannak az izmok. A férfiaknál esztétikus a szép izomzat, és bizony, a nőknél is. De ezekhez izmot kell építeni.

„Csak formálni akarom az izmaimat”- Izmaid formája genetikailag és fiziológiailag meghatározott. Van egy eredése és egy tapadása, hogy milyen formájú az alapvetően két dologtól függ: 1. az izom méretétől 2. a rajta levő zsír mennyiségtől Ha szeretnél egy izmot kidomborítani, akkor növelni kell a méretét és csökkenteni a rajta levő zsírt! A zsírt legcélszerűbb diétával- értve ezalatt a tiszta táplálkozást- lehet lepucolni, hogy ki hogyan tünteti el ezen belül, az már az edzője, dietetikusa szaktudásán múlik. A képen látható bajnokom kg-ban alig fogyott valamit, viszont az egész testkompozíciója átváltozott, irongirl lett, félmaratont futott versenyeken. És letagadhat úgy 10 évet korábbi önmagához képest….az izom nehezebb, mint a zsír, így csak a mérleget nézegetni felesleges. Elsősorban a zsír-izom arány a mindentudó.

Hogyan érdemes edzeni, enni, hogy izmot építsek?

Attól függ, mi a célod, ill. van-e valamilyen betegséged. Nyilván ha állóképességi sportban szeretnél eredményt elérni, akkor szükséged van több szénhidrátra, hogy telítettek legyenek a glikogénraktáraid. Amennyiben IR-os vagy, vagy cukorbeteg, akkor sem engedheted meg magadnak, hogy eltérj tetszőlegesen a számodra meghatározott szénhidrát beviteltől.
Hétköznapi emberként, munka, család mellett nincs általában lehetőséged arra, hogy kettébontsad az edzéseidet, különválasztva az erősítő edzéseket, és az állóképességi edzéseket. Ha sportban célod van, a technikai edzések úgyis önálló blokkok. Célszerű mindig erősítő résszel kezdeni az edzéseket, ilyen pl. súlyzós edzés, dombra futások, saját testsúlyos gyakorlatok, amíg több a glikogén, és aztán rátérni azokra, amikkel növelheted az állóképességedet. Elvileg egyidejűleg nem lehet fejlődni erőben, gyorsaságban, állóképességben, de valljuk be, a mindennapokban az edzés nem cél, hanem eszköz egy kiegyensúlyozott élethez.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 15807 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x