Vérző, gyulladt fogíny? Ne hanyagold el, mert súlyos bajt...
Címlap / Ajánló / Vérző, gyulladt fogíny? Ne hanyagold el, mert súlyos bajt okozhat!

>

Vérző, gyulladt fogíny? Ne hanyagold el, mert súlyos bajt okozhat!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-19

A fogmosás közben jelentkező ínyvérzés gyakori jelenség, talán már te is tapasztaltad. A legtöbben csak legyintenek rá, hiszen általában nem jár fájdalommal, valamint a vérzés mértéke is változó. Annak ellenére, hogy sokáig nem tapasztalsz komolyabb tüneteket, az ínyvérzést nem szabad elhanyagolni.  


Rendezvénynaptár
 ínyvérzést nem szabad elhanyagolni, hiszen ez egy éppen zajló gyulladásos folyamat jele. Ebben a stádiumban még komolyabb beavatkozás nélkül visszafordítható, ám kezeletlenül, illetve nem megfelelően kezelve fogágybetegség is kialakulhat, melynek hosszabb távú következménye lehet súlyos csontpusztulás, fogvesztés és egyéb, a szervezetet érintő szövődmények. Miért alakul ki a fogínygyulladás és mit tehetsz ellene? 


 

Miért vérzik a fogíny? És hogy lesz ebből súlyos gond?

 
Bár a helyes és rendszeres fogápolás egyszerű dolognak tűnik, sajnos nem az. Nagyon gyakori a helytelen fogmosási technika, a fogközök tisztításának mellőzése, de az is, hogy túl hosszú ideig használjuk ugyanazt a fogkefét. Az eredmény a fogakon maradó lepedék, amiben elszaporodnak a káros baktériumok, ennek hatására az íny begyullad, vérezni kezd, gyakran kellemetlenné válik a lehelet.
 
Ha a plakkot (lepedéket) nem távolítjuk el, akkor abból a nyálban található ionok miatt kristályosodás során fogkő alakul ki. Az, hogy ez mennyi időt vesz igénybe, egyénenként változó, átlagosan 10-14 napos a plakk érési ideje.
Ha már kialakult a fogkő
, ezt otthoni szájápolási eszközökkel nem lehet eltávolítani, ilyenkor fogorvos segítségét kell igénybe vennünk. Ha ez nem történik meg, további lepedék- és fogkőképződéssel kell számolnunk, ami fenntartja, súlyosbítja a már meglévő ínygyulladást. A folyamat előrehaladtával a baktériumok elszaporodnak és áttörik a védelmi vonalakat. Ilyen esetekben hosszabb távon az íny visszahúzódhat, tasakképződés és csontpusztulás figyelhető meg, mely hosszabb távon a fogak meglazulásához majd elvesztéséhez vezethet. Ezenfelül a baktériumok a véráramba juthatnak és így a szervezet más területeihez eljutva egyéb krónikus gyulladásos tüneteket okozhatnak, ezt hívják fogászati gócfertőzésnek.

A kezeletlen fogágybetegség többek között kockázati tényezőt jelent bizonyos szív- és érrendszeri súlyos állapotok kialakulásában, ill. akár a cukorbetegség kezelését is megnehezítheti.
 
 

Nőként fokozottan vigyázz magadra!

 
A fogínygyulladás jelentős hajlamosító tényezői a hormonális változások, amelyek főként nőknél jelentenek lényeges kockázatot. A várandósság és a menopauza ideje alatt jelentős mértékű, a menstruációs ciklus alatt pedig kisebb hormonális változások zajlanak a nők szervezetében. Ezen folyamatok kedveznek bizonyos fogágybetegségre hajlamosító baktériumfajok elszaporodásának, így sokkal könnyebben alakul ki ínygyulladás. Emellett a vérbőségnek köszönhetően extrém válaszreakció és duzzanat alakulhat ki, a kórokozók a véráramba kerülve koraszülést, vagy alacsony születési súlyt eredményezhetnek, valamint a magzatot is károsíthatják.
 

Mit tehetsz, hogy megelőzd a bajt? 


Fontos kiemelni, hogy az ínygyulladás megelőzhető és kezelhető! A legfontosabb, amit mindenképpen meg kell tenned, a megfelelő szájápolás. És ez nem áll meg a napi kétszeri fogmosásnál, ugyanis a fogkefék csak a jól hozzáférhető fogfelszíneket tisztítják meg alaposan, a fogközöket nem. A fogmosáson kívül fontos, hogy rendszeresen használj zárt fogközök, illetve torlódott fogazat esetén fogselymet vagy nyitottabb fogközöknél fogköztisztító kefét. Mindemellett pedig nagyon fontos a fogmosás technikája. Ha nem vagy biztos abban, hogy jól tisztítod a fogaid, érdemes szakember segítségét kérni, akivel egyénre szabottan megbeszélitek és begyakoroljátok, hogy hogyan és milyen eszközökkel tisztítsd a fogaid.
 
Ezen kívül, ha esetleg dohányoznál (ugye nem?) akkor tudnod kell, hogy ez borzasztóan káros az ínyedre és a fogaid körül található csontra is, ráadásul elfedheti a korai gyulladásos tüneteket, és túl későn derülhet ki a sokkal nagyobb probléma, a fogágybetegség.
Képforrás: Canva Pro adatbázis.(X)
 
 
[ 1194 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x