Lélegezz!
Címlap / Szépség-Egészség / Lélegezz!

Bakonyi Panni

Lélegezz!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az életben csak két dolog biztos, az első és az utolsó lélegzetvételünk. Az, hogy közötte mi történik, csak rajtunk múlik. Mégis, bár semmi mást nem tudunk biztosra, csak két lélegzetvétel meglétét, a mindennapjainkban kevés figyelmet szentelünk a légzésnek.  

Belégzés-kilégzés, nagyon törődni se kell vele, megy magától. Már akinek - mert ugyebár ismerjük a szőke nős viccet:
 
A szőke nő elmegy a fodrászhoz, fejhallgató van a fején. Mondja neki a fodrász:
- Legyen szíves levenni a fejhallgatót, mert nem tudom megnyírni!
- Nem lehet, mert akkor meghalok.
Nyírja a fodrász, hirtelen lekapja a fejéről, a nő meghal. Gondolja belehallgat a fejhallgatóba:
- Kilégzés, belégzés, kilégzés, belégzés…
 
Nem térnék ki a hamis sztereotipiákra és bélyegekre, arra viszont igen, hogy szinte mindannyiunknak fontos lenne, ha lenne a fülünkben egy fülhallgató, ami duruzsulja, hogy belégzés-kilégzés.
 
Mert bár a legautomatikusabb dolog az életünkben, hatalmas erő és lehetőség. Amit elfelejtünk használni.
A belégzés és a kilégzés kapcsolat a külvilág és a belsőd között. És maga a légzés kapcsolat a fent és lent között, a rekeszizom, mint valami választóvonal vágja ketté vagy akár köti össze a testünk két felét. Légzéstől függ az elválasztó, vagy a kapcsoló szerepe.
 
Biztosan megfigyeltétek már, hogy attól függően, hogy hogy érzitek magatokat, milyen fizikai, mentális vagy érzelmi állapotban vagytok, más a légzésetek.
Ébredéskor még mély, lágy, ritmusos. Mikor futsz a busz után akkor felszínes és kapkodó. Szintén ilyen nagy stresszhelyzetben, mondjuk egy kellemetlen találkozó előtt. Egy megnyomó, megérintő helyzetben pedig lehet erőteljes, de nem túl mély.
 
Az a fentiekből is egyértelmű, hogy az életünk hat a légzésünkre. Az a szenzációs, hogy ez az egyenlet megfordítható. Vagyis a légzéssel is tudunk hatni a fizikai állapotunkra, teljesítményünkre, az érzelmeinkre és a mentális állapotunkra is. 
 
Mivel ez a hatás nagyon elemi erejú és mély lehet, ezért érdemes egy vezetőt, hozzáértőt választani ehhez az utaláshoz.
Az alábbiakban megmutatok három alap technikát, amiket biztonsággal gyakorolhatsz, és használhatsz, amikor csak szükségét érzed. Ha jobban elmélyednél a témában, keress meg egy hozzáértő jóga- vagy meditációs oktatót.
Ahhoz, hogy egészségesen és hatékonyan tudj lélegezni a jógapózok gyakorlása elengedhetetlen, mivel ezekkel edzed meg a légzőizmokat is, valamint az egész testet a légzéshez.
 

1.) légzésfigyelés a megismeréshez
Este, vagy amikor van rá időd, hunyd be a szemed és csak figyeld meg a légzésedet. Milyen a ritmusa, hosszabb-e a belégzés vagy a kilégzés? Mekkora szünet van közöttük? Hova veszed a levegőt - vagyis hol emelkedik vagy domborodik a felsőtested a belégzésekre? A mellkasod teteje emelkedik? A bordakosár tágul? Vagy a köldököd emelkedik és süllyed, amikor kifújod a levegőt? Ismerd meg a nyugodt körülmények közötti légzésedet. És a légzésfigyelést utána kiviheted “terepre” figyeld meg az értekezleten, a dugóban állva (NE csukd be a szemed ilyenkor :)) és ha úgy érzed, hogy túl sok, túl izgatott vagy, emlékezz vissza az elalvás előtti nyugodt állapotodra, és próbáld meg ahhoz hasonlóvá lágyítani, mélyíteni a légzésedet.

2.) légzés önmagad felpörgetéséhez, energetizáláshoz
Mozgasd át magad, pár váll hátrakörzés, mellkas kiemelés. Majd 10 alkalommal végezd el az alábbi erős, nagyon aktív légzést: Belégzés orron és szájon keresztül nagyon erősen, gyorsan és mélyen, és rögtön utána szájon keresztül a kifújás szintén erősen, mintha egy egész erdőtüzet szeretnél elfújni. Az ajkakat tartsd lazán, ne csücsöríts és a nyelvedet szedd le a szájpadlásodról. 
 
3.) nyugtató légzés
Helyezkedj el kényelmesen és hunyd be a szemed. Kezdj légzésfigyeléssel, 10-15 légzésbe még ne avatkozz bele, csak figyeld. Orron keresztül végezd a ki és a belégzést, és próbáld meg ellazítani az állkapcsodat és az arcizmaidat is. Amikor már “megérkeztél önmagadba” kezdd el elmélyíteni a légzésedet, és lassan eljutni oda, hogy egy belégzésre először emelkedik a hasad, majd tágul a bordakosár a végén emelkedik a mellkasod. Bentartod pár másodpercig, majd a kilégzés sorrendje ugyan így lentről fel: süllyed a köldököd, szűkül a bordakosár, süllyed a mellkasod. Ezt a körkörös mély és lassú légzést ismételd amíg azt nem érzed, hogy teljesen megnyugodtál.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6595 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x