7 stresszelő tényező, amiből biztosan tudod, hogy rossz fogászatra...
Címlap / Szépség-Egészség / 7 stresszelő tényező, amiből biztosan tudod, hogy rossz fogászatra ültél be

Dr. Bakos Anikó

7 stresszelő tényező, amiből biztosan tudod, hogy rossz fogászatra ültél be

Forrás: NicoDental
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-04

A fogászati kezelések előtt mindenkiben van bizonyos fokú izgatottság. Ez mondhatni természetes, hisz aggódunk, mennyire nagy a baj, megmenthető-e fog, mennyibe fog ez kerülni nekünk, fájdalmas lesz-e a kezelés stb. Gond akkor van, ha ez az izgatottság pánikszerű félelemmé fokozódik. A legnagyobb probléma pedig az, hogy sokan éppen szorongásaik miatt nem mernek fogorvoshoz fordulni, nem járnak el az éves kontrollra, s csak akkor veszik rá magukat, hogy meglátogassák a fogorvost, ha már fáj a foguk. Ilyenkor viszont már nagy a baj. 

Egy kezdetleges apró fogszuvasodás ugyanis még nem okoz fájdalmat, és időben megkezdve annak kezelését a beavatkozás kevesebb kellemetlenséggel jár, pénztárcánkat is jobban kíméli egy esztétikai tömés, mint egy korona.

A megfelelő fogorvos választásával nagymértékben enyhíthető félelmünk

 

Az empatikus, nagy szakértelemmel bíró orvos tisztában van a hozzá forduló páciensek izgatottságával, s nyitottan, együttműködően képes megnyugtatóan hatni a betegre, bizalmát elnyerni. Az adott beteg esetében hatékony feszültségoldó taktika alkalmazása megkönnyíti a fogorvos munkáját is. Mi okoz szorongást, ha belépünk a rendelőbe? Milyen megoldással űzhető el a beteg félelme?Vegyük sorra az esetleges stresszelő tényezőket, s azok enyhítésének lehetőségeit

  1. A váróterembe érve az ember felméri hányan vannak előtte. Időpontra érkezve is előfordul, hogy csúszás adódik, s bizony várakoznunk kell. Ilyenkor szinte az idő is megáll, egy örökkévalóságnak tűnik, mire sorra kerülünk. Sokszor a várakozás nyomasztóbb, s lelkileg megterhelőbb, mint maga a kezelés. Rutin az újságok kihelyezése, hogy szól a rádió, esetleg televízió, néhol biztosítják a wifi kódot, hogy a páciens saját telefonján böngészhessen a várakozás alatt. De mi magunk is vihetünk magunkkal könyvet, hordozható számítógépet, melyen fülhallgatóval filmet is nézhetünk. De a többi beteggel való beszélgetésbe elegyedés is kiváló lehetőség az idő elütésére.
  2. A rendelőbe lépve riasztó lehet, ha megcsap minket az „orvosi szag”, a fertőtlenítő vagy egyéb kellékeke szaga. Ez is kivédhető, illatmentes fertőtlenítő használatával, illatosító elhelyezésével. A másik, immár vizuálisan frusztráló tényező a fehér vagy zöld köpeny a fogorvoson. Nem kötelező kellék ez már, sok orvos nem is használja, vagy a köpenyből kilátszó ruhák színességével kompenzálja a frusztráló látványt. 
  3. A jó fogorvos mosolyogva fogadja a pácienst. A mosoly feszültségoldó, bizalmas légkört feltételez, ettől sokak válláról óriási teher esik le. Egy apró gesztus fogorvosunktól. 
  4. Amikor beülünk a székbe, a kezeléstől, a fájdalomtól való félelem lesz úrrá rajtunk. Sokszor ennek pusztán az az oka, hogy tájékozatlanok vagyunk, nem tudjuk mi vár ránk. A kezelés folyamatának ismeretében sokan megnyugodnak, ezért bátran jelezzük fogorvosunk felé, ha számunkra jobb, ha rálátást enged a beavatkozás folyamatára. 
  5. Nyugodtan elmondhatjuk, ha esetleg a fúró hangja kelt bennünk félelmet.  Néhány fogorvos fülhallgatót ad a betegnek, amin zenét hallgathat, vagy az egész rendelőben rádió szól. A zene feszültségoldó hatása közismert. 
  6. Van aki addig ideges, míg az érzéstelenítő injekciót megkapja. Akár a szúrástól való félelem, akár a beavatkozás alatti fájdalmaktól való izgatottság vezérli, amint túl van az injekción mázsás teher gördül le róla. Van aki ragaszkodik az érzéstelenítéshez akkor is, ha az adott kezelés nem kívánja meg feltétlenül annak beadását. Mások a tűszúrás okozta fájdalom miatt inkább próbálják elkerülni annak beadását. Lehetőség a szúrás előtt ízesített érzéstelenítő zselével bekenni az ínyt, s léteznek olyan speciálisan vékony, hajlékony tűk is, melyekkel alig érezhető a nyálkahártya átszúrása. 
  7. A szánkban való „matatás” miatt előfordulhat automatikus öklendezési reflex, pl. lenyomatvétel során. Ezzel a fogorvos is tisztában van, ne szégyelljük magunkat miatta.
Bármi legyen is az oka félelmednek, tudd, hogy a fogorvosok is tisztában vannak azzal, hogy nem kellemes fogászatra menni. Ne próbáld elnyomni a félelmed, de ne is engedd eluralkodni magadon. Bátran mondd el frusztrációd miértjét. Ha a fogorvos be tudja azonosítani a félelmed, együttműködve megtaláljátok az esetedben alkalmazható optimális feszültségoldó technikát; Fogorvostól való félelem, félelemoldás 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6002 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x